HBO uvede dokument o Margaret Atwood, autorce Příběhu služebnice

HBO uvede dokument o Margaret Atwood, autorce Příběhu služebnice 

Díky nedávnému úspěchu seriálové adaptace románu Příběh služebnice zná její jméno téměř každý. Spisovatelka Margaret Atwood nechala dokumentaristy nahlédnou do svého života, výsledný snímek Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power bude k vidění na HBO GO již 18. března.

Margaret Atwood je autorkou 16 románů, 17 básnických sbírek, 10 knih literatury faktu, 8 knih proděti a 1 komiksové řady. Adaptace jejího dystopického románu Příběh služebnice získala 8 cen Emmy, včetně ceny za nejlepší dramatický seriál. 

Ačkoli její literární kariéra trvá už déle než 60 let, teprve v 78 letech se Margaret Atwood stala ikonou dnešní doby. O její knihy se zajímá čím dál víc čtenářů, kteří se vyrovnávají se vzestupem autoritářských politických systémů, rychle se vyvíjejícími technologiemi a pomalu probíhající katastrofou změny klimatu.

Jeden rok života Margaret Atwood nyní sledovali Nancy Lang a Peter Raymont. V nově vzniklém dokumentu nabízí odpověď na otázky, kým tato žena a autorka příběhů je a jak je možné, že vždy dokáže odhadnout, co nás v budoucnu čeká.

Během roku, kdy navštěvovala se svým partnerem Graemem Gibsonem přednáškové sály po celém světě, ji vítaly davy nadšených fanoušků všech věkových kategorií – studenti v Chicagu, vášniví čtenáři na literárním festivalu ve Walesu či bojovníci za lidská práva v Amsterdamu. Film se rovněž obrací k minulosti spisovatelky. Nahlíží do jejího dospívání v kanadské divočině, kdy se vzdělávala doma a neměla ani přístup k televizi, zachycuje počátky její kariéry coby básnířky na Harvardu, seznámení s partnerem Graemem Gibsonem a jejich politický aktivismus. Prostřednictvím filmu dochází k rozboru jejích nejvýznamnějších děl, která celým dokumentem prostupují.

 

Dokumentární snímek Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power bude premiérově uveden 18. března na HBO GO.

Foto: Peter Bregg © White Pine Pictures 2019

Kdy a kde dávají film: Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!