Penguin Bloom, speciální Euforie nebo skandinávské filmy. Přinášíme kulturní tipy na týden od 25. do 31. ledna

Penguin Bloom, speciální Euforie nebo skandinávské filmy. Přinášíme kulturní tipy na týden od 25. do 31. ledna 

Také v posledním lednovém týdnu na vás čekají kulturní zážitky. Vybrat si můžete třeba netflixovské drama Penguin Bloom nebo speciální díl seriálu Euforie. Nebude chybět ani Listování či punkový online koncert. Nebo dáte přednost skandinávským filmům? Ani tentokrát nechybí naše pravidelné týdenní tipy.

Penguin Bloom

Mladá matka Sam Bloom s tváří Naomi Watts se musí vyrovnat s tím, že se jí po děsivé nehodě obrací život vzhůru nohama. Sam skončí na vozíčku a je to rána pro i ni její děti a manžela, kterého si zahraje Andrew Lincoln (Živí mrtví). Časem ale najde naději naprosto neočekávaně u zraněné straky, o kterou se její rodina začne starat a pojmenuje ji Penguin. Film je založen na pravdivém příběhu a vychází na Netflixu 27. ledna.

Euforie

Fanoušci seriálu Euforie se dočkají dvou speciálních epizod. Tvůrci v nich ukazují postavy středoškolaček Rue (Zendaya) a Jules (Hunter Schafer) z jiného úhlu a ponořují se do jejich osobních příběhů. Právě v pondělí 25. ledna vychází na HBO GO druhá epizoda věnovaná Jules a jejímu pohledu nejen na vztah s Rue, ale také její těžké minulosti.

Sedmý ročník Scandi

Přehlídka severských filmů Scandi se tento rok přesouvá jako spousta jiných akcí do online prostoru, a to na platformu Edisonline. Mezi 25. a 31. lednem nabídne prostřednictvím šesti premiér průřez nejrůznějšími žánry, od dramat přes thrillery až po provokativní dokument Greta o mladé aktivistce, který je zároveň nejočekávanějším počinem letošního ročníku. Nebude chybět ani opěvovaný film Chlast či Pěkně tučná sebeláska.

Pragovka přes sklo i online

Pragovka Gallery vystavuje stále, a to online i „zvenčí“, tedy skrze okna galerie. Nyní takto můžete navštívit například projekt Čtvrtý skleník výtvarnice Marty Fišerové Cwiklinski, v němž se zabývá „střetem mezi přírodou a kulturou, juxtapozicí organického růstu a umělými, člověkem vytvořenými formami.“ Dále je otevřena návštěvníkům také výstava Adama Hudce Vzducho-prach(y), v níž zkoumá znečištění vzduchu. A v neposlední řadě jsou v Pragovce k vidění také sochy a nástěnné objekty Miriam Kaminské z cyklu Člověk, červeň, zem.

Listování

V online verzi scénického čtení Listování diváky tento týden čeká kniha Ekonomie dobra a zla. Ve středu od sedmi hodin večer odehraje představení sám její autor Tomáš Sedláček společně s Lukášem Hejlíkem a Alanem Novotným. Ti na prknech vtipně a zostra proletí historii ekonomie, ale dostanou se také k Eposu o Gilgamešovi, bibli, Komenskému a dojdou až k dnešní době dluhové.

Punkový koncert

Páteční večer můžete strávit tak trochu punkově, a ještě udělat dobrou věc. Od půl osmé bude probíhat stream benefičního koncertu pro Sedmičku, tedy Klub 007 na Strahově. Podpořit jeho fungování můžete koupí vstupenky v rozmezí sta až pěti set korun. Celkem za večer vystoupí čtveřice tuzemských hardcore punkových kapel, a to Narcosa, Jonestown, I am Pentagon a Decultivate. A pokud máte chuť si pustit něco nového, sepsali jsme pro vás lednové hudební novinky.

Šílenec

Nový román Martina Fendrycha sleduje příběh neobyčejného přátelství Šílence a Silence, jejichž cesty se po revoluci začaly rozcházet, až se jednou rozešly úplně. V knize ale čtenáří nahlédnou také do zákulisí politických machinací, pod roušku marketingových triků, připomenou si předrevoluční napětí i porevoluční nadšení. Hlavně ale sledují napínavý příběh dvou na první pohled protikladných jedinců, jejichž osudem nemilosrdně zamávaly turbulentní proměny společnosti posledních několika desetiletí. Kniha vychází v nakladatelství Lidových novin v pondělí 25. ledna

Týden v televizi

Minulý týden oslavil pětasedmdesáté narozeniny režisér David Lynch a u té příležitosti odvysílá ČT Art v úterý večer dokument Život v umění a bude jej následovat Lynchova Mazací hlava. Ve středu večer pak připomene ČT 2 Olgu Havlovou v dokumentárním snímku Olga u příležitosti výročí úmrtí této první dámy.

Ve čtvrtek a pátek pak potěší hudební fanoušky program ČT Art. Večer 28. ledna bude patřit koncertu Davida Gilmoura v Pompejích a o den později pak odvysílá záznam koncertu australské kapely INXS, po němž bude následovat Příběh alba, tentokrát půjde o Face Value Phila Collinse.

V sobotu před půl desátou pak na ČT 1 uvidíme dokument z minulého roku Karel Svoboda: Šťastná léta, který natočil skladatelův syn Petr Klein Svoboda. Ten film obohatil kromě oficiálních archivních záběrů také osobními momenty z domácích videí.

Foto: indianexpress.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!