Největší koncert v dějinách Národního divadla. Na šesti scénách zahraje 40 interpretů nejrůznějších žánrů

Největší koncert v dějinách Národního divadla. Na šesti scénách zahraje 40 interpretů nejrůznějších žánrů  

V době, kdy je živá kultura už měsíce nedobrovolně v hibernaci, přichází akce, která propojí stovky umělců nejrůznějších žánrů. V sobotu 27. února proběhne v Národním divadle koncert Národ sobě – kultura tobě, který nabídne tříapůlhodinový maraton živé hudby. Zahrají Chinaski, Lucie, Jelen a mnoho dalších. Zapojí se rovněž herci a balet Národního divadla i Signal festival.

"Uplynulý rok jsme strávili tím, že jsme hledali různé formy, jak prezentovat kulturu v době, kdy se nesmí chodit do divadel a na koncerty. Máme za sebou asi 100 různých přenosů divadelních, hudebních i tanečních vystoupení. Nicméně tato akce jejich rámec přesahuje,” říká Petr Dvořák, generální ředitel České televize, na jejíž obrazovkách budou moci diváci koncert z Národního divadla sledovat.

 

Přímý přenos uvede ČT art, zahájení akce i ČT1. “Doufám, že velikost tohoto koncertu ukáže, že kultura pořád žije, přestože už rok ztrádá, a že je připravena vrátit se k těm, kteří ji mají rádi,” pokračuje Dvořák.

Národ sobě – kultura tobě

Koncert nabídne nejrůznější formy hudby na místě, na kterém by podobnou akci čekal jen málokdo. Na pódiu Národního divadla se objeví třeba kapela Lucie a mnoho dalších. “Chceme stmelit kulturu na jednom místě. Bylo by fajn, kdyby se pak tato pospolitost promítla do celého národa, který je teď rozdělený,” dodává Dvořák.

A proč zrovna Národní divadlo? “Vedlo k tomu mnoho úvah. Řekli jsme si, že pokud má být koncert opravdu významný a vést k pospolitosti scény, tak potřebuje opravdový kulturní svatostánek. Národní divadlo proto bylo jasnou volbou,” říká za organizátory David Gajdečka.“Dalším důvodem byl fakt, že jestli koronavirus přinesl něco pozitivního, tak to, že je možné zkoušet věci i jinak, než to bylo před tím. Myslím, že podobný koncert proběhne v Národním divadle jen jednou v historii. Je to výzva.”

Vystoupí i kapela Jelen. Foto: Ondřej Pýcha

V Národním divadle vznikne hned šest různých scén. Kromě pódia se diváci podívají třeba i na střechu historické budovy, do foyer, na balkón či do maskérny. Koncert nabídne nečekaná spojení. Například formaci raperů PSH, kterou doprovodí balet Národního divadla. Po boku alternativní zpěvačky Never Sol vystoupí zpěvák Michal Prokop.

Vystoupí také Mig 21 spolu se sólistkou baletu Nikolou Márovou a orchestrem Národního divadla, kapely Jelen a Chinaski, Kapitán Demo, Klára Vytisková s Erikou Stárkovou i Michal Šupák se Signal festivalem. Sestavu doplní Ondřej Brzobohatý s Ondřejem Rumlem, Bára Poláková s Danem Bártou, Lenkou Krobotovou, Petrou Nesvačilovou a dalšími kolegyněmi z klipu Nafrněná.

Akustický set nabídne Ben Cristovao. Foto: Benedikt Renč

Ben Cristovao vystoupí v akustickém setu s Karolem Komendou. “Budu vystupovat s Oto Klempířem, se kterým jsem ještě nikdy žádnou píseň nevytvořila. Rozhodli jsme se, že během koncertu představíme naši první společnou skladbu, která ještě nikde nezazněla,” říká Beata Hlavenková, nositelka Ceny Anděl 2019. “Ladíme na koncert v Národním divadle s bráchou a se skupinou Bacily,” dodává Václav Neckář. Večerem provedou Ondřej Cihlář a Petr Prokop z divadla VOSTO5.

Živý přenos odvysílá Česká televize v sobotu 27. února od 20:10.

Orchestr Národního divadla. Foto: Josef Rabara

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní divadlo nabízí i další akce

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!