Nejnovější články » Divadelní recenze

Pusťte ‚Janžurku‘ ven! Herečka oslaví osmdesátiny na letní scéně Divadla Kalich novou inscenací

5.1.2021,

Pokud to vládní protiepidemická opatření dovolí, sedmnáctého května se pod Žižkovskou věží otevře v nové sezóně letní scéna Divadla Kalich a spřátelených souborů. Letošní novinkou v repertoáru bude hra Pusťte mě ven!!! s Ivou Janžurovou v titulní roli.

Iva Janžurová oslaví své blížící se osmdesátiny, kterých dosáhne v květnu, na prknech letní divadelní scény ve stínu Žižkovského vysílače. Režie komedie z pera francouzského autora Jean-Marie Chevreta se ujme hereččina dcera Sabina Remundová, jež se zároveň po matčině boku objeví v jedné z hlavních úloh.

Maminka je zvyklá na pracovní cvrkot a pohyb a hlavně myšlení. Nemůže se zastavit, i když je celý svět chromý tou zákeřnou chorobou. Název hry Pusťte mě ven!!! nám proto zní jako výkřik naší vůle. Přání, aby se divadelní život vzpamatoval z bezvědomí,“ uvedla režisérka. V ústřední roli, kterou ztvární Iva Janžurová, si prý nedovede představit nikoho lepšího.

Herečka nebude jediná, kdo v rámci letní scény oslaví životní jubileum. Šedesáté narozeniny operní pěvkyně Dagmar Peckové připomene poslední květnový den pražské uvedení inscenace Mistrovská lekce o osudu řecké sopranistky Marie Callas.

Kvůli pandemii koronaviru, která znemožnila uskutečnění některých premiér na stálé scéně, se na žižkovském jevišti odehraje také odložené představení Silnice s Barborou Hrzánovou a Radkem Holubem, Dokonalá fraška s Lucií Štěpánkovou a Ladislavem Hamplem nebo bláznivá komedie Divadla Palace Hledám ženu, nástup ihned s Markem Adamczykem či Evou Burešovou.

Programovou stálicí jsou koncerty, tentokrát se diváci mohou těšit na vystoupení Jarka Nohavici, Tomáše Kluse, Ondřeje Havelky s Melody Makers nebo 4TET. Novinkou se oproti tomu stanou sobotní dopolední pohádky.

Hvězdné léto pod Žižkovskou věží v letošním roce celkově nabídne přes devadesát večerních představení či koncertů a třináct pohádek.

Foto: Divadlo Kalich