Když umělá inteligence píše o lidech. Švandovo divadlo uvede první robotickou hru v online premiéře

Když umělá inteligence píše o lidech. Švandovo divadlo uvede první robotickou hru v online premiéře 

První českou hru, jejíž dialogy kompletně vytvořila umělá inteligence, odvysílá pražské Švandovo divadlo zdarma v online prostoru v pátek 26. února večer. Dílo nabízející pohled na lidské záležitosti optikou robota nabízí ke stému výročí prvního uvedení R.U.R. z pera Karla Čapka.

Měl jsem nápad, že by roboti psali po sto letech o člověku. Pak jsem našel tým na Ústavu formální a aplikované lingvistiky na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy pod vedením Rudolfa Rosy. Podepisuje se R.U.R., hned byl z myšlenky nadšený a řekl mi, že pro tento projekt se narodil. Mezi scénami jsem se dohodl s ředitelem Švandova divadla Danielem Hrbkem, jenž hru bral jako příležitost zjistit, jestli budou mít divadelníci v budoucnu práci, nebo ne,“ řekl pro podcast KulTýden inovátor Tomáš Studeník z pořádající společnosti THEaiTRE, na jejíž stránkách bude možné premiéru sledovat.

 

Hra vznikla tak, že počítač pod dohledem informatiků generoval pomocí zadaných parametrů obrazy ze života hlavního protagonisty – robota, který čelí všedním lidským zážitkům. Text vytvářel v angličtině a do češtiny jej převáděl strojový překlad. Výsledný soubor dialogů divadelníci roztřídili a vybrali z něj nejzajímavější pasáže, které seřadili do scénáře s uceleným příběhem.

Software občas prohodil ženské a mužské postavy nebo na něčem ulpěl, takže dialog ztratil smysl. Oříškem, který zatím s obtížemi louská, je také podtext – fakt, že nejde jen o to, co v divadelní hře postava říká, ale co tím ve skutečnosti myslí. Na rozdíl od někdy svéhlavých živých autorů ale stačilo počítači ukázat místo, kde ztratil nit, a on začal od příslušného bodu hned vytvářet text nově,“ vysvětlil dramaturg David Košťák.

V titulní úloze robota se představí Jacob Erftemeijer, jeho lidskými blízkými jsou na jevišti Tomáš Petřík, Oskar Hes v alternaci s Markem Frňkou, Petr Buchta, Andrea Buršová a Denisa Barešová. Hru plánuje scéna vnést do stálého repertoáru v podobě celovečerního představení, jejíž premiéra by se po úpravách měla odehrát příští rok.

 

„Čeká nás ještě mnoho práce na zlepšování generování a chceme zkusit i několik souvisejících experimentů. Například by nás zajímalo, zda by náš postup šel použít pro generování scénářů televizních seriálů,“ doplnil Rudolf Rosa.  

Foto: Richard Moučka

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!