Proudcast s Filipem Neradem a Erikou Řehákovou: Belgické pivo se nepije na žízeň, ale na chuť

Proudcast s Filipem Neradem a Erikou Řehákovou: Belgické pivo se nepije na žízeň, ale na chuť  

Jak čeští pivaři přicházejí na chuť belgickému nejen zlatavému moku? Z Belgie šíří pivní kulturu v české metropoli Erika Řeháková, která pod značkou Bierhuis provozuje dva pivní bary, i Filip Nerad, někdejší zpravodaj Českého rozhlasu v Beneluxu a autor knihy Pivní království Belgie. Oba byli hosty Proudcastu Informuji.cz.

“Belgické pivo není pivo na žízeň, ale zejména na vychutnávání, párování s jídlem. Je to zážitek,” říká Filip Nerad. Od českého piva se liší výrazně. A to mimo jiné mnohem vyšším obsahem alkoholu. Zatímco po čtyřech českých půllitrech dojdete domů ještě poměrně rovně, po čtyřech belgických kouscích už budete mít nejspíš problém. “Belgické pivo má spoustu různých chutí, vůní a barev,” dodává Nerad.

Po prvotním překvapení návštěvník zvyklý na české pivo přijde podle Eriky Řehákové obvykle tomu belgickému rychle na chuť. Může navíc vybírat ze skutečně velmi pestré nabídky. “Rána bývají ale někdy krušná. Myslím, že zkraje si tím musí projít asi každý. Po belgickém se vstává ještě mnohem hůř než po tom českém,” směje se Nerad.

A není to jen pivo samo o sobě, ale vše, co ho obklopuje. Každý pivovar má obvykle svou vlastní zajímavou skleničku, podtácky a lahve často zaujmou na první pohled. “Když byla dcera malá, tak vyloženě obdivovala nákupní sortiment českých piv,” pokračuje Nerad, “jedno z belgických piv má na sobě trpaslíčky. To byl její favorit. Kdykoliv jsme šli na nákup, tak mě nutila, abych si ho koupil.”

Belgické pivo se spíš vychutnává jako víno a lehce mu propadnou i ženy. “Poprvé jsem se s belgickým pivem setkala asi před čtyřmi lety. Bylo to o Vánocích a kamarád mi přinesl teplé višňové. Nejdřív jsem myslela, že je to svařák. Napila jsem se a vystřelilo mě to do oblak,” vzpomíná Řeháková, “tak jsem propadla belgickým pivům.”

Proč můžete při pití piva v belgickém pivním baru přijít o botu? Jak se vyznat v různorodých chutích, skleničkách a dalších zajímavostech spojených s konkrétní značkou? A s čím si skleničku nejlépe vychutnáte? Nejen na to odpovídali Erika Řeháková a Filip Nerad v našem Proudcastu. Poslechnout si jej můžete na streamingových službách či po stisknutí zelené šipky níže.

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Proudcast s Filipem Neradem a Erikou Řehákovou: Belgické pivo se nepije na žízeň, ale na chuť
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!