Dílo sedmasedmdesátiletého Ericha von Dänikena provokuje k živým diskusím dodnes.

Dílo sedmasedmdesátiletého Ericha von Dänikena provokuje k živým diskusím dodnes. 

O světoznámém spisovateli Erichu von Dänikenovi se často hovoří jako o kontroverzním badateli. Jak a proč si tuto nálepku vysloužil?

Ano, již sama jeho základní teze, že naši planetu kdysi v šerém dávnověku navštívila mimozemská civilizace, vzbuzuje u mnoha kontroverzní pocity. Ale proč? Vždyť dějiny lidstva nám ukazují, že i nejuznávanější kapacity mohou zastávat nesmyslné či nesprávné názory a naopak názory lidí, kteří ve své době byli považováni za blázny, se ukázaly jako pravdivé. Lidský duch si razí cestu navzdory předsudkům.

Erich von Däniken celým svým dílem bojuje proti zkostnatělému myšlení. Proti duchu doby, který se snaží určovat co je přijatelné a co ne. Jeho odpůrci jaksi opomíjejí skutečnost, že on nechce po svých čtenářích, aby slepě věřili jeho závěrům. Žádá pouze, aby se nad nimi zamysleli.

Nutno přiznat, že mnohá z jeho vysvětlení dávají větší smysl než vysvětlení vědecké veřejnosti. Jeden příklad za všechny: v jihoamerickém Puma Puku leží ve výšce 4000 m nad mořem obrovské kamenné kvádry z dioritu, který má stupeň tvrdosti 8. Ležely tam již v době španělské kolonizace a dávno před ní. Pomocí multimediální projekce Erich von Däniken předvádí, jak precizně jsou tyto kamenné kvádry opracovány. Vidíme dokonale vyvrtané otvory, dokonale rovné rýhy s dokonalými hranami. Pomocí přesného zaměření a počítačového programu autor ukazuje, že se vlastně jedná o prefabrikáty, které lze složit podobně jako kameny lega. Vysvětlení archeologů, že se jedná o pozůstatky nějakého chrámu a že toto vyrobili indiáni v době kamenné pomocí pazourků působí rozhodně méně věrohodně než teorie, že zde přiložila ruku k dílu nějaká vyspělá civilizace a použila přitom vysoce vyspělou technologii. Skoro by se chtělo zvolat: "Má někdo lepší vysvětlení?"

Dílo Ericha von Dänikena je dodnes živé. V roce 2010 natočila televize History Channel podle jeho knih třicetidílný seriál Ancient Aliens. Dnes se pro jeho úspěšnost pracuje na dalším pokračování. Rozruch způsobila rovněž zpráva, že se po 40 letech chystá nové zfilmování jeho prvotiny "Vzpomínky na budoucnost". Zpracování v atraktivním 3D formátu slibuje velkolepou podívanou. Jak autor sám říká, jsou mu bohové nakloněni.

Na Dänikenovy závěry odkazuje i nový film Ridleyho Scotta Prométheus, jenž vstoupí do kin letos v červnu. V minulosti se jeho teoriemi inspirovaly například filmy Stargate (Hvězdná brána) nebo Blízká setkání třetího druhu. Däniken stál také u zrodu organizace A.A.S.R.A. (Archaeology, Astronautics & SETI Research Association), která se zaměřuje na výzkum mimozemských civilizací a sdružuje na deset tisíc nadšenců (ale i akademických pracovníků) z celého světa.

Jsme velmi potěšeni, že právě v roce 2012, kolem kterého se celosvětově vede tolik debat, přijal slavný švýcarský badatel a spisovatel naše pozvání a znovu navštíví Českou republiku. V rámci svého květnového turné navštíví 6 měst a přednese 2 různé přednášky doplněné velkolepou multimediální projekcí.

V Praze, Hradci Králové, Táboře a Plzni se můžete těšit na přednášku "Návrat bohů", v níž se k velké radosti jeho evropských čtenářů zaměřuje i na indicie mimozemských návštěv v Evropě. Samozřejmě nevynechá ani rok 2012 a jeho spojitost s mayským kalendářem. Splní dávní návštěvníci svůj slib a vrátí se? Bude to právě v tomto roce? Proč končí mayský kalendář? Tyto a mnoho dalších znepokojivých otázek zodpoví pan von Däniken právě na této přednášce.

V Kladně a v Písku na přednášce „Tajemný Egypt“ představí některé z nejnovějších objevů v Cheopsově pyramidě, zaměří se na známá naleziště typu Sakkara, Abydos či Dendera a nabídne výklad egyptských legend.

Mějme mysl otevřenou a těšme se na nevšední zážitek, kterým je již i samo setkání s touto neobyčejnou osobností.

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!