Všem klukům, Tři měsíce v Barceloně i antivalentýn. Přinášíme kulturní tipy na týden od 8. do 14. února

Všem klukům, Tři měsíce v Barceloně i antivalentýn. Přinášíme kulturní tipy na týden od 8. do 14. února 

Především v onlinu zůstáváme i tento týden. Kulturní naladění vám může přinést třeba netflixovská romantika Všem klukům. Anebo si radši vyberete z jiného soudku a pustíte se do dramatické detektivky Neviditelné město? Na sítích ale čeká i netradiční antivalentýnské představení, výstavy a dojde i na hudbu. Více najdete v našem pravidelném výběru.

Všem klukům: Navždy s láskou

Filmová série Všem klukům se vrací se třetím dílem! Po Všem klukům, které jsem milovala a PS: Stále tě miluju hlavní hrdinka Lara Jean nyní vydává vstříc dospělému životu. Právě končí střední školu a dvě důležité cesty ji přimějí k tomu, aby přehodnotila náhled na svoji budoucnost i dlouholetého přítele Petera. Novinka vyjde 12. února na Netflixu. Perfektní valentýnská příprava!

Neviditelné město

Tajemné drama Neviditelné město, kterou vypustil Netflix pátého února, vypráví příběh detektiva, jehož zasáhla hrozivá rodinná tragédie. Když objeví svět mytických bytostí, které žijí mezi lidmi, začne postupně zjišťovat, že právě ony budou klíčem k jeho vlastní záhadné minulosti. 

Antivalentýn s Ivou Pazderkovou a Adélou Elbel

Pokud vás na sladké řeči neužije, určitě si užijete předvečer svátku zamilovaných s programem Ivy Pazderkové a Adély Elbel. Připravily si totiž online stream, kde vám poradí, jak se rozejít, aby si on ani nevšiml, a jak si naopak nevšimnout, že vás opustil on, a proberou třeba i to, jaké je to být single v době covidové. Půjde zkrátka o mix improvizovaného stand-upu, skečů a upřímnosti na téma muži a ženy. Show proběhne 13. února od osmi hodin večer.

Kniha Tři měsíce v Barceloně

66 míst, pro jejichž návštěvu nejspíš neexistuje žádný vážný důvod, což ale neznamená, že nejsou zajímavá. Tak uvádí svoji knihu architekt Adam Gebrian, který vyrazil v roce 2018 se ženou a synem do druhého největšího města Španělska. Nejde ovšem o průvodce ani portrét města. Jde spíše o deník toho, co zde zažil otec s malým synem, a doplňuje jej stručný popis míst, na kterých spolu pobývali. Tři měsíce v Barceloně vycházejí 9. února v nakladatelství Universum.

Práce studentů UMPRUM

Klauzurní a semestrální práce studentů UMPRUM se přesouvají na Facebook, Instagram a další online platformy, alespoň protentokrát. V průběhu února budou na stránkách školy k dispozici nejrůznější projekty, od těch architektonických přes sochy, sklářské práce až po fotografie. Na konci měsíce každá katedra vybere nejlepší výtvory a ty představí s podrobnějšími informacemi.

Výstavu pořádá také zahrada H55. Sochař Michal Janiga vytvořil dílo nazvané Prométheus, v němž polemizuje nad dopadem činů jedince na celý svět a také důsledky vzniku lidstva jako takového. Jde o externí výstavu, jejíž prostory jsou dostupné vždy od pondělí do pátku mezi devátou a šestnáctou hodinou.

Umělecké kurzy

U umění ještě chvíli zůstaneme. Pokud se chcete vzdělávat i během lockdownu, je přednáška Moravské galerie v Brně přímo pro vás. V úterý 9. února od šesti hodin večer se v kurzu dějin umění online dozvíte vše o baroku mimo Itálii. A jestli vás vždycky lákalo naučit se konečně opravdu dobře malovat, potěší vás výtvarné kurzy na Pragovce. Máte možnost si sami vybrat, jestli se zaměříte na suché techniky, malbu, nebo vlastní projekt. Každému tématu budou věnovány čtyři lekce.

Nové Zrní i divadlo

Zrní v pondělí 8. února vydá nový singl Sladkej výlet, a to rok po písni Neposlušnost. Zrní je také jedna z kapel, jejíž vystoupení najdete na YouTube kanále GoOut v rámci projektu Gigs. Jde o sérii koncertních záznamů současných českých a slovenských kapel, umělců či umělkyň, kteří svojí hudbou rozeznívají většinou tichá místa.

Mezi ně patří také například mladá umělkyně Amelie Siba či Tea Sofia. Online kultura nyní hýbe světem v hudbě i divadle, a tak není divu, že i zlínské divadlo se rozhodlo připravit pro diváky valentýnský dárek v podobě streamu představení Motýli jsou volní. Ten bude k dispozici zdarma v nedělí 14. února od osmi hodin večer.

Týden v televizi

Přímý přenos divadelní adaptace románu Skleněný pokoj Simona Mawera uvede v pondělí večer ČT Art. Kniha mapuje příběh rodiny Landauerových, kteří ve známé vile Tugendhat prožili těžké období mezi dvěma válkami. O rodákovi z Jeseníků Jaromíru Švejdíkovi odvysílá stejná stanice dokument Tam, odkud jsem ve středu po osmé hodině večer. Jaromír 99 je nejen hudebník, ale také výtvarník. Je spjat například se skupinou Priessnitz nebo Umakart a vytvořil i vizuální podobu Aloise Nebela. V pátek od osmi hodin pak televize Seznam láká na oddychovou animovanou komedii Psí kusy a drsnější povahy ocení ve stejný večer Rychle a zběsile 6 na Nově.

Foto: kfilmu.net

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!