Nejnovější články » Literatura

Nejlepším domácím komiksem je autobiografická kniha Bez vlasů

25.2.2021,

Komiksové ceny Muriel znají letošní vítěze. Nejlepší knihou se podle České akademie komiksu stala publikace o alopecii Bez vlasů, za níž stojí Tereza Drahoňovská a Štěpánka Jislová. Výsledky oznámily Ester Geislerová a Johana Ožvold v přímém přenosu ve středu 24. února na ČT Art.

„Bez vlasů zastupuje v českém prostředí žánrovou kategorii, která není tak obvyklá. Komiks se výrazně vypořádává s osobním příběhem. Ačkoli autobiografická linie komiksu je ve světě obvyklá už minimálně posledních třicet let, byť v tuzemském kontextu spíše scházela,“ řekl pro podcast KulTýden předseda České akademie komiksu Pavel Kořínek.

 

V kategorii pro kresbu získal ocenění Jiří Franta za knihu Singl, v níž vypráví příběh čerstvě nezadaného třicátníka. Džiana Babana, který napsal textovou část prvního dílu publikace Rváčov o vontském hnutí během normalizace, porota ocenila v sekci pro nejlepší scénář. Knize jsme se věnovali v páté epizodě podcastu

Druhý břeh ze souboru Odvaha je volba věnovanému skautské historii z pera Kateřiny Čupové a Marka Steiningera se stal nejlepším krátkým komiksem. V tvorbě pro děti cenu obdržel Petr Kopl za komiks Morgavsa & Morgana: Princezna čarodějka.

Vydavatelé Mariko Tamaki a Jillian Tamaki získali ocenění za nejlepší překladový komiks, kterým je Jedno obyčejný léto. Za aktivní přínos k rozvoji komiksu byli akademií uznáni Tomáš Kučerovský a Tomáš Prokůpek za založení a vydávání časopisu Aargh!. Do síně slávy českého komiksu porota jmenovala nakladatelskou dvojici Ivana Stableho a Jakuba Němečka za Mot komiks.

Foto: Paseka