Startuje Týden mozku, nabídne online přednášky o humanoidních robotech i poruše příjmu potravy

Startuje Týden mozku, nabídne online přednášky o humanoidních robotech i poruše příjmu potravy 

Letošní ročník festivalu Týden mozku se přesouvá do online prostoru. Do neděle 21. března nabídne zdarma desítku přednášek, workshop tréninku paměti nebo projekci tematických dokumentů.

Hlavním bodem programu jsou tradičně popularizační přednášky renomovaných odborníků, které probíhají pouze od pondělí do pátku. Mezi třinácti tématy nechybí budoucnost neurochirurgie, o které v pondělí podvečer pohovoří profesor Eduard Zvěřina, vznik bolestivých podnětů v mozku, o němž bude v úterý odpoledne mluvit Jiří Paleček, nebo spánková medicína v podání profesorky Soni Nevšímalové následující den.

Všechny přednášky bude pořádající Akademie věd vysílat na facebookovém profilu události i svém YouTube kanálu. Diváci budou mít možnost po konci každé přednášky položit řečníkům své otázky, závěrečné diskuze budou moderovat Barbora Černošková a Lucie Křížková z České televize.

Festival bude podle zakladatele, profesora Josefa Syky, reflektovat současný vývoj výzkumu mozku a jeho onemocnění. „Mnozí z přednášejících připojí i aktuální informaci o tom, jak covid-19 ohrožuje činnost našeho mozku a jaké jsou dlouhodobé následky pandemie na naši nervovou a duševní činnost,“ doplnil Syka.

V rámci doprovodného programu čeká na publikum řada interaktivních příspěvků, například praktické workshopy trénování paměti, efektivní metody učení nebo pokusy k procvičení mozku pro školní děti. Do laboratoře v brněnském CEITECu, kde působí přední vědci a vědkyně, bude možné nahlédnout při virtuální prohlídce. Chybět nebudou ani snímky dostupné po celý týden, ať už dokument Toxoplazma, řídí nás parazit?, nebo třeba film Mozek. Evoluce o soudobých neurovědních disciplínách.

Kompletní program naleznete zde.

Foto: Jana Plavec

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!