Holky z gauče, Spring Festival i nový Palán. Přinášíme kulturní tipy na týden od 15. do 21. března

Holky z gauče, Spring Festival i nový Palán. Přinášíme kulturní tipy na týden od 15. do 21. března 

Ani v třetím březnovém týdnu nebude nouze o kulturní vyžití. Na Netflix se podívají Holky z gauče od tvůrců Papírového domu, HBO odvypráví životní příběh spisovatelky Margaret Atwood a vyjde i nová kniha Aleše Palána. Ani hudební fanoušci nepřijdou zkrátka, čeká je přes pět hodin nabitých tuzemskými hvězdami, a to na Spring Festivalu.

Holky z červeného gauče

Tvůrci oslavovaného seriálu Papírový dům se vracejí na Netflix s novinkou. Osudová událost donutí tři holky, aby se vydaly na útěk před svým pasákem s vidinou nového začátku. Šílená minulost je ale dohoní a útěk se promění ve zběsilý boj o život. Holky z červeného gauče vyjdou v úterý 16. března.

Margaret Atwood: Moc slov

Autorce knihy Příběh služebnice, která se v poslední době dostala do povědomí veřejnosti především díky oblíbeným seriálovým adaptacím, se věnuje snímek, jenž bude od 18. března k vidění na HBO GO. Sleduje Margaret Atwood a jejího manžela Graema Gibsona na přednáškách, rodinných setkáních i během natáčení Příběhu služebnice. Osobní příběhy sdílejí v dokumentu spisovatelčini nejbližší přátelé, rodina i samotná Atwood.

Spring Festival

Mig 21, Monkey Business i Pokáč nebo Mirai. Přes pět hodin nabitých hudbou slibuje Spring Festival na Žižkovské věži, který se uskuteční už v sobotu 20. března v online prostoru, a to od sedmnácti hodin. Celým večerem provede Karel Kovář vystupující pod přezdívkou Kovy. Vstupenky ulovíte až do pátku za 400 Kč, v den festivalu pak za 450 Kč.

Ringo Starr vydává Zoom In

Pěticí nových skladeb potěší tento týden bývalý Brouk Ringo Starr. K tvorbě svého EP nazvaného Zoom In, jež vyjde 19. března, přizval i další hudebníky. Mezi nimi je například Paul McCartney nebo Dave Grohl z Foo Fighters. Po dlouhých odkladech ve stejný den spatří světlo světa také deska Chemtrails Over The Country Club zpěvačky Lany Del Rey a fyzického nosiče se dočká také soundtrack k filmu Her od kapely Arcade Fire.

Aleši Palánovi vychází kniha Nevidím ani tmu

Velký knižní čtvrtek přinese hned několik titulů, které stojí za pozornost. Mezi ně určitě patří novinka z pera Aleše Palána, o němž bylo hodně slyšet díky jeho knihách o nejen šumavských samotářích. 18. března vychází soubor rozhovorů Nevidím ani tmu. Známý publicista v nich zpovídá šest žen, které zkoušel osud více než jiné. Jedné je čerstvých osmnáct, druhé táhne na osmdesát, ale všechny spojuje nezdolnost a víra.

Mňága a Žďorp živě

Pozadu nezůstávají ani iniciativní kapely. Na tento týden si online koncert přichystala skupina Mňága a Žďorp. Chystá dokonce celou koncertní sérii a bude s fanoušky v kontaktu podobně často jako loni. Streamy odstartuje sobotní koncert z Valašského Meziříčí a hosty budou třeba lídři z kapely Čechomor, Roman Holý, Tomáš Hanák či Petr Váša.

Kurzy umění i fotky

Během karantény se nabízí spousta cest, jak potěšit svoji kreativní stránku. Začít můžete s kurzy umění online, které pořádá Moravská galerie v Brně. Toto úterý se bude věnovat odvěkému sporu mezi nízkým a vysokým uměním a ve čtvrtek pak dojde na gotiku. Výtvarné kurzy probíhající každý čtvrtek pak nabízí Pragovka Gallery. Zájemci si vyzkouší suchou techniku, malbu a v závěru zpracují vlastní projekt. Ti, kteří se chtějí zdokonalit ve fotografování, ocení cyklus workshopů Sobotní škola fotografie ve Fotobistru. První lekce se bude v sobotu věnovat krajinám.

Týden v televizi

Pondělí bude na Artu patřit Filharmonii Hradec Králové. Od čtvrt na devět uvidí diváci záznam ani ne den starého koncertu věnovaného Karlu Jaromíru Erbenovi. Stejná stanice pak v úterý po deváté odvysílá dokument o jednom z nejvýznamnějších herců současnosti, Jacku Nicholsonovi, pojmenovaný Doktor Jack a pan Nicholson.

20. března pak oslaví pětasedmdesátiny folkař Pavel Žalman Lohonka, kterému ČT Art věnuje hned dva čtvrteční pořady, a to dokument i speciální narozeninový koncert. Dvojka pak 18. března připomene smutné tuzemské výročí filmem Protektor a týden můžete zakončit se snímkem Marie Poledňákové Líbáš jako Bůh.

Foto: Netflix

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!