Výlety do přírody: Za zimní pohádkou do konopišťského parku

Výlety do přírody: Za zimní pohádkou do konopišťského parku 

Chcete-li si dosyta užít ladovskou zimu, vyrazte právě v těchto dnech do jednoho z našich největších a nejkrásnějších krajinářských parků. V okolí zámku Konopiště na vás čekají kilometry pohádkově zasněžených cest, obůrka s vysokou zvěří, romantické stavby i trasa kolem zamrzlého rybníka s výhledy na zámek.

Zaparkovat můžete na jednom z parkovišť konopišťského zámku, daleko to sem ale nebudete mít ani z nejbližší vlakové zastávky v Benešově u Prahy. 

Obora s lesní zvěří

Od parkoviště se vydejte do mírného kopečku směrem k zámku, cestu vám budou lemovat nádherně zasněžené stromy i plot hektarové obory Stará Myslivna, v níž i v těchto dnech můžete zblízka pozorovat lesní zvěř, například daňka skvrnitého, muflona či jelena siku.

Obora Stará Myslivna. Foto: Tomáš Vojáček

Zámek Konopiště

Určitě si kolem dokola obejděte i samotný zámek. Ten se sice v současnosti oddává zimnímu spánku, i z venku vás ale okouzlí svou romantickou architekturou, která ve sněhovém závoji vynikne ještě více, než obvykle. Jste-li nadšený fotograf, budete mít o zábavu postaráno na dlouhou dobu.

Hned vedle vstupní brány do zámku najdete i výběh zdejšího oblíbence –  vzácného medvěda ušatého jménem Jiřík. Chov medvědů má na Konopišti dlouhou tradici, první medvědy si zde pořídili již v polovině 19. století Lobkovicové a arcivévoda František Ferdinand d´Este později v tradici pokračoval. Potkat zde můžete i zámeckého páva a nespočet sněhuláků.

Zámek Konopiště. Foto: Andrea Morkusová

Zámecký park. Foto: Andrea Morkusová

Neptunova kašna a další stavby

Od zámku zamiřte k Neptunově kašně pojmenované podle sochy římského boha sladkých vod a moří, stojícího na mohutném podstavci. Nedaleko najdete i kamenného lva či křížovou cestu s 14 kapličkami a centrální lurdskou jeskyní s křížem, vystavěnou na neobvykle malém prostoru. Cestou k zámeckému rybníku minete vstup do momentálně uzavřené Růžové zahrady s tropickým skleníkem a dvě zajímavé brány.

Neptunova kašna. Foto: Andrea Morkusová

Zámecký rybník

Další část vaší procházky může vést kolem dokola velkého zámeckého rybníka. Ten je aktuálně téměř zamrzlý a pozorovat na něm můžete i zajímavé obláčky mlhavé páry těsně nad hladinou. Cestou minete sochu medvěda Jiříka, vytvořenou u příležitosti jeho křtu, či areál přírodního divadla s amfiteátrem. U rybníka najdete i několik odpočívadel, v polovině zhruba 2,5 kilometrového okruhu přejdete dřevěný Žofiin most.

Konopišťský rybník. Foto: Andrea Morkusová

Naučné stezky i zimní radovánky

Pokud vám ještě není velká zima, určitě si projděte i další části 340 hektarového parku. Nabízí se třeba tři zdejší naučné stezky – 7 kilometrů dlouhá NS Historie a příroda konopišťského zámeckého parku, kilometrová NS Lesní stezka Ferdinanda d’Este a 2,5 kilometru dlouhá NS Pod stromy. Užít si zde ale aktuálně můžete i všemožné zimní radovánky jako je koulování, stavění sněhuláků, bobování či opatrná jízda na běžkách.

Foto: Andrea Morkusová

Úvodní foto: Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!