Velký přehled knižních hitů 2020

Velký přehled knižních hitů 2020 

Vánoce jsou skoro za dveřmi a vy stále sháníte dárky? Překvapte své nejbližší potravou pro duši. Přinášíme přehled letos vydaných knih, které si zaslouží pozornost.

Nina Špitálníková – Svědectví o životě v KLDR

Koreanistka Nina Špitálníková vyzpovídala sedm anonymních uprchlíků z izolovaného komunistického státu KLDR, který v současnosti patří mezi nejtužší totalitní systémy. Čtenáři se dozví, jak hluboce je v tamních obyvatelích zakořeněná všeobjímající propaganda nebo jak velký je rozdíl mezi životem v severokorejské metropoli Pchjongjang a na venkově.

Jan Novák a Jaromír 99 – Čáslavská

Vůbec poprvé vyšla v komiksové podobě biografie jedné z našich nejvěhlasnějších sportovkyň, gymnastky Věry Čáslavské. Spisovatel Jan Novák spojil síly s výtvarníkem Jaromírem Švejdíkem, aby čtenáře obeznámili se životem sedminásobné olympijské vítězky. Ta po podepsání Vaculíkova manifestu Dva tisíce slov šla raději uklízet činžáky, než aby spolupracovala s nesvobodným režimem.

Tereza Ramba – DobroDruhům

Dvacet zemí prozkoumaných během dvou let, taková je bilance známé herečky Terezy Ramby (Voříškové). O svých dobrodružných toulkách vydala výpravnou knihu, jež je plná bizarních zážitků, autentických fotografií a ilustrací.

Margaret Atwood – Svědectví

Po více než třech dekádách se příznivci dystopického románu kanadské feministické autorky Margaret Atwood dočkali sequelu Příběhu služebnice s názvem Svědectví, který se vrací do fiktivního totalitního státu Gileád na území někdejších Spojených států. Tři ženské hrdinky z různých společenských vrstev vypovídají o režimu patnáct let po událostech z původního příběhu.

Vojtěch Gibiš a Michal Kubal – Pandemie

Od masivního šíření nového koronaviru v čínském Wu-chanu uběhl sotva rok, dva přední čeští reportéři však už letos vydali obšírnou publikaci mapující průběh celosvětové pandemie. Prostřednictvím rozhovorů s vrcholnými politiky i zdravotníky v první linii přinášejí svědectví o patrně nejdiskutovanějším tématu tohoto roku.

Anna Fodorová – Lenka

Kdo ve skutečnosti byla pražská německá literátka Lenka Reinerová? Portrét své slavné maminky přináší Anna Fodorová, jež je profesí psychoterapeutka. V knize zachycuje odcházení blízkého člověka, traumata rodičů propisovaná do života jejich dětí a složitý vztah matky s dcerou.

Daniel Prokop – Slepé skvrny

Po mimořádném úspěchu v minulém roce rozšířil poznatky o dnešní české společnosti sociolog Daniel Prokop ve druhém vydání své knihy. Čtenářstvu se snaží objasnit také současnou krizi demokracie nebo fungování domácí politiky. Kriticky se zamýšlí nad problémy nejen Česka, ale i celého globalizovaného světa. 

Elena Ferrante – Prolhaný život dospělých

Tajemná autorka neapolské ságy Geniální přítelkyně se v novém románu opět zabývá přechodem z dětství do dospělosti. Její titulní hrdinka Giovanna začíná v průběhu dospívání nazírat na své intelektuální rodiče jinou optikou a rozplétá klubko lží, přetvářky a komplikovaných vztahů v rodině svého otce. Streamovací platforma Netflix chystá podle knihy natočit seriál.  

Miřenka Čechová – Baletky

O studiu baletu na pražské konzervatoři a také o divokých devadesátkách vypovídá tanečnice a režisérka Miřenka Čechová, která vzbudila zájem už prvotinou Miss AmeriKa o pobytu v New Yorku. Tentokrát představuje dvě tváře umělkyň v piškotech – tu viditelnou, s perfektním výkonem na jevišti, a tu druhou odvrácenou, která přichází po spadnutí opony. Autorka v niterné próze vychází z vlastních zkušeností a deníkových zápisků.

Honza Vojtko – Vztahy a mýty

Pomůže skomírajícímu vztahu narození dítěte? Je důležité, kdo komu při seznamování napíše jako první? A dá se věřit horoskopům? Uznávaný psycholog Honza Vojtko uvádí v oblasti lásky a partnerství na pravou míru nejčastější mýty, které nám nejbližší okolí předkládá jako danou pravdu. Podle autora jde o „terapeutův gauč v knižní podobě“.

