Dějiny nadávání, Houpací koně i Listování. Přinášíme kulturní tipy na týden od 4. do 10. ledna

Dějiny nadávání, Houpací koně i Listování. Přinášíme kulturní tipy na týden od 4. do 10. ledna 

Jaká jsou vaše předsevzetí do nového roku? Víc se vzdělávat, číst, nebo si spíš konečně odpočinout? Každý z těchto bodů se dá pojmout kulturně. Dokument Dějiny nadávání vás obohatí o pár nových slov a kurz dějin umění zase rozšíří obzory nejen v malířství. Odpočinout si můžete u třetí řady Cobra Kai, nebo si hodit nohy na stůl a přečíst si Neapolské listy. A k tomu vám zahrají Houpací koně. Naše kulturní tipy vás nenechají ve štychu ani tento týden.

Dějiny nadávání

Proč se v angličtině ze slova „cock“ stala nadávka, když původní význam je někde trochu jinde? Takovou otázku si nejspíš na začátku položili tvůrci nového netflixovského seriálu Dějiny nadávání. Těmi vás provede Nicolas Cage, a to v šesti dvacetiminutových epizodách. Trochu dokumentárních vulgarismů si můžete užít od pátého ledna.

Cobra kai

Třetí řada seriálu Cobra Kai vyjde už tento pátek! Volné pokračování filmů o Karate Kidovi se odehrává o tři desetiletí později, ale William Zabka ani Ralph Macchio samozřejmě nechybí. První dvě série odstartovaly na YouTube Premium, ale nyní práva odkoupil Netflix. Desíti novými epizodami to ale nekončí, streamovací gigant už totiž plánuje i řadu čtvrtou. Souboj mezi Danielem LaRussouem a Johnnym Lawrencem začíná osmého ledna.

Kurz dějin umění

O online výstavách jsme už psali, teď můžete projít kurzem umění, a to dokonce online! Není nad to začít nový rok produktivně. Moravská galerie v Brně pořádá online přednášky každé úterý. Stačí si pořídit vstupenku za 70 Kč a následně jen kliknout na odkaz, který přistane ve vaší emailové schránce. Témata se střídají, první z cyklů nese název Od starověku po současnost, druhý Fenomény. Tento týden je na řadě ideologie a její propojení s uměním.  

Pokračuje také mezinárodní soutěž Best in design. Třicet nejlepších prací začínajících designérů si můžete prohlédnout online na této adrese. Vaše oko potěší nejen design oděvní, ale také průmyslový, produktový, grafický či digitální. 

Koncert Houpacích koní

Atmosféra koncertů chybí všem, hudebníkům i fanouškům. Proto se ústecká rocková kapela Houpací koně rozhodla živě streamovat koncert ze svého oblíbeného klubu Kotelna v Litomyšli až k vám domů. V pátek osmého ledna se tóny rozezní přes facebookové vysílání. Další možností, jak skupinu podpořit je koupě záznamu vystoupení z magického broumovského Soulkostela.

Kniha Neapolské listy

Český filosof a biolog Zdeněk Neubauer pobýval koncem šedesátých let na vědecké stáži v biochemické laboratoři v Neapoli. Právě odtud posílal dopisy svému švagrovi, filosofovi, kybernetikovi a katolickému aktivistovi Václavu Bendovi. Z tohoto dopisování vznikla právě vycházející kniha Neapolské listy. Dvojice v nich diskutuje nejen o politických událostech doby, ale snaží se i o propojení filosofického myšlení, katolické víry a umění. Kniha vychází v nakladatelství Malvern.

Princezna se zlatou hvězdou na čele v podání Dary Rolins

U příležitosti chystané výstavy Svět pohádek Boženy Němcové namluvila slovenská zpěvačka Dara Rolins příběh o Princezně se zlatou hvězdou na čele. A tento kouzelný audio zážitek nebude poslední. Každou neděli se na stránkách portálu Ticketstream objeví další pohádka namluvená jinou slavnou osobností. Samotná výstava začne na konci února v pražském obchodním domě Kotva.

LiStOVáNí Českým rájem

A ještě třetí možnost, jak se poddat knihám. Online verze scénického čtení LiStOVáNí vás čeká tuto středu skrze online stream, a to hned dvakrát. Od šesti hodin se dostane na děti, a to s knihou Miloše Kratochvíla Prázdniny blbce č. 13 aneb Jak jsme zachraňovali svět. Později přijde čas na Český ráj od spisovatele Jaroslava Rudiše. Hrát budou Pavel Oubram, Tomáš Drápela a Lukáš Hejlík.

Týden v televizi

Televize Seznam přichází v novém roce s novým pořadem Extreme interviews. Moderátorka Lucie Výborná v něm bude netradičně zpovídat své hosty. V prvním díle, který bude mít premiéru v pondělí od osmi hodin večer, to bude horský vůdce, s nímž vystoupá na přes čtyři tisíce metrů vysokou horu.

Na Dvojce bude pokračovat s novou sérií cyklus V karavanu, tentokrát se ale Aleš Háma vydá místo po Slovensku po tuzemské krajině. Poprvé tak učiní sedmého ledna od devíti hodin večer.

ČT Art nabídne šestidílný dokument Ještě hořím? Navazující na cyklus Nehasit! Hořím! Jak pokračuje životní příběh tancujících sourozenců Markových se dozvíte sedmého ledna před desátou večerní.

V pátek večer na stejné stanici uvidíte záznam koncertu české zpěvačky Lenny z plzeňského klubu Papírna a v neděli hudební fanoušky potěší také začátek dvanáctidílného dokumentu Stříbrné plátno mapující historii amerického filmu, přičemž roli průvodce zastává Tom Hanks.

Foto: Netflix

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!