Krištof Kintera: VÝSLEDKY ANALÝZY

Krištof Kintera: VÝSLEDKY ANALÝZY90%

Krištof Kintera (1973), jeden z nejúspěšnějších a neznámějších současných českých umělců, je známý svými prvními úspěšnými projekty jako je To, Plumbař, Spotřebiče či Revolution, ale také spolupracoval s Davidem Černým na instalaci Entropa vytvořené k příležitosti předsednictví ČR v Radě Evropské unie.

Jeho umění je významné především tím, že reflektuje společnost a její problémy a neduhy. Zároveň používá všemožné materiály k vytvoření osobitých uměleckých děl.

Výtvarník vystudoval v letech 1992–1999 v ateliéru Milana Knížáka Akademii výtvarných umění v Praze, dále pak v letech 2003–2004 Rijksakademie van beeldende kunsten v Amsterdamu. Nyní pracuje a působí především v Praze, jeho díla jsou ale vystavována na místech po celém světě. Celkem třikrát byl nominován na Cenu Jindřicha Chalupeckého. Je členem a vůdčí osobností skupiny Jednotka. V roce 2006 vytvořil vizuální koncept pro osmý ročník festivalu dokumentárních filmů Jeden svět. V roce 2007 byl kurátorem výstavy Hrubý domácí produkt, realizované v Městské knihovně v Praze.

V těchto dnech probíhá jeho výstava Výsledky analýzygalerii Městské knihovny. Výstavu Kintera připravil speciálně pro prostor této galerie a prezentuje zde nejen svá známá díla z let minulých, ale také současná, z cela nová. Umělec pracuje také s prostorem. Když vejdete do galerie v druhém patře, zaváháte, zda jste se nespletli. Před vámi se totiž otevře prostor typický pro dnešní samoobsluhy. V podstatě to samoobsluha je, je ale zároveň součástí výstavy. To proto, že Kintera se svými mnohými díly věnuje problémy konzumní společnosti, proto vstup na výstavu přeměnil obchod a vstupenky si tedy zakoupíte u pultu pro prodavačky, za kterými je vystavené další zboží. Kudy máte na výstavu vstoupit vám „prodavačka“ poradí slovy: „Za bramborama doprava“.

Na výstavě nejsou pouze nové instalace a díla, ale také ty známé starší. Tedy například Spotřebiče – spotřebiče, které mají sice originální a moderní design, jsou ale na nic, jelikož nic neumí, pouze žerou elektřinu (tématem je ona konzumní společnost). „Sochy“ z brambor We´ve got the power a z žárovek My light is your life – Shiva Samurai jsou si vzájemným opakem. Brambory, které sice umí vést proud, jsou ale obyčejnou zeleninou ze země. Oproti nim je monstrum z žárovek, které svítí a vyžadují vysoký příkon energie. Navíc tato svíticí bytost má svatozář, což dokazuje, jak je elektřina způsobující mimo jiné světlo dnes mocná a pro nás důležitá.

Kintera využil moc světla a energie ve více svých instalací. Říká, že ho světlo a energie fascinuje jednak tím, že jsou pro něj nepochopitelné a také tím, jak moc je potřebujeme. No a další dílo využívající světlo je například My light is your light, což je takový obrovský lustr zakončený hlavami pouličních lamp, které jsou ale otočené směrem nahoru. Sám Kintera v jednom rozhovoru toto dílo popsal: „Má vlastně evokovat nějakou neorokokovou, dekorativní urbánní zvláštnost, která by mohla být odhozená někde u dálnice na výpadovce.“ Pouliční lampy ho inspirovaly vícekrát, například ležící zatočená lampa Lay down and shine.

V několika svých děl užívá umělec motivu ropy a její barvy. Zaujala ho totiž fosilní paliva jako něco, co vzniklo z uhynulých živočichů a rostlin a my tuto látku dnes denně využíváme. Ropou se inspiroval např. v existenciálně zatíženém díle Všechny mé černé myšlenky.

Jak jsem již zmínila, autor výstavy a děl zároveň předělal prostory galerie přímo pro svou výstavu. Proboural zdi a použil mezeru mezi nimi, odhalil okna a propustil dovnitř venkovní světlo, předělal vchod a šatnu a také používá různé efekty, které diváka překvapí. Například že nepravidelně bliká světlo a občas se zhasne a znovu rozsvítí. Diváka tedy mate a provokuje nejen výtvory, ale také těmito efekty a prostředím.

Jak jsem výše naznačila, Klicpera se inspiruje v běžných věcech, které máme kolem sebe dnes a denně. Od této skutečnosti je také odvozen název celé výstavy, tedy Výsledky analýzy. Zní to jako ekonomický pojem oné konzumní společnosti, který ale zahrnuje autorovo několikaleté vnímání světa a všímání si denních záležitostí, což poté shrnují a analyzují jeho díla jako výsledek společnosti jak vypadá od Sametové revoluce. 

Výstava: 29. 2. – 13. 5. 2012 
Městská knihovna, 2. patro 
út-ne: 10.00-18.00 
Kurátor: Karel Srp
120 Kč plné/ 60 Kč snížené

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Galerie hlavního města Prahy -... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!