Vánoční filmy pro všechny odpůrce Vánoc

Vánoční filmy pro všechny odpůrce Vánoc 

Kromě stromku, dárků a cukroví neodmyslitelně patří k Adventu také vánoční filmy. Odpůrcům tohoto svátku ale často nezbývá, než na měsíc schovat ovladač nebo odpojit Netflix. Pokud patříte k těm, kdo příliš neholdují zimním pohádkám, romantickým komediím ani rádoby vtipným fraškám o Santovi v penzi, následující žebříček filmů vás jistě potěší.

Kiss Kiss Bang Bang (2005, Shane Black) – Netflix

Snímek Shanea Blacka Kiss Kiss Bang Bang (2005) je sice zasazen do období Adventu, ale jen stěží bychom jej mohli označit za tradiční vánoční komedii. Robert Downey Jr. zde ztvární bezvýznamného, a přitom v jádru dobrotivého zlodějíčka Harryho Lockharta, který by rád pověsil zlodějské boty na hřebík, jen neví jak. Po jedné zpackané loupeži v hračkářství se ukryje na hereckém konkurzu, kde ho náhodou vyberou pro kamerové zkoušky. Harry se tak seznámí s homosexuálním detektivem Gayem Perrym (Val Kilmer) a zaplete se do vražedné hry.

Černé Vánoce (1974, Sophia Takal) – Netflix

Vánoce jsou časem lásky, klidu a míru. Tedy pokud nejste mladá studentka Reily (Imogen Poots), hrdinka thrilleru Černé Vánoce (Black Christmas, 1974), která po traumatickém střetu s opačným pohlavím zanevře na všechny muže a stane se trnem v oku pro své spolužáky. Tedy pro všechny s výjimkou několika věrných kamarádek a spolubydlících z koleje, které ji v nevraživosti vůči opačnému pohlaví podporují… a které se octnou v ohrožení života.

Zatímco jedna z dívek po sérii podivných vzkazů záhadně zmizí, jiná je brutálně zavražděná maskovaným útočníkem. Studentky musejí jednat rychle, chtějí-li si zachránit život. Otázkou zbývá, komu ve svém okolí ještě mohou věřit.

Santa je úchyl! (2003, Terry Zwigoff) – Netflix / HBO GO

Jak praví jedna slavná píseň, Santa zjistí, kdo byl hodný a kdo zlý, a podle toho rozdá dárky. Ve snímku Terryho Zwigoffa je však záporákem právě vousáč v rudé, respektive recidivista Willie T. Soke (Billy Bob Thornton), který se za něj převléká a s pomocí svého asistenta (Tony Cox) vykrádá obchodní centra. Neprůstřelný plán dvojice padouchů však vezme za své v momentě, kdy narazí na osmiletého chlapce (Brett Kelly), jenž se jim pokusí objasnit skutečný smysl vánočních svátků.

Carol (2015, Todd Haynes) – HBO GO

Dramatický snímek Carol (2015) je adaptací stejnojmenného románu Patricie Highsmithové. Jeho hrdinkami jsou dvě ženy, dvacátnice Therese (Rooney Mara) a postarší vdaná Carol (Cate Blanchett), které se do sebe vášnivě zamilují. Problém je v tom, že obě žijí v Americe 50. let minulého století, kde je vztah mezi dvěma ženami nejen proti dobrým mravům, ale i mimo zákon. Když se Carol podaří vymanit z manželství, bývalý muž (Kyle Chandler) využije jejich dítě coby nástroj pomsty.

Spalující touha (1999, Stanley Kubrick) – Netflix / Amazon

Existují minimálně dva důvody, proč zhlédnout snímek Spalující touha (Eyes Wide Shut, 1999). V první řadě proto, že jde o vůbec poslední režijní počin Stanleyho Kubricka, a pak také pro jeho dosti osobité vyobrazení vánočního shonu v již tak chaotickém New Yorku. Toto eroticky laděné psychologické drama, natočené na motivy novely Traumnovelle (1926) Arthura Schnitzlera, vypráví příběh zámožného lékaře Williama Harforda (Tom Cruise), jehož žena (Nicole Kidman) mu oznámí, že již nějaký čas uvažuje o milostné aférce.

William, kterého zpočátku sžírá žárlivost, záhy využije situace a sám začne vyhledávat milostné pletky. Příliš úspěšný ale není. Nejprve je odmítnut dcerou zemřelého pacienta, poté zamíří za prostitutkou, a když ani zde se mu nezadaří, vetře se na tajné orgie, kde účastníci v benátských maskách praktikují podivný sexuální rituál. Zde je ovšem nezvaný host velmi rychle odhalen…

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!