Pověsti z hradů a zámků: do Ústeckého kraje za bílou paní, pekelnými mocnostmi i strážci pokladů

Pověsti z hradů a zámků: do Ústeckého kraje za bílou paní, pekelnými mocnostmi i strážci pokladů 

Na území Ústeckého kraje najdete romantické zříceniny i pyšné areály hradů, v jejichž mohutných zdech můžete podle pověstí zažít leccos. Dáte přednost hledání pokladu, setkání s bílou paní nebo zkusíte přelstít pekelné mocnosti?

Tolštejn

Na zřícenině hradu Tolštejn se prý za jasných nocí zjevuje bílá paní, která vyzařuje tajemné světlo. Říká se, že je velice krásná a v ruce vždy drží pohár. Objevuje se v jednom z četných oken, aby následně sešla na hradní nádvoří a obešla celý hrad. V patách ji následuje obrovský černý pes s jiskřícíma očima – samotný ďábel, kterému z tlamy šlehají plameny. 

Pověst vypráví, že onou bílou paní je mladá dívka, jež se kdysi nechala svést bohatstvím tolštejnského pána. Tajně ale milovala chudého rytíře ze sousedství, se kterým se za manželovými zády scházela. Když na to přišel, dostala na vybranou. Buď se se svým milencem okamžitě rozejde, nebo ho pán nechá zabít. Dívka na nic nečekala a ještě té noci svého manžela otrávila jedem nasypaným do číše. Než vydechl naposledy, proklel ji. Dívka tak na hradě musí strašit tak dlouho, dokud se nenajde statečný mladík, který si od ní pohár vezme.

Tolštejn. Foto: Huhulenik, CC BY-SA 3.0

Šaunštejn 

Pozůstatky hradu Šaunštejn najdete na vysoké skále, na kterou se dostanete pouze po několika příkrých žebřících. Již samotný výstup je proto adrenalinovou záležitostí. Když k tomu přidáme pekelné mocnosti, které zde na pocestné dle pověstí číhají, možná si jeho návštěvu rozmyslíte. 

Kdysi dávno prý přicestoval do Čech cizí rytíř a vyhlédl si právě tuto skálu, aby ji přebudoval ve svůj hrad. Dílo se mu ale nedařilo a tak jedné noci zavolal na pomoc samotného satanáše. Když mu ale došlo, za co svou duši obětoval, nedokázal se z dokončeného díla radovat. Bloudil po okolí, přepadal pocestné a každého koho potkal, oloupil. I na něj ale došlo. Jednoho dne se nad hrad přihnala silná bouře, rozmetala ho v trosky a rytíř se propadl do pekla

Šaunštejn. Foto: Franta Křivan, CC BY-SA 3.0

Helfenburk

V lesích nedaleko malebného městečka Úštěk najdete mohutnou zříceninu hradu Helfenburk, nazývanou též Hrádek. Ten prý dodnes ve svém podzemí ukrývá nedozírné poklady, nebo možná už také ne. Verze pověstí se zde totiž rozcházejí. 

Jedna praví, že si pro poklad došel mladík z nedaleké vesnice Ostré, který po smrti otce získal rodinný statek i s velkým jměním. Zanedlouho ale všechny peníze propil a proflámoval a tak rád přistoupil na rady místního mlynáře, aby se na hrad pro poklad vypravil.

Právě když zvon odbíjel půlnoc, objevila se na nádvoří hradu tajemná záře modrých plamínků. Mladík kolem sebe rychle nakreslil kruh a vzápětí už se k němu přihnal samotný ďábel. Byla to dlouhá noc. Pekelník se snažil mladíka všemožně vystrašit a vyhnat ho z hradu pryč. Ten však vytrval. S prvními ranními paprsky čert zmizel a všude kolem ležely zlaté dukáty, které mládenci stačily na spokojené živobytí. Část pokladu tam však možná zůstala dodnes. Ale kdo ví. Jiná verze pověsti totiž praví, že na hrad šel s mladíkem i mlynář a z pokladu tam už nezbylo vůbec nic. 

Helfenburk. Foto: Lukáš Kalista, CC BY-SA 4.0

Hasištejn

Tajemné podzemí hradu Hasištejna prý pro změnu hlídá zarostlý stařec s velkým psem. Pokud kolem nich proklouznete na Velký pátek, kdy se dle pověstí otevírají vstupy k pokladům, spatříte zde honosné komnaty zářící nesčetnými světly, množství panstva i služebnictvo v nablýskaných livrejích.

Hasištejn. Foto: Lukáš Kalista, CC BY-SA 4.0

Střekov

Nedaleko Ústí nad Labem můžete na strmé skále nad řekou spatřit strážní hrad Střekov s mohutnými hradbami a okázalou věží. V dávných dobách ho obýval vladyka Střek se svojí krásnou dcerou, jenž ale velice postrádal budoucího nástupce. Prohlásil proto, že se jím stane ten, kdo mu ze stájí dokáže nepozorovaně odvést jeho oblíbeného koně

Mnoho mladíků se o to pokoušelo, žádný z nich však neuspěl. Až jednou na hrad dorazil syn ronovského pána. Přes den si vše řádně prohlédl a večer předstíral odchod. Tajně ale na hradě vyčkal až těsně před svítání, kdy strážní již hluboce spali. To co následovalo, nápadně připomíná jinou pověst. 

Hoch potichu vyvedl koně ze stáje a jelikož byla hradní brána ještě zavřená, odhodlal se k mohutnému skoku přes hradby do řeky hluboko pod ním. Sám tento odvážný skok přežil, vzácný kůň však nikoliv. I přesto se ale brzy slavila slavná svatba a vladyka se dočkal svého nástupce. 

Střekov. Foto: Jiří Komárek, CC BY-SA 4.0

A co vy, máte také nějakou svou oblíbenou pověst? Dejte nám vědět pod článkem na sociálních sítích nebo se podívejte na předchozí díly našeho seriálu, které se věnovaly pověstem z Libereckého kraje, Českého ráje, Moravskoslezského kraje, jižních a středních Čech, Karlovarského kraje, Plzeňského kraje a střední a východní Moravy. 

Úvodní foto: Huhulenik, CC BY-SA 3.0

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!