Pověsti z hradů a zámků: Plzeňským krajem za ušatým Radoušem, bílou paní i zhýralým mnichem

Pověsti z hradů a zámků: Plzeňským krajem za ušatým Radoušem, bílou paní i zhýralým mnichem 

V našem seriálu o nejzajímavějších pověstech z hradů a zámků tentokrát míříme do Plzeňského kraje, ve kterém najdete tajemné zříceniny oplývající širokou plejádou příběhů o nejrůznějších přízracích a strašidlech. Těšit se můžete na ušatého Radouše, knížete s havraním prstenem, bílou paní, přízrak Černého rytíře či zhýralého mnicha.

Radyně

Zřícenina hradu Radyně oplývá nejen romantikou a dalekými výhledy, ale i pověstmi o přízraku Radouše, jehož matka prý v hádce s manželem vyslovila neuváženou kletbu, ať je dítě raději nejošklivější na světě, než aby se jmenovalo podle přání jejího muže. Radouš se pak narodil se šišatou hlavou, bradou kozla, kančími tesáky a oslíma ušima

Lidé se mu posmívali, a tak raději trávil svůj čas toulkami v okolních hlubokých lesích a ostatním se vyhýbal. Jednoho dne se mu v lese zjevili malí skřítci, kteří mu slíbili splnit jakékoliv přání a Radouš jim přikázal postavit mohutný hrad, kde by mohl přebývat. A tak se i stalo. Časem se ale přece jenom začal cítit osamělý a v jedné vesnici si vyhlédl hezké mladé děvče

Dívka se nechala zlákat vidinou života na hradě a se svatbou souhlasila. Brzy se jim narodilo i první dítě, které však bylo stejně ošklivé jako jeho otec. Radouš ženu i dítě uškrtil a po nějaké době si vyhlédl novou ženu. Celá situace se pak opakovala ještě pětkrát. Když sedmá manželka náhodou objevila své mrtvé předchůdkyně, z hradu uprchla a na Radouše poslala královské vojsko. Radouše však na hradě nenašli a živého ho už nikdo nikdy nespatřil. Jeho přízrak se prý ale na Radyni a v jejím okolí občas zjevuje dodnes.   

Zimní Radyně. Foto: archiv hradu

Rabštejn nad Střelou

V rozvalinách hradu Rabštejn nad Střelou můžete spatřit přízrak muže s ostře řezanou tváří, oděného do staromódního dlouhého pláště. V pravé poledne prý chodí hradem sem a tam, aby posléze vyndal z kapsy prsten s krásným kamenem. Vzápětí se ale pokaždé zjeví havran, který mu prsten uloupí a zmizí. Postava muže se pak smutně rozplyne v obláčku páry. 

Podle pověsti se prý jedná o knížete, který kdysi ve zdejších lesích rád lovil. Jednoho dne zastřelil havrana, v jehož těle našel právě onen prsten, s nímž se dodnes zjevuje. Následujícího dne ho navštívil záhadný cizinec a prsten požadoval s tím, že je kouzelný a že je jeho právoplatným majitelem. Aby svá slova dokázal, vyčaroval s jeho pomocí hrad, který knížeti věnoval. Ten ho poté pojmenoval Rabenstein – Havraní hrad, dnešní Rabštejn nad Střelou.

Rabštejn nad Střelou. Foto: Petr Kinšt, CC BY-SA 4.0

Švamberk (Krasíkov)

Na zřícenině hradu Švamberk, též nazývaném Krasíkov, můžete čas od času potkat bílou paní, která je úzce spojena s rodem jeho dávných majitelů, Švamberků. Zjevovala se vždy jako předzvěst narození nebo smrti některého z příslušníků tohoto rodu, či jako varování před brzkou zkázou hradu. Ve zbytcích jeho zdí se prý občas objevuje i dnes – nejčastěji v bývalé hradní kapli, kde jsou uloženy ostatky pánů hradu.

Švamberk (Krasíkov). Foto: Huhulenik, CC BY-SA 3.0

Přimda

Stejnou bílou paní můžete potkat i na Přimdě, kterou rod Švamberků v 15. a 16. století rovněž vlastnil. O půlnoci se ale mezi ruinami zdejšího hradu zjevuje i přízrak Černého rytíře. Pověst praví, že se jedná o hradního pána Dětřicha Špačka, jemuž hrad náležel na konci 13. století. Pro své hanebné činy a chamtivost nedošel klidu ani po smrti a musí tak na věky na hradě strašit.

Přimda. Foto: Petr Kinšt, CC BY-SA 4.0

Gutštejn 

Na romantické zřícenině hradu Gutštejn se prý zjevuje modlící se duch se zakrytým obličejem, který kdysi býval zdejším kaplanem. Ke zbožnosti měl ale daleko. Bližší mu byly divoké pitky s hradním pánem, které se za zdmi hradu pravidelně opakovaly. Jedna z nich se mu ale stala osudnou. Když pronesl na adresu svého pána nějaký nevinný žert, opilý muž ho na místě probodl. Od té doby mnich na hradě straší a čeká na vysvobození. Zachránit ho prý může pouze mladý muž pevného charakteru. Jste-li takoví, stále máte na Gutštejně šanci. 

Gutštejn. Foto: Huhulenik, CC BY-SA 3.0

A co vy, máte také nějakou svou oblíbenou pověst? Dejte nám vědět pod článkem na sociálních sítích nebo se podívejte na předchozí díly našeho seriálu, které se věnovaly pověstem z Libereckého kraje, Českého ráje, Moravskoslezského kraje, jižních a středních Čech, Karlovarského kraje a střední Moravy. 

Úvodní foto: Gutštejn, Petr Kraumann, CC BY-SA 3.0

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!