Začíná festival Malá inventura. Nové divadlo oslaví v pozměněné podobě v online prostoru

Začíná festival Malá inventura. Nové divadlo oslaví v pozměněné podobě v online prostoru  

Již 19. ročník přehlídky nejvýraznějších projektů nového divadla uplynulého roku se kvůli koronaviru uskuteční v jiné podobě, než jsou fanoušci zvyklí. Jako mnoho jiných akcí se přesune do online prostoru.

Festival startuje 19. února a potrvá do 27. února. Akci zahájí streamovaný kabaret PiNKBUS, který zavede diváky do virtuální džungle. „Přestože nám všem chybí offline, náš stream přináší výhody a bonusy – behind the scenes ze šatny účinkujících, co se děje na pódiu těsně před příchodem diváků nebo i fakt, že vás La Cuntessa nemůže políbit,“ lákají na online přenos organizátoři akce.

„Festival máme kompletně připravený a program je navzdory podmínkám nebývale atraktivní,“ říká umělecký ředitel festivalu Petr Pola s tím, že podoba akce musela být výrazně upravena, protože nové divadlo nepatří do onlinu. „Protože milujeme offline, jak také zní naše letošní motto, přehlídku nebudeme digitalizovat. Připravili jsme nicméně unikátní doprovodný program a příležitost dáme všemu, na co by v normálním chodu festivalu nebyl čas a prostor. Diváci se podívají tam, kam by jinak neměli možnost nahlédnout. Bude to exkluzivní a neopakovatelné, v to doufáme,“ dodává.

Diváci se kromě zmiňovaného kabaretu dočkají i prohlídek pražských nezávislých scén 360° kamerou. Na webu festivalu bude k dispozici speciální Covid-19 edice burzy projektů s názvem Sbal ho!, v níž tvůrci dostanou příležitost představit sebe, svůj projekt, skupinu, organizaci či prostor.

Chybět nebude ani speciální vydání rozhovorů Jiřího Šimka a Emila Rothermela Život On Air s výraznými osobnostmi umělecké veřejnosti. „Vytváří prostor pro debatu o podmínkách živého umění ve vztahu k širšímu fungování kultury ve společnosti,“ přibližují organizátoři. Hosty rozhovorů budou třeba tanečníce a choreografka Marta Ladjanszki či dramaturg spolku Zlínský Zvěřinec Honza Tomšů.

„Online je jedna z možných forem, jak přečkat aktuální krizi, ale vždycky to bude něco jiného než živá událost. Nevyhýbáme se tomu a ani to neodsuzujeme, nicméně divadlo, které v rámci festivalu prezentujeme, se bez živých diváků neobejde,“ vysvětluje zredukovaný program ředitelka akce Adriana Světlíková. „Představení, která nyní neodehrajeme živě, bude, doufáme, příležitost uvést během roku v rámci Malých inventur v Jičíně, Jihlavě, Českých Budějovicích a Karlových Varech, případně na dalších místech v ČR."

Foto: Malá inventura

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!