Smutná neděle lehce a vtipně. Vršovické divadlo Mana přiblíží život skladatele Rezsö Seresse

Smutná neděle lehce a vtipně. Vršovické divadlo Mana přiblíží život skladatele Rezsö Seresse 

Divadlo Mana v pražských Vršovicích připravilo hru Smutná neděle odkazující k největšímu hitu skladatele Rezsö Seresse. Těžký život maďarského Žida je v inscenaci pojatý v odlehčeném kabaretním duchu. Představení má kvůli uzávěře divadelních scén premiéru 18. ledna večer v online prostoru.

Hra z pera dramatika Petera Müllera ukazuje osud zprvu nemajetného klavíristy hrajícího po kavárnách, jenž se zejména díky hitu Smutná neděle, který přezpívala řada interpretů, vyšvihnul ve třicátých letech minulého století na vrchol.

Během druhé světové války byl internován do koncentračního tábora a poté ho dostihl komunistický režim v Maďarsku. Život nakonec dobrovolně ukončil ve věku šedesáti osmi let. Jedním z leitmotivů vršovické hry je také skladatelova láska k zámožné Heleně, která opustí blahobyt a spojí svůj život s chudým muzikantem.

I když text reflektuje život, který byl zvláštní a bizarní a lemovaný těžkými událostmi, Rudi (vlastní jméno Rezsö Seresse – pozn. red.) byl sám o sobě neuvěřitelně odolný, vtipný a zajímavý člověk,“ nechal se pro podcast KulTýden slyšet režisér inscenace Ondřej Zajíc. Právě z tohoto důvodu je hra nabitá komickými skeči a hudebními čísly.  

 

V titulní roli se objeví držitel ceny Thálie Zbigniew Kalina, jeho manželku zahraje Kateřina Bohatová známá z muzikálových inscenací. „Smutná neděle je příběh hitmakera, který složil smrtonosnou píseň – hymnu sebevrahů. Mohlo by to zavánět velikou depresí. Ale pokud autor použije lehké pero, prošpikuje to suchým černým humorem, nadhledem, milým pábitelstvím a dobovými šlágry, tak se můžeme zasmát i těm největším životním trablům,“ dodal Kalina.

Smutná neděle se po pondělním uvedení na sociálních sítích divadla dočká premiéry naživo, jakmile to dovolí epidemiologická situace na jaře letošního roku.

Foto: Vršovické divadlo Mana

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!