Národní technické muzeum nechává nahlédnout do československé historie počítačů

Národní technické muzeum nechává nahlédnout do československé historie počítačů 

Mezi výstavy, které kvůli aktuálně platným vládním opatřením nelze naživo navštívit, se řadí i projekt Česká stopa v historii výpočetní techniky v Národním technickém muzeu. Pořadatelé však nabízejí virtuální prohlídku expozice.

Výstava, kterou Národní technické muzeum hostí do 9. května, se dělí na počáteční část, jež povšechně přibližuje světový vývoj výpočetní techniky, druhou část, která se věnuje československé odnoži této historie a představuje zejména osobnost počítačového konstruktéra Antonína Svobody, a poslední část, v níž dostávají prostor současné technologie včetně videoher nebo VR.

Ještě v polovině padesátých let výpočetní technika sloužila k rychlým speciálním výpočtům. Dnes zpracovává různé typy informací od textových přes audiovizuální až po grafické. Vstupuje do života běžného člověka, informatika se stává univerzálním oborem,“ upřesnila spoluautorka výstavy Marcela Efmertová.

Prezentovat historii výpočetní techniky není podle ředitele muzea Karla Ksandra vůbec jednoduché. „Vesměs jsou to 'škatule', u kterých je potřeba ukázat, co je uvnitř nich, co umějí a jaký byl jejich vývoj. Když se na naší střední průmyslové škole začátkem osmdesátých let objevila částečně programovatelná osobní kalkulačka, byl to zázrak, kterému jsme skoro nevěřili. Díky progresivnímu kantorovi jsme se tehdy naučili začátky práce s programovatelným počítačem. Přijde mi až neskutečné, že v této oblasti jsem už pamětníkem,“ nechal se slyšet Ksandr.

Foto: YouTube NTM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!