Pokračování Zápisníku alkoholičky i obraz normalizační vojny. Přinášíme březnové knižní novinky

Pokračování Zápisníku alkoholičky i obraz normalizační vojny. Přinášíme březnové knižní novinky 

Březen nabídne kromě Velkého knižního čtvrtku, při němž vyjdou paměti Woodyho Allena, povídková sbírka Biancy Bellové či nový thriller Jozefa Kariky, i řadu dalších pozoruhodných titulů.

Dva roky v hajzlu – Lubomír Větříšek

Opravdu dělala vojna z chlapců chlapy? Upřímnou zpověď o dvou letech strávených v základní vojenské službě přináší tehdy devatenáctiletý Luba, který musel tak jako řada dalších před cestou do kasáren opustit pačesy, přítelkyni i svobodu. „Psáno je to rukou drsnou a příběhy jsou často absurdní, ale takové to prostě bylo,“ řekl pro podcast KulTýden autor, který se se vzpomínkami „vytasil“ po více než pětatřiceti letech. Vydává nakladatelství Host.

 

Psaní jako posedlost – Karel Pacner a Martina Riebauerová

K úctyhodným osmdesátým pátým narozeninám dostává Karel Pacner pomyslný dárek v podobě knižního rozhovoru, který s publicistou, spisovatelem a popularizátorem vědy realizovala nynější šéfdramaturgyně Událostí, komentářů ČT. Třísetstránkové interview reflektuje minulost, ale nabízí i přesahy do oblasti vědy a nedávné historie s důrazem na špionáž. Vychází u nakladatelství Kniha Zlín.

Černobylské dívky – Anne Blankman

Román určený starším školákům prolíná dva příběhy. Píše se jaro 1986 a u sovětského města Pripjať na území dnešní Ukrajiny vybuchuje jaderná elektrárna. Svědkyněmi fatální exploze jsou kamarádky Valentina a Oksana, které urychleně prchají do Leningradu za babičkou jedné z nich. I postarší hrdinka má za sebou strastiplné zážitky, o pětačtyřicet let dříve utíkala z Kyjeva před roztahujícími se nacisty. Vydává CooBoo.

Zápisník abstinentky – Michaela Duffková

Autorka populárního blogu Zápisník alkoholičky přichází s pokračováním, v němž přibližuje období odvykání v protialkoholní léčebně. V novém počinu popisuje náročný návrat do normálního stavu, narození druhého potomka i svůj neustálý boj s duševní závislostí, který jí příliš neulehčuje tolerantní postoj většiny Čechů k pití. Vydává nakladatelství Motto.

 

A ráno přijdou Rusové – Iulian Ciocan

Jak těžký je úděl současného moldavského novináře a spisovatele? Satirická novela proplétá několik postav zabývajících se realitou postsovětské země od osmdesátých let minulého století až po blízkou budoucnost. Mezi narátory nechybí čerstvý absolvent filologie či ovdovělý profesor latiny, který se snaží překročit hranice. Vychází v nakladatelství Dybbuk.  

Foto: archiv nakladatelství

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!