Výlety do přírody: Za zříceninou hradu Zlenice, plovárnou Senohraby a řekou Sázavou

Výlety do přírody: Za zříceninou hradu Zlenice, plovárnou Senohraby a řekou Sázavou 

Dnes vás zveme na výlet ke zřícenině hradu Zlenice, který je ideální pro současné zimní dny, kdy se brzy stmívá. Užijete si procházku kolem řeky Sázavy, malebnou zříceninu i výhledy na okolní lesy.

Údolím Mnichovky

Výlet začněte v obci Senohraby – Hrušov, kde můžete i bez problémů zaparkovat. Z parkoviště se vydejte malebným údolím potoka Mnichovka, cesta je značena jako cyklotrasa a zároveň naučná stezka Vodnické vycházky. Kromě bublání potůčku a všudypřítomného klidu zde můžete obdivovat roztroušené skály, okolní kopce či obrovské památné smrky. 

Cesta vede údolím Mnichovky. Foto: Andrea Morkusová

Senohrabská plovárna

Po zhruba 1,8 kilometru cesty, kterou hravě zvládnete i s kočárkem, se před vámi vynoří známá senohrabská plovárna s říčními lázněmi a kempem. Najdete ji na soutoku Mnichovky a řeky Sázavy. Pokud je situace příznivá, funguje zde i v zimě občerstvení, v letní sezóně je v provozu přívoz do obce Zlenice na druhé straně řeky s vlakovým napojením.

Zlenice. Foto: Andrea Morkusová

Zřícenina hradu Zlenice

Hned nad plovárnou najdete hlavní cíl dnešního výletu – zříceninu hradu Zlenice, někdy též podle věže nazývanou Hláska. Ta byla postavena již ve 14. století a dodnes se z ní zachovalo torzo velké věže, brána a zbytky obvodových hradeb. Přístupnost je zajištěna novým dřevěným schodištěm. Vstup je celoročně volný. 

Hned pod hradem stojí i zbrusu nový dřevěný altán s posezením a informačními tabulemi o historii místa, který vznikl na podzim roku 2020. Altán nabízí krásný výhled na řeku Sázavu, v jeho blízkosti se nachází i otevřené ohniště.

Hrad se pyšní novým schodištěm. Foto: Andrea Morkusová

Podél Sázavy

Až se dost pokocháte, sejděte zpátky k plovárně a vydejte se po červené proti proudu řeky Sázavy. Výhledy na řeku a cesta lemovaná vzrostlými stromy vám učarují v každém ročním období. Po zhruba 1,3 kilometru dojdete k občerstvení u Bořka na rozcestí Poddubí. 

Pokračujte pěšinou podél Sázavy. Foto: Andrea Morkusová

Foto: Andrea Morkusová

Vzhůru do kopců

Z rozcestí se vydejte po modré turistické značce do kopce směrem na Hrušov, ze kterého jsme vycházeli. Za trochu námahy při stoupání budete odměněni krásnými výhledy do okolní krajiny plné lesů, i trošku divočejší přírodou s vysokými travinami a houštinami. Místem se v nedávné době přehnal silný vítr, cesta je ale bez problémů schůdná (na kočárky v tomto úseku ale určitě zapomeňte).

Po stoupání si užijete i výhled do krajiny. Foto: Andrea Morkusová

Hrušov

Pokračujeme stále po modré až na parkoviště v Hrušově. Poslední úsek cesty měří zhruba 1,4 kilometru, celkem jich i s odbočkou k hradu budete mít v nohách necelých 5. Na začátku Hrušova se nezapomeňte zastavit u nádherné vily Rita, připomínající architekturu Dušana Jurkoviče.

Vila Rita. Foto: Andrea Morkusová

Celou trasu výletu si můžete prohlédnout v interaktivní mapě zde:

Úvodní foto: zřícenina hradu Zlenice, Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!