Tam, odkud je Jaromír 99. ČT odvysílá dokument o spolutvůrci Aloise Nebela

Tam, odkud je Jaromír 99. ČT odvysílá dokument o spolutvůrci Aloise Nebela 

Hudebník a výtvarník Jaromír Švejdík, jenž vystupuje pod pseudonymem Jaromír 99, představuje svůj život a tvorbu v novém dokumentárním portrétu v režii Petry Všelichové. ČT Art snímek uvede v premiéře ve středu 10. ledna po dvacáté hodině.

Do severomoravského pohraničí zavádí diváky snímek Jaromír 99 – tam, odkud jsem, který na pozadí jesenických a rychlebských vrcholků ukazuje Švejdíka v jeho rodném kraji, z jehož oblíbených míst nezřídka čerpá inspiraci ve svých dílech.

Tamní region se promítá do celé jeho tvorby. V dokumentu jsme konkrétně zavítali například na Boží horu nedaleko Žulové, do Tančírny v Račím údolí nebo na Rychlebské stezky, které jsou v poslední době velmi populární,“ prozradila pro podcast KulTýden autorka námětu a spoluautorka scénáře Monika Bobková.

 

Jaromír 99 nejvíce proslul coby autor písně Půlnoční nazpívané Václavem Neckářem z černobílého animovaného dramatu Alois Nebel, jehož komiksovou předlohu vytvořil spolu s literátem Jaroslavem Rudišem.

Švejdíkova umělecká dráha však sahá až do osmdesátých let, kdy založil kapelu Chlapi z práce, později přejmenovanou na Priessnitz. Později vznikly i projekty Umakart, Jaromír 99 & The Bombers nebo Kafka Band.

Věnuje se i grafice a ilustracím, na kontě má kromě slavného železničáře také biografické komiksy Čáslavská o věhlasné gymnastce nebo Zatím dobrý rekonstruující útěk bratří Mašínů z komunistického Československa.

Foto: ČT

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!