Proudcast s Petrem Buchtou: Není správné postavu rovnou odsoudit. Je potřeba ji pochopit

Proudcast s Petrem Buchtou: Není správné postavu rovnou odsoudit. Je potřeba ji pochopit 

Známý je z nekonečných seriálů, hornického dramatu i komedie o svádění. Nyní ztvárnil hlavní postavu ve snímku Rok před válkou, který má šanci na zisk prestižního ocenění Mezinárodního filmového festivalu v Rotterdamu. Hostem Proudcastu Informuji.cz byl herec Petr Buchta.

Roli kontroverzního revolucionáře Petra Lotyše v koprodukčním snímku Rok před válkou pokládá za svou největší hereckou příležitost. „Ze startu mi Lotyš přišel jako takový Forrest Gump. Byl všude a kdekoliv se nachomýtl potkával někoho slavného. Ať už to byl Lenin, Churchill a podobní. Pro mě bylo základní pochopit ho,“ říká v novém díle Proudcastu herec Petr Buchta s tím, že se mu to snad povedlo. „Každý má své důvody pro to, co dělá. Nemám právo postavu rovnou odsoudit, musím se ji snažit pochopit,“ dodává.

„Byl to normální muž, kterého okolnosti dohnaly k tomu, že se začal chovat tak, jak se choval. Není však jisté, jestli skutečně žil, protože pokud by žil, musel by to být superman, aby stihl vše, co je mu přisuzováno. V Londýně prostřelit cylindr Winstona Churchilla, den na to dělat revoluci v Rakousku, další týden ve Finsku, pak přeplout oceán do Austrálie,“ vysvětluje Buchta, který byl po celou dobu natáčení v Lotyšsku sám, bez kohokoliv z české strany, a žil v obklopení hned několika jazyků, které se musel naučit ve snímku používat. Kromě lotyštiny také němčinu a ruštinu.

Petr Buchta jako Petr Lotyš, foto: Produkce Radim Procházka / Andrejs Strokins

Čím může podle něj období před první světovou válkou oslovit současného diváka? „Je to doba, kdy vznikal komunismus, měnily se světové dějiny, světové třídy, padala monarchie, lidé přicházeli s novými myšlenkami, vytvářeli nové stroje,“ říká Buchta, jenž se kromě filmu věnuje také divadlu. V současné době zkouší inscenaci AI: Když robot píše hru, kterou vytvořila umělá inteligence. Uvedena bude na prknech Švandova divadla premiérově již 26. února. „Proběhne online. Streamovat ji budou také všechna česká centra ve světě, což je super,“ vysvětluje Buchta, „překvapilo mě, jak dobře je napsán text, který nevytvořil člověk.“

V době koronaviru se Petr Buchta kromě zkoušení her zaměstnal malováním pokojů. A i jeho uchvátil současný velký trend – otužování. „Přijde mi, že v první vlně všichni šili roušky a ve druhé všichni chodí do ledové vody, aby udělali něco pro své zdraví,“ dodává. Celý rozhovor poslouchejte na streamovacích službách nebo stiskem zelené šipky níže.

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Proudcast s Petrem Buchtou: Není správné postavu rovnou odsoudit. Je potřeba ji pochopit
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!