Předstírejme, že je to v pořádku. Newyorčanka Fran Lebowitz glosuje ‚nejlepší město světa‘

Předstírejme, že je to v pořádku. Newyorčanka Fran Lebowitz glosuje ‚nejlepší město světa‘80%

Co lidi táhne ke strávení života v hlučném, špinavém a přeplněném New Yorku? Dvě osobnosti pevně spjaté s nejlidnatějším americkým městem, oscarový režisér Martin Scorsese a spisovatelka Fran Lebowitz, v dokumentární minisérii Předstírejme, že je to v pořádku komentují tamní nástrahy i slasti s cynismem sobě vlastním.

Rodištěm ústřední postavy z nové one-woman-show není New York City, jak by se mohlo zdát, ale maličké město Morristown ve státě New Jersey, ze kterého si prý přála odejít už během puberty. Na padesát kilometrů vzdálený Manhattan se jí podařilo přesídlit na konci šedesátých let, kdy jí bylo osmnáct let, s pár set dolary v kapse.

Přestože už v dětství projevovala bystrý intelekt, sotva dokončila střední školu, a tak se první léta protloukala coby uklízečka nebo řidička. Posléze konečně zahájila vysněnou kariéru publicistky a knižní autorky, působila například i v ikonickém magazínu Interview Andyho Warhola.

Milovanému městu, jež je jí domovem přes půlstoletí a které adoruje i přes řadu nedostatků, nebo možná právě kvůli nim, vzdává hold pod taktovkou neméně bytostného Newyorčana. Potomek italských imigrantů Martin Scorsese své rodiště promítnul do vícera svých děl, ať už dramatu Taxikář, nebo životopisného snímku Vlk z Wall Street, do něhož Fran Lebowitz obsadil do úlohy soudkyně.

Společně si v sedmi půlhodinových epizodách povídají o kolabující veřejné dopravě, bezohledných chodcích nebo mizejících knihkupectvích, ačkoli ne vše se přímo týká New Yorku – interpretují i hluboká poznání o aspektech dnešního života v porovnání s postoji příslušníků předešlých generací.  

Na přetřes přichází všeprostupující komunikační technologie, úvahy o bezvýznamnosti sportu a zdravých potravin nebo rozmanité bizarnosti, které se literátce zapsaly do paměti.

Scorsese tuto rozenou řečnici představuje nejen skrze soukromé rozhovory u kávy, kdy režisér nad jejím sarkasmem smíchy často jen lapá po dechu, ale i výňatky z jejích veřejných debat nebo starších televizních vystoupení. Dynamicky je prostřihává záběry Fran kráčející po Times Square a dalších manhattanských lokacích, kdy jen pouhým pozvednutím obočí nebo lehce nechápavým výrazem ve tváři neverbálně promlouvá o absurditách města a jeho zběsilých obyvatelích.

Nesmlouvavá glosátorka, která je pro své pronikavé poznámky zbožňována i proklínána, srší ostrovtipem a nemhouří oči nad ničím, co osmimilionovou metropoli trápí. Její vnímavé postřehy nemusí být každému příjemné, ale stojí za to nad nimi zapřemýšlet.

Proč že to tedy žije v New Yorku? Otázka podle ní stojí opačně. Proč by někdo nežil v New Yorku? Vždyť v tomto městě máte všechno. A hlavně Fran, která by měla být pasována na noční starostku. Vysvětlivku najdete v minisérii.

Dokumentární seriál Předstírejme, že je to v pořádku je od 8. ledna dostupný na streamovací službě Netflix.

Foto: Netflix

Kdy a kde dávají film: Předstírejme, že je to v pořádku (TV seriál)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!