Nadějná mladá žena, Rozčarování i Manuál urbanisty začátečníka. Přinášíme kulturní tipy na týden od 11. do 17. ledna

Nadějná mladá žena, Rozčarování i Manuál urbanisty začátečníka. Přinášíme kulturní tipy na týden od 11. do 17. ledna 

Druhý lednový týden bude kulturně plodný hlavně v oblasti kinematografie. Premiéru si odbude film Locked Down a také Nadějná mladá žena s Carey Mulligan v hlavní roli. Netflix zase přinese novou řadu Rozčarovaných a také dokument Crack. Dopřát si ale můžete i knihy či novinku Lany Del Rey. Další tipy najdete v našem pravidelném výběru.

Rozčarování

Animovaná fantasy série Rozčarování se vrací na Netflix s třetí částí už tento pátek. Na svědomí ji má tvůrce legendární žluté rodinky Matt Groening. Opět se můžeme těšit na ústřední trojici Bean, Luciho a Elfa, kteří spolu prožívají spoustu dobrodružství. Nyní to vypadá, že princeznu chce někdo z hradu odstranit, a proto se musí i se svými přáteli ihned vydat pryč.

Crack: Kokain, korupce a konspirace

Další Netflixovská novinka je z trochu jiného soudku. Diváky vezme dokument Crack do osmdesátých let, kdy se tato tehdy levná a silná droga začala stávat populární. Vyvolala ve společnosti paniku i rozhořčení, ještě navíc umocněné rasismem. Pro někoho byl zase crack součástí životního stylu. Netflix si vzal tuto dobu na paškál a dokument vypustí do světa 15. ledna.

Nadějná mladá žena

Provokativní, mazaná a úžasně chytrá Cassie s tváří Carey Mulligan byla nadějná mladá žena. Nyní vede po nocích tajný život a díky nečekanému setkání se rozhodne pomstít za křivdy, které byly v minulosti učiněny nejen jí, ale i dalším ženám a zničily její skvěle nastartovanou kariéru. Snímek po odkládané premiéře konečně vyjde 14. ledna.

Locked Down

Že se během lockdownu projevují vztahové problémy více než normálně jsme všichni slyšeli. Originálně se problematiky ujalo HBO Max, které do hlavních rolí nového filmu obsadilo Anne Hathaway a Chiwetela Ejiofora. Vypadá to, že se pár nachází ve fázi těsně před rozchodem a do toho ještě přijde dvoutýdenní izolace. Co když se ale naskytne riskantní možnost vykrást společně luxusní klenotnictví? Krize bude buďto zažehnána, nebo dokonána. Výsledek se dozvíte 14. ledna.

Lana Del Rey ohlašuje novou desku

Chemtrails over the Country Club, tak nazvala své nové album éterická zpěvačka Lana Del Rey. Vychází sice pravděpodobně až v březnu, ale Lana na něj fanoušky láká již několik měsíců a jeho publikaci stále odsouvá. Tento týden se ale konečně dočkáme titulní skladby očekávané novinky a od pondělka je také možné si novinku předobjednat. Ochutnávku v podobě teaseru si můžete pustit hned teď. Jde o zpěvaččinu sedmou studiovou desku, přičemž nedávno vydala také knihu básní Violet Bent Backwards Over the Grass.

Město pro každého: Manuál urbanisty začátečníka

Kniha architekta Osamu Okamury a výtvarníka Davida Böhma je sice určena především dětem do desíti let, ale určitě nezklame ani starší čtenáře. Snaží se vysvětlit, jak tato velká lidská mraveniště fungují, jaké poskytují příležitosti, ale také jaké je dnes provázejí problémy. Podle autorů je městské plánování je strategická hra, ve které se každý den učíme, jak žít a jak se respektovat na společném půdorysu. Součástí knihy navíc i velký papírový model města, takže zážitek bude ještě speciálnější. Vychází v nakladatelství Labyrint 11. ledna.

Desatero smyslů: Jak lidé a zvířata vnímají okolní svět

Prostřednictvím smyslů poznáváme okolní svět. Podle biologa Jaroslava Petra jich ale zdaleka není jen pět, jak jsme se učili ve škole. Někteří nevidomí lidé se například orientují podle odražených zvuků podobně jako netopýři. Zpěvní ptáci zase slyší blížící se bouři s několikadenním předstihem a želvy dovedou hmatat i přes tvrdý krunýř. Svět smyslů, ať už těch lidských nebo zvířecích, je jednoduše plný překvapení. A právě o nich se dočtete v knize, která brzy vyjde v nakladatelství Argo.

Další tipy na lednové knižní novinky najdete v našem výběru.

Nový krimiseriál, výročí Take That i Rocky

Ani tento týden nechybí televizní tipy. Hned v pondělí večer doporučujeme první část osmidílného krimiseriálu Hlava Medúzy na ČT1. Na režisérské křeslo usedl Filip Renč a vyšetřovatelský tým povede Jitka Čvančarová. Pokusí se vyšetřit záhadnou vraždu mladého malíře a nalézt spojení mezi tímto zločinem a krádeží Rubensova obrazu.

V pátek večer potěší nejen malé diváky animák Mosley o rodince kozloňů na Televizi Seznam. Hudební fanoušky zase potěší program ČT Art. Těšit se můžete na dokument k třicátému výročí kapely Take That a před desátou převezme štafetu Nirvana se svou deskou Nevermind v pořadu Slavná alba.

V sobotu se lze ponořit do historie s ČT 2, která připravila na osmou večer originální koprodukční trikový film o Milanovi Rastislavu Štefánikovi nazvaný Cesta do nemožna. Neděli pak můžete zakončit třeba s Ženami v pokušení na Nově od dvaceti hodin, nebo také s opravdovou klasikou, totiž se třetím dílem Rockyho, který uvidíte na Primě od desíti hodin večer.

Foto: imdb.com 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!