Uplynulo 40 let od úmrtí Johna Lennona. Připomeňme si jeho život v devíti písních

Uplynulo 40 let od úmrtí Johna Lennona. Připomeňme si jeho život v devíti písních 

V noci z úterý 8. na středu 9. prosince 2020 uplyne přesně 40 let od tragické chvíle, kdy Johna Lennona před jeho domem v New Yorku zastřelil psychicky nevyrovnaný fanoušek Mark Chapman. Pojďme si při té příležitosti připomenout Lennonův pestrý život za pomoci jeho devíti písniček. Protože devítku sám John Lennon považoval za šťastné číslo.

Ain‘t She Sweet

Písničku Ain‘t She Sweet nesložil John Lennon. Vznikla dokonce dávno předtím, než se narodil – roku 1927, kdy poprvé vyšla, zhruba vznikalo mladické přátelství mezi Lennonovou matkou Julií a otcem Alfredem. Na konci 50. let však tato skladba nabrala další dech: hráli ji Beatles na koncertech mezi roky 1957 a 1962. Své rock‘n‘rollové aranžmá nahrála mladá liverpoolská čtyřka v Hamburku, kde získali jedno ze tří angažmá v místním klubu.

Hlavní hlas v Ain‘t She Sweet zpíval právě Lennon drsným hlasem provokativního mladíka. Celonoční hamburská vystoupení do té doby málo známé kapely byla náročná. Nicméně dlouhé hodiny hraní Beatles dopomohly k rychlému zdokonalení hry na nástroje, vícehlasého zpěvu i nápadům a motivaci k vlastní tvorbě.

I Want To Hold Your Hand

Po vydání prvního alba Please Please Me netrvalo dlouho a Beatles si získali obrovskou slávu ve své rodném rodném Spojeném království. Beatlemánie, kdy fanynky křičely a omdlévaly na koncertech svých čtyř hudebních idolů, se brzy dostala i za hranice Aglie – a dokonce za velkou louži. Singl I Want To Hold Your Hand se v lednu 1964 dostal do popředí v americkém hudebním žebříčku a slávu si Beatles v USA upevnili poté v únoru, kdy vystoupili v americkém televizním pořadu The Ed Sullivan Show.

I Want To Hold Your Hand navíc představuje krásný příklad písně, kterou John Lennon složil jednoznačně celou spolu s Paulem McCartneym. Společné autorství těch dvou pak skupinu doprovázelo až do jejího rozpadu na konci 60. let.

Help!

Vše krásné a intenzivní má samozřejmě i své stinné stránky – a pro šílenství Beatlemánie to platilo několikanásobně. Lennonova píseň Help!, podle které Beatles pojmenovali i páté studiové album a také druhý film, vyjadřuje jejich frustraci z koncertů, kdy neslyšeli kvůli křiku dívek vlastního slova a tónu, a s tím spojených neutuchajících nepříjemností.

Z textu Help! jde poznat Lennonův vývoj ve skládání textů – od mělkých písniček o lásce psal slova, která mohla mít více interpretací a vyjadřovala jeho skutečné emoce. I v pozdějších letech uznal, že Help! považoval za jednu z nejlepších písniček, které kdy napsal. Jen by si ji býval přál pomalejší.

I Am The Walrus

Není neznámo, že Lennon i ostatní Beatles vyzkoušeli a někdy i pravidelně brali různé drogy. Píseň I Am The Walrus napsal John Lennon inspirován svými představami po požití LSD, ale taky básní Lewise Carrolla The Walrus and the Carpenter.

I Am The Walrus je i hudebně velmi zajímavá skladba. Producent George Martin ji zaranžoval a přidal k ní různé nástroje z orchestru. Má psychedelickou atmosféru a hodila se i proto do dalšího hraného filmu Beatles Magical Mystery Tour.

Revolution

Koncem 60. let se John Lennon více zajímal o politiku. K písničce Revolution ho inspirovaly protesty v roce 1968, v nichž souhlasil s potřebou společenské změny, ale zdůrazňoval, že bude důležité ji provést nenásilně. I v dalším roce myšlenku nenásilí dále následovali a propagovali příznivci hnutí hippies.

Lennonův politický aktivismus podnítila i avantgardní umělkyně Yoko Ono, se kterou už tou dobou žil a která ho, stejně jako aktivismus, doprovázela i v následujících letech svého života.

Imagine

Svůj sen o světě bez hranic, vlastnictví, nenasytnosti a hladu potom John Lennon promítl do své dodnes snad nejznámější písně vůbec, Imagine. Je titulní písní jeho druhého sólového alba, které vyšlo roku 1971, když už Beatles byli minulostí. Při skládání textu ho opět ovlivnila poetika Yoko Ono.

Tuto oblíbenou klavírní baladu můžete vidět i ve filmu Imagine, který vyšel rok po písničce. John Lennon ji tam hraje na bílé křídlo.

Whatever Gets You Thru The Night

Po pár letech manželství došel John s Yoko do bodu, kdy usoudili, že jim prospěje pauza. A tak začalo období poté nazývané jako „Lost Weekend“. John si odjel užívat do New Angeles nočního života a trávil čas se svou (Yoko schválenou) milenkou May Pangovou. Kromě drog a alkoholu bylo toto období ale kupodivu bohaté i na hudební tvorbu – a ne špatnou. John Lennon dokončil tři alba a singl z jednoho z nich, Whatever Gets You Thru The Night, v USA prorazil na první příčku hitparád. Hostuje v ní Elton John na klavír a vokály.

Během svého „ztraceného víkendu“ se taky Lennon setkal s Paulem McCartneym na jamovacím večírku. Z dalšího setkání však bohužel už sešlo, protože se Lennon začátkem roku 1975 vrátil ke své ženě a místo dalšího alba vznikl Sean – Lennonův druhý syn.

Just Like Starting Over

Seanovi se John Lennon rozhodl věnovat naplno, aby si tak trochu vynahradil to, co za beatlemánie zmeškal s prvním synem Julianem. Dělal domácí práce, přebaloval ho, pekl chleba, chodil na procházky do Central Parku.

Ke skládání a nahrávání se pak vrátil až po pěti letech, kdy vydal spolu s Yoko Ono album Double Fantasy. Bylo to právě toto album, které si nechal před sídlem Ono Lennonových v New Yorku podepsat mladý fanoušek Mark Chapman toho prosincového dne… Poté, co se pak pozdě v noci manželé vrátili ze studia, však Chapman u vchodu stále byl. A po zvolání „pane Lennone“ na hudebníka pětkrát vystřelil. John Lennon zemřel v noci z 8. na 9. prosince v policejním voze, který ho vezla do nemocnice.

Free As A Bird

Smrt Johna Lennona otřásla celým světem. Zakladatele Beatles, hudebníka i mírového aktivistu poté uctilo nespočet lidí. V Praze mu postavil neznámý autor pomníček na zdi, která se poté stala Lennonovou, symbolem mládežnického vzdoru proti komunistickému režimu a později také turisty oblíbenou pražskou destinací.

Lennonova tvorba a jeho odkaz však žijí dál. V roce 1995 se sešli tři zbývající členové Beatles, aby dokončili dva Lennonovy demo snímky a vytvořili z nich základ pro celý projekt nazvaný Beatles Antology. Šlo o písně Free As A Bird a Real Love.

Foto: Rock'n'Roll Wall of Fame

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!