Daniel Anýž – Jdu s hlavou vztyčenou

Slova z názvu publikace z pera věhlasného novináře citují Miladu Horákovou v posledním dopise adresovaném jejím nejbližším. Právničce a političce zavražděné komunistickým režimem na prahu padesátých let zasvětil rozsáhlou knihu, jež přináší mimo jiné i velmi osobní rozhovory s její dcerou Janou Kánskou.

Radek Kedroň – Sněžím! Deník bílé mafie

Investigativní novinář Radek Kedroň pátral po nitkách, za které tahají vedoucí představitelé tuzemského zdravotnictví. Ukazuje je na příkladu někdejšího šéfa pražské Nemocnice na Homolce Vladimíra Dbalého, jenž manipuloval s veřejnými zakázkami a do povědomí vstoupil i svým vřelým vztahem ke kokainu. Jeho výsledná kniha se prý čte jako detektivní thriller. 

Sally Rooney – Normální lidi

Světový bestseller irské literátky o lásce, toxicitě vztahů mileniálů a přátelství. Rooney vypráví o diametrálně rozdílných spolužácích ze střední školy Marianne a Connellovi, jejichž původní pozice mezi vrstevníky se obrátí po přechodu na univerzitu, kde se znovu potkávají. Na platformě HBO GO nyní můžete sledovat nedávnou seriálovou adaptaci.

Jan Novák – Kundera

Vyčerpávající, bezmála devítisetstránková kniha předkládá beletrizovaný životopis jednoho z nejproslulejších českých spisovatelů v zahraničí Milanu Kunderovi. Ve čtyřech dílech mapuje Jan Novák jeho rodinné zázemí, básnické počátky v duchu budovatelství poválečné éry přes věhlas v šedesátých letech až po odchod do exilu po nástupu normalizace.

Martin Řezníček – Rozpojené státy

Čím je současná Amerika? Odpověď přináší bývalý zahraniční zpravodaj České televize Martin Řezníček, který zná USA stejně dobře jako svou domovinu. Vypráví barvité příběhy o dnešních obyvatelích „experimentu, který trvá už dvě a půl století“ a vyvrací, nebo naopak potvrzuje stereotypy, které o této zemi panují.

Klára Vlasáková – Praskliny

Kde se na Zemi vzal malý kulovitý útvar, který levituje pár desítek centimetrů nad povrchem a odolává veškerým pokusům o jeho přesun nebo zničení? Klára Vlasáková přichází se sci-fi novelou o lidech lačnících po mystice, kteří si přítomnost záhadného předmětu začnou vysvětlovat rozličnými způsoby. Najednou se ale ve společnosti něco pohne…

Miloš Hroch a Karel Veselý – Všechny kočky jsou šedé. Hudba úzkosti

Alternativní dějiny populární hudby posledních čtyř desetiletí nabízejí dva etablovaní hudební publicisté Miloš Hroch a Karel Veselý, jejichž rádius sahá od postpunkového hnutí reprezentovaného Joy Division a Cure přes devadesátá léta v podání Nirvany či Radiohead až po depresivní zpěvačku Billie Eilish. Čtenáři se ale v knize pomyslně setkají také s Björk, Linkin Park, The Smiths nebo třeba Joni Mitchell.

Jiří Padevět – Republika

Populární historik Jiří Padevět, jenž je tvůrcem internetového pořadu Krvavá léta, na ploše sedmdesáti tří povídek přibližuje československé dějiny od vzniku první republiky až po sametovou revoluci. Vypráví o zdánlivě banálních událostech, které však pro jejich postavy znamenají razantní životní změnu.

Jean Hanff Korelitz – Mělas to vědět

Seriálový hit letošního roku s Nicole Kidman a Hughem Grantem v titulních rolích manželského páru, kterému se hroutí doposud bezchybný život, vychází ze stejnojmenné literární předlohy americké romanopisky Jean Hanff Korelitz, která nedávno vyšla v českém překladu.

Veronika Bendová – Vytěženej kraj

Nevšední literární road movie zavádí na místa, která se lidem v předešlých dekádách měnila před očima. Dvojice hlavních hrdinů útlé prózy Veroniky Bendové vyráží hledat filmové lokace do pochmurných severních Čech, kde navštěvují Litvínov, Most, Ústí nad Labem nebo Krušné hory.

Václav Cílek – Jak přejít řeku

Uznávaný geolog a klimatolog Václav Cílek se v nejnovějším počinu znovu zabývá stavem společnosti, přírody a člověka jako takového. Na změnu současné situace podle něj nejsme zcela připraveni, proto je nutné si vybudovat nějakou formu aktivní obrany. Na příkladu trojice umělců ukazuje potřebu kreativity a v závěru se věnuje také indiánskému šamanovi z Detroitu.  

Foto: archiv nakladatelství

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!