The Prom, ostrůvky živého umění v ulicích a nový McCartney. Přinášíme kulturní tipy na týden od 7. do 13. prosince

The Prom, ostrůvky živého umění v ulicích a nový McCartney. Přinášíme kulturní tipy na týden od 7. do 13. prosince 

I ve druhém adventním týdnu přinášíme naše pravidelné kulturní tipy. Tentokrát doporučujeme The Prom na Netflixu, film s Meryl Streep Let Them All Talk nebo nové album Paula McCartneyho. Otevírají se také galerie a neměli byste si nechat ujít ani ostrůvky živého umění. Více najdete v našem výběru.

The Prom na Netflixu

Netflix v pátek uvede snímek The Prom, do něhož obsadil režisér Ryan Murphy jednu hvězdu vedle druhé – nebude chybět Meryl Streep, Nicole Kidman ani James Corden. Středoškolačka Emma chce vzít svoji přítelkyni na ples, ale vedení jí to zakáže. O tomto incidentu se dozví čtveřice herců z Broadwaye a rozhodnou se zasáhnout. Cestují tedy do malého města v Indianě, aby mladé Emmě pomohli dosáhnout spravedlnosti a vysněný večer se nakonec mohl uskutečnit. Předlohou k filmu byl úspěšný divadelní muzikál Jacka Viertela.

Let Them All Talk s Meryl Streep

A úžasná Meryl Streep ještě jednou. Na HBO Max máte možnost ji od desátého prosince vidět v roli slavné spisovatelky, která se vydá se svými starými kamarádkami na cestu, aby přišla na jiné myšlenky, našla inspiraci a trochu se pobavila. Na této plavbě ovšem přijde čas i na nepříjemné konverzace a vyjasňování věcí z minulosti. Další tipy na filmy, které vám zpříjemní dlouhé večery, jsme pro vás sepsali v našem výběru.

Paul McCartney III

pátek vyjde třetí pokračování série sólovek Paula McCartneyho navazující na desky z let 1970 a 1980. Jedenáct nových skladeb složil Brouk letos na jaře a jak už je v této sérii zvykem, sám se chopil nejen produkce své novinky, ale také všech nástrojů, které na „trojce“ uslyšíte. Svého otce při celém procesu nahrávání ve studiu Hogg