Hvězdně obsazené Vykopávky, Žal žen i novinka Rhye. Přinášíme kulturní tipy na týden od 18. do 24. ledna

Hvězdně obsazené Vykopávky, Žal žen i novinka Rhye. Přinášíme kulturní tipy na týden od 18. do 24. ledna 

Ani tento týden vás nepřipravíme o pravidelné kulturní tipy. Doporučujeme například Vykopávky na Netflixu, deník samotáře Thoreaua a nevynecháme ani hudbu. Vychází totiž nové album Rhye a kapely Still Corners. Dopřát si můžete i divadelní streamy. Více najdete v našem výběru.

Vykopávky

Bohatá vdova v podání Carey Mulligan si najme místního archeologa (Ralph Fiennes), aby prozkoumal mohyly na jejím pozemku. A tak dojde k odhalení pohřebního místa Sutton Hoo, přičemž se tento objev odehrává na pozadí velkých historických událostí, totiž počátku druhé světové války. Vychází ve čtvrtek 21. ledna na Netflixu.

Žal žen

Zrození rebelek skrze environmentální krizi. Tak by se dal popsat dokument Andrey Culkové. Hlavní hrdinky pociťují neutuchající smutek z ekologických katastrof, které neberou konce a ženou nás přímo do záhuby. Stávají se tak aktivistkami a nevolí pouze radikální cesty, ale každá ke svým pocitům, které označujeme jako environmentální žal, přistupuje po svém. Premiéru má snímek 21. ledna.

Svatební veletrh

První český virtuální svatební festival se odehraje už tento víkend. Ti, které brzy čeká jejich velký den, se mohou setkat s dodavateli svatebního zboží a služeb a také získat spoustu dalších výhod. Kromě rozhovory skrze videohovory a chat se můžete těšit také na bohatý doprovodný program. Kromě přehlídky svatebních šatů dojde i na hudební show, přednášky a také užitečné rady floristky, šperkaře a dalších. Svatební veletrh bude probíhat od pátku 22. ledna do neděle.

Deník Thoreaua

Deníky samotáře Henryho Davida Thoreaua vycházejí konečně v češtině. Role překladatele a editora se chopil Jan Hokeš a sestavil knihu na základě čtrnáctisvazkové edice z roku 1906 s přihlédnutím k rukopisům a jejich transkripcím. Nejznámějším dílem tohoto spisovatele a filozofa je například Walden aneb Život v lesích nebo esej Občanská neposlušnost. Jeho zápisky vám budou rozhodně dobrými společníky při dlouhých mrazivých večerech. Další lednové knižní novinky najdete v našem výběru

Neznám nic léčivějšího a poetičtějšího, než je procházka o samotě po lesích a polích – dokonce i teď, kdy venku nikoho nepotkávám a nemám s kým trávit příjemné chvíle. Nic jiného mne tolik nepodněcuje a nevzbuzuje ve mně tak čisté a prospěšné myšlenky.

Novinky z hudebního světa

Kanadský zpěvák Mike Milosh založil svůj hudební projekt Rhye před deseti lety a hned první album Woman mělo úspěch. Nyní vydává novinku Home. Jde o čtvrté studiové album a tři z celkem třinácti skladeb už jsou venku. Ve spojitosti s albem připomněl, že je pro něj důležitá myšlenka jeho otce, který zastával názor, že i při zahrání jediné noty bez melodie by mělo dojít k výměně energií mezi hudebníkem a publikem. Hudba není nic, dokud ji posluchač neucítí. Home vychází v pátek 22. ledna.

Páté studiové album vydá ve stejný den také britská dream popová kapela Still Corners. Nese název The Last Exit a přichází s jedenácti novými skladbami. Ochutnávku si můžete dopřát právě teď, zbytek desky vyjde v pátek.

Vernisáž i prohlídka

úterý od sedmi hodin připravila Pragovka Gallery synchronizovanou vernisáž, která zahájí celoroční program zabývající se ekologií, tentokrát půjde na téma Ekologická úzkost. Centrum architektury a městského plánování zase nadchne zájemce virtuální prohlídkou nejznámějších měst světa, kterými je provedou místní, budov znalí architekti. Procházka se odehraje v sobotu od šesti hodin večer a během měsíce můžete procestovat Chicago, Boston, Kodaň, New York i Los Angeles.

Divadlo přes sítě

Potěšit může i divadlo. Online stream představení Mrk chystá Divadlo v Dlouhé, a to na úterý od sedmi hodin večer. Příběh se točí kolem manželského páru, který navštěvuje psychologickou poradnu, ovšem Sofie a Gregor vyhledávají odborníka každý zvlášť. Jejich vztah po letech vyčpěl a žena má blíže ke svému kocourovi než manželovi. A tak se se Gregor rozhodne jednoho dne stáhnout z kůže. Tentokrát bude terapii potřebovat kocour.

Herci z Divadla Polárka ve středu zase odhalí známý kafkovský osud úředníčka Josefa K. ve hře Proces, a to tuto středu skrze stream. Vysílat bude také Divadlo Lampion, které v pátek od sedmi hodin večer zahraje ve vašem obýváku Stín kapradiny z pera Josefa Čapka.

Týden v televizi

V úterý večer se na Novu nastěhuje Stážista. Robert De Niro se v důchodu rozhodne odpovědět na inzerát moderní internetové firmy a stane se tak součástí mladého kolektivu, do kterého se pokouší zapadnout.

K narozeninám písničkáře Vladimíra Merty odvysílá ČT Art záznam koncertu Blues ze Staré Pekárny, a to 21. ledna od jedenácti hodin večer. Následující večer bude na Artu patřit také hudebníkovi, tentokrát baskytaristovi Jiřímu „Dědkovi“ Šindelářovi. Pátek také můžete strávit s Televizí Seznam a animovaným francouzským filmem Balerína o sirotkovi, který si chce splnit svůj velký sen.

A pokud máte chuť na klasiky, Nova v sobotu nabízí film Čarodějův učeň a Prima Asterixe a olympijské hry. Neděle může být čistě česká – Nova večer odvysílá Příběh kmotra a Prima Miluji tě modře.

Foto: entertainment-focus.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!