Zúčtování s rokem 2020, Půlnoční nebe i mladí designéři. Přinášíme kulturní tipy na týden od 21. do 27. prosince

Zúčtování s rokem 2020, Půlnoční nebe i mladí designéři. Přinášíme kulturní tipy na týden od 21. do 27. prosince 

Sváteční týden přichází, ale my vás ani tentokrát nepřipravíme o pravidelné kulturní tipy. V záplavě pohádek doporučujeme Půlnoční nebe s Georgem Clooneym, tajemnou komedii Death to 2020 s hvězdným obsazením i online koncert Vypsané Fixy. Nebo si radši dopřejete trochu designu?

Půlnoční nebe

Postapokalyptické drama v hlavní roli s Georgem Clooneym vyjde tento týden na Netflixu. Osamělý vědec v Arktidě po záhadné globální katastrofě hodlá přesvědčit Sully (Felicity Jones) a její posádku, aby se z vesmíru nevraceli na Zemi, ale začali nový život jinde. Aby ji ovšem mohl kontaktovat, musí přejít společně s mladou dívkou Polární kruh. Zatím se posádka na lodi snaží s domovinou navázat kontakt, planeta ovšem odpovídá jen děsivým tichem. Clooney se v tomto případě ujal také režie a jako předloha mu posloužila kniha Lily Brooks-Dalton s názvem Good Morning, Midnight. Snímek bude k vidění od 23. prosince na Netflixu.

Death to 2020

Tvůrce úspěšného seriálu Black Mirror Charlie Brooker si bere na paškál posledních dvanáct měsíců. Od 27. prosince najdete na Netflixu komedii, která má být zpracována jako dokument, v němž dotázaní lidé komentují uplynulý rok. A zrovna tenhle si fakt zapamatovat nechcete. V tom s tvůrci souhlasí takové osobnosti, jako Samuel L. Jackson, Hugh Grant, Lisa Kudrow, Joe Keery a spousta dalších zvučných jmen, které v Death to 2020 uvidíte. Podle indicií má jít o komedii, ale jak jeden z fanoušků trefně poznamenal – doufejme, že sequelu se nedočkáme.

Výstavy (nejen) online

Většina galerií a muzeí byla nucena opět uzavřít své brány, ovšem dvě z nich dostaly výjimku, protože právě vystavují mezinárodně cenné expozice. První z nich představují Sluneční králové v Národním muzeu a druhou Rembrandt: Portrét člověka v Národní galerii. Tyto výstavy může veřejnost navštívit za předpokladu, že budou dodržována přísná hygienická pravidla. Otevřeny budou také soukromé prodejní galerie.

Vychutnat si umělecká díla ale můžete i z pohodlí domova. Je libo British Museum v Londýně, MoMA v New Yorku nebo raději Muzeum Fridy Kahlo v Mexiku? Všechna přání si můžeme splnit díky online prohlídkám. Seznam těch nejlepších jsme pro vás sepsali už na jaře. A jestli není sezení doma ani tak nic pro vás, zkuste nahodit brusle a vyrazit na některé z pražských kluzišť.

Best in design

Třicítku nejlepších prací mezinárodní soutěže mladých talentů přesouvají organizátoři protentokrát do online prostředí. Jelikož se letos nemohl odehrát ani Zlin Design Week, jehož tradiční součástí soutěž bývá, můžete se alespoň tímto způsobem pokochat výtvory začínajících designérů. Ty vybrala odborná porota a najdete zde nejen design oděvní, ale také průmyslový, produktový, grafický či digitální. Součástí jsou například práce Nikoly Mikulecké, Lukase Keysella či Milana Flíčka. Vše najdete na tomto webu do konce ledna.

Koncert Vypsané Fixy

V pondělí jednadvacátého prosince potěší svoje fanoušky online koncertem Happy Monday kapela Vypsaná Fixa. Od půl sedmé večer bude vysílat přes Facebook svoje vystoupení až k vám domů. Vstupné je dobrovolné a skupinu je možné podpořit skrze příspěvek na jejich účet částkou až 1982 korun.

Vánoční překvapení a MírPlay

Městské divadlo Brno nadělí pod stromeček všem příznivcům Vánoční koncert, od něhož neupustili ani letos. Těšit se můžete na tóny, které ke svátkům prostě patří, od I’ll Be Home For Christmas, přes instrumentální Winter Wonderland až po Narodil se Kristus Pán. Zpívat bude celá řada osobností z divadla, a to za doprovodu sboru Ars Brunensis a orchestru Městského divadla Brno pod řízením šéfdirigenta a sbormistra Dana Kalouska. Vysílání proběhne 22. prosince na YouTube kanále souboru.

Online se činí také Divadlo Mír, které pokračuje se svou videotékou MírPlay, kde najdete nejen Tři Tygry, ale také skeče, filmy nebo seriály. A jestli jste si ještě nerozposlouchali audio adaptaci knihy Serotonin v podání Jana Hájka, Andrei Elsnerové, Barbory Polákové a dalších, máte možnost tak učinit až do konce prosince.

Dokumenty, akrobati i Mad Max v TV

Držitel Oscara za Ostře sledované vlaky Jiří Menzel nás sice tento rok opustil, ale zavzpomínat si na něj můžete s ČT Art už v úterý od osmi patnácti v dokumentu Komedie není legrace. Večer před Štědrým dnem vám zpříjemní koncert Petra Bendeho z minulého roku a následně prozkoumejte Záhady mysli Agathy Christie, královny detektivek. Obojí najdete ve středu večer na Artu. První svátek vánoční zahraje televize Nova trochu na jinou strunu a před jedenáctou večer odvysílá opěvovaný akční film Šílený Max: Zběsilá cesta

V sobotu po desáté si na ČT Art nenechte ujít inscenaci Bůh vám dopřeje v podání akrobatů z Cirko Gata z Bogoty. Hra vypráví ve volně řazených obrazech příběhy lidí z ulic, dané osobními zážitky, i příběhy, které sahají až do koloniální éry Latinské Ameriky.

A jestli celý rok čekáte na klasické pohádky, napsali jsme pro vás soupis těch, které byste si letos neměli nechat ujít. A pokud jste pravý opak a pohádky nemůžete vystát, i vy si přijdete na své s našimi tipy na neohrané filmy ve vánočním programu.

Detektivní soutěž

Probuďte v sobě toho malého detektiva z dětství, nastal jeho čas! V neděli sedmadvacátého prosince se můžete pobavit trochu jinak. Sestavte skupinu tří až šesti lidí, s nimiž se během dvou hodin pokusíte rozluštit vraždu v klubu anonymních alkoholiků. V prvním kole dostanete video z místa činu, pak si poslechnete výslechy podezřelých a získáte závěry od soudních lékařů. Toto pátrání se odehraje přes Zoom a zjistit více můžete na webu pořadatelů.

Foto: Netflix

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!