Malcolm a Marie, noví Foo Fighters i festival Na hlavu. Přinášíme kulturní tipy na týden od 1. do 7. února

Malcolm a Marie, noví Foo Fighters i festival Na hlavu. Přinášíme kulturní tipy na týden od 1. do 7. února 

První únorový týden je napěchovaný online kulturou. Můžete si na Netflixu pustit nový film Malcolm and Marie, polemizovat o svobodě v předním českým filozofem i si zazpívat s Foo Fighters. Více najdete v našich pravidelných kulturních tipech.

Malcolm and Marie

Večer po premiéře Malcolmova filmu přichází tento režisér zpět domů společně se svou přítelkyní Marie a jejich vztah prochází zkouškou. Tuto romantickou černobílou lahůdku přinese Netflix už v pátek 5. února. V hlavních rolích se objeví John David Washington (Tenet) a Zendaya (Euforie), přičemž na režisérské křeslo usedl Sam Levinson, který má na svědomí úspěšný seriál HBO Euforie.

Bliss

Salma Hayek se snaží přesvědčit Owena Wilsona, že žije v simulaci. Greg se nedávno rozvedl a jeho svět se rozpadl na kousky. Náhle ale potká Isabelu, která věří, že svět kolem nich není skutečný. Z této drsné simulace ale podle ní mohou uniknout do světa mírumilovného, krásného a skutečného. Nový sci-fi film Bliss vznikl pod taktovkou Mikea Cahilla (Výchozí bod) a vyjde v pátek 5. února na platformě Amazon Prime.

Kniha Odvaha ke svobodě

Přední osobnost tuzemské filozofie Jan Sokol poskytl rozhovor Josefu Beránkovi a výsledek vychází knižně už ve čtvrtek 4. února. Jaký vztah má náboženství a politika a může si každý člověk dělat úplně vše, co si zamane? Filozofie od nepaměti kladla velké otázky a nad nepatrnou částí z nich se zamýšlí Jan Sokol v šestnácti kapitolách vydaných pod názvem Odvaha ke svobodě pod hlavičkou nakladatelství Albatros.

Festival Na hlavu

Pátý ročník festivalu o duševním zdraví nazvaný Na hlavu se tentokrát odehraje od pátého do sedmého února. Online proběhne celá řada přednášek, hlavně na téma pandemie, přičemž první den se mohou zájemci těšit například na Suchej únor: Jak se popasovat s (ne)pitím v karanténě?. Na otázky bude odpovídat terapeutka Johana Růžková a šéf Novinářského inkubátoru Tomáš Bouška. Festival se bude věnovat i tématům duševního zdraví rodičů, dětí i učitelů při online výuce či kvalitnímu spánku.

Nové album Foo Fighters

Legendární rocková kapela Foo Fighters v čele s Davidem Grohlem, který dříve bubnoval v Nirvaně, vydává v pátek 5. února desáté studiové album. To nese název Medicine at Midnight a bude obsahovat devět skladeb, z nichž tři už kapela oficiálně vypustila do světa. Grohl novinku mimo jiné spojuje také s deskou Davida Bowieho Let's Dance a podle něj půjde o opravdu zábavnou nahrávku plnou velkých melodií s odkazem na jejich oblíbené rockové kapely. Dokonce uvedl, že na jednom z riffu začal pracovat už před pětadvaceti lety v Seattlu.

Moje kino LIVE

Pokud se už nemůžete dočkat otevření kin, ještě vás může stále zachránit projekt Moje kino LIVE. Podporuje kamenné kinosály v období pandemie a snaží se navodit skutečnou atmosféru ve vašem obýváku. K tomu patří kromě vysílání v reálném čase také možnost chatování půl hodiny před a po promítání. Tento týden se můžete těšit například na dokument Westwood: Punk, Icon, Activist, ale také na opěvovanou Jackie či kontroverzní Love.

Online koncerty

Hudební fanoušci stále postrádají koncerty, ale oblíbené interprety mohou podpořit i nyní. A kapelám se stýská také. Vypsaná Fixa proto opět i tento týden odehraje online skrze Facebook koncert Happy Monday a v popisku akce uvádí, že „musí zahrát, nebo se zblázní“. Svůj um předvedou v pondělí od půl sedmé večer. Na pátek přesunuli svoje vystoupení Houpací koně a od osmi hodin vyšlou svou hudbu z klubu Kotelna v Litomyšli do celé republiky také skrze Facebook.

Týden v televizi

Ani u televize se tento týden nebudete nudit. Na ČT Art od úterý večer začíná šestidílný seriál o výtvarné škole Bauhaus. Ve čtvrtek pak stejnou stanici ovládne dokument o Lemmym z Motörhead.

Pátek pak bude na Televizi Seznam patřit animáku Hledá se Yetti, a to od osmi hodin večer. Prima COOL ve stejný čas nabídne akční film Temné sílyV sobotu pak Prima odvysílá klasiku - komedii Fotr je lotrSedmého ledna pak oslaví sedmdesáté narozeniny Miroslav Donutil a na jeho počest ČT 1 připravila dokument Pan herec Miroslav Donutil, a to na sobotu od devíti hodin večer. 

Foto: Facebook Foo Fighters

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!