Hříšní lidé dnešní optikou. Jaroslav Plesl, Jiří Langmajer i Denis Šafařík vyřeší Zločiny Velké Prahy

Hříšní lidé dnešní optikou. Jaroslav Plesl, Jiří Langmajer i Denis Šafařík vyřeší Zločiny Velké Prahy 

Režisér Jaroslav Brabec natočil desetidílný seriál s nádechem klasických domácích detektivek Hříšní lidé města pražského či Dobrodružství kriminalistiky. Nový počin Zločiny Velké Prahy se zaměří na inspektora Hynka Budíka v podání Jaroslava Plesla, jenž roku 1922 odchází do československé metropole řešit tamní případy. Pilotní epizodu uvidí diváci v neděli 31. ledna večer na ČT1.

Kriminální případy, které po boku Jaroslava Plesla budou řešit i kriminalisté sehraní Jiřím Langmajerem a Denisem Šafaříkem, budou zčásti odkazovat na tehdy nedávné události první světové války, jiné přiblíží dobové sociální nerovnosti v nově vzniklé republice.

Titulní hrdina Hynek Budík je vídeňským elegánem, jenž na jednu stranu cítí loajalitu k Československu, na stranu druhou si i svou obsesí na kvalitní oděvy a vytříbené chování občas zasteskne po éře monarchie.

Když jsem se na roli připravoval, přehrával jsem si v hlavě všechny možné detektivky té doby, abych se aspoň trochu přiblížil espritu elegantních vrchních inspektorů a detektivů, které známe z českých, ale třeba i britských detektivních filmů a seriálů,“ doplnil Plesl. Ve vedlejších úlohách se představí Lenka Vlasáková, Miroslav Táborský, Lucie Žáčková, František Němec nebo Jiří Lábus.

Svět první republiky je považován za idylickou dobu, kdy vše mělo svá pravidla a jistou noblesu, a právě toto přispívá i k popularitě seriálů jako jsou Hříšní lidé města pražského nebo Četnické humoresky. Náš nový seriál z této atmosféry rovněž těží, ale zároveň se ji nebojí ozvláštnit,“ prozradil generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Snažili jsme se, aby Zločiny Velké Prahy byly udělány aktuálně. Tak, aby se na ně diváci byli schopní dívat současnýma očima. Nikoliv jako na nějaký artefakt, ale jako na seriál, který vznikl teď,“ upřesnil režisér.

Foto: Česká televize

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!