Nejnovější články » Filmové novinky

AIDS zprvu všichni popírali, říká tvůrce minisérie Byl by to hřích Russell T. Davies

22.1.2021,

Pětidílný seriál Byl by to hřích v režii Petera Hoara vypráví očima trojice mladých gayů o londýnské queer komunitě během nastupující epidemie AIDS v osmdesátých letech. Na streamovací platformu HBO GO vstoupí v sobotu 23. ledna.

Píše se rok 1981 a osmnáctiletý Ritchie Tozer v podání herce Ollyho Alexandera, známého i coby frontmana elektronické kapely Years & Years, se stěhuje do společného bytu v Londýně s kamarády. Dekáda, o níž má protagonista i jeho přátelé ta nejlepší očekávání a vize, ale do jejich LGBT komunity přinese i stále naléhavější hrozbu nového záhadného onemocnění.

 

Scenárista seriálu Russell T. Davies, jenž má na kontě televizní hit Doctor Who, v příběhu vycházel z vlastního mládí v osmdesátých letech, kdy studoval na univerzitě v Oxfordu a o víkendech navštěvoval vyhlášené večírky v Pink Palace, bytě jeho hereckých přátel.

Během prvního léta jsme měli párty, která trvala celé tři týdny. Co uvidíte na obrazovce, není nic ve srovnání s tím, co jsme prováděli,“ nechal se pro BBC slyšet Davies. „Nešlo nám jen o to, s kým se napít nebo mít sex. Bylo to o svobodě a otevřené sexualitě. Najít sám sebe a hlasitě to říci,“ dodal.

Do bujaré oslavy studentských let se ale postupně začíná v reálu i v minisérii vrhat stín podivné nemoci, jíž je AIDS. Jeho pravá podstata se ukáže ve druhé epizodě, kdy ho titulní postava zprvu popírá.Ritchie věří všem dobovým historkám o tom, že HIV vyrobili Rusové v laboratoři nebo že virus na lidstvo seslal bůh. Připadalo nám to vzdálené, než to začalo brát životy lidem, které jsme znali,“ upřesnil tvůrce.

Kromě Ollyho Alexandera a jeho sekundantů Omariho Douglase a Calluma Scotta Howellse se v seriálu v úloze jejich nejlepší kamarádky objeví Lydia West, která si zahrála i v Daviesově předchozím počinu Roky a roky. V minirolích zazáří Neil Patrick Harris coby krejčí z prestižní pánské konfekce nebo Stephen Fry v roli poslance za Konzervativní stranu.

Foto: Channel 4