Virtuální procházky po architektonických skvostech světových metropolí nabízí Virtual City Walks

Virtuální procházky po architektonických skvostech světových metropolí nabízí Virtual City Walks 

Než se naplno obnoví možnost cestovat po světě, lze si metropole virtuálně projít prostřednictvím živých streamů. Pražské Centrum architektury a městského plánování spolupořádá program Virtual City Walks, který každou sobotu večer až do 6. března nabízí přenos ze šesti světových měst vedený odborníky.

Virtual City Walks zahájily své turné po metropolích v Chicagu a od soboty 6. února zavítají do Bostonu, Prahy, newyorské čtvrti SoHo, Los Angeles a Kodaně. Každé z měst ukáže skvosty současné i starší architektury a způsob, jakým spolu právě souzní historické a moderní budovy.

V Chicagu mohli diváci zhlédnout mrakodrap Aqua Tower, svého času nejvyšší stavbu navrženou ženou architektkou, či IBM Building navrženou autorem brněnské Vily Tugendhat Ludwigem Miesem van der Rohem.

První únorovou sobotu je na řadě Boston, kde se minulost potkává s přítomností i budoucností. Diváci se od 18 hodin mohou těšit na komerční distrikty i objekty prestižní Harvardovy univerzity.

 

Do Prahy se zájemci pomyslně vypraví 13. února, kdy je provede známý popularizátor architektury Adam Gebrian. „Praha se naštěstí vyhnula válečnému bombardování, a tak tu najdeme mnoho památek z různých epoch. Renesanční či barokní budovy poměrně mírumilovně koexistují s brutalismem i soudobou architekturou. Adam představí třeba Novou budovu Národního muzea nebo Swéerts-Sporckův palác upravený za první republiky Josefem Gočárem,“ uvedl Štěpán Bärtl z CAMPu.

Následující víkend dostane prostor newyorská čtvrť SoHo, v níž se někdejší fabriky přeměnily na galerie či fotografická studia. Koncem února zavítají online návštěvníci do kalifornské metropole, kde organizátoři slibují jiný pohled na Hollywood, jenž neskýtá jen palmami poseté silnice a místa spojená s celebritami.

Poslední zastávkou bude Kodaň, v níž se v oblasti architektury klade důraz zejména na udržitelnost a možnosti vyžití pro cyklisty a děti. K vidění bude například Coppenhill, elektrárna využívající k výrobě energie odpad a nabízející sjezdovku na své střeše.

Podrobnosti o události si poslechněte v novém vydání podcastu KulTýden

Foto: Rasmus Hjortshoj, Danish Architecture Center

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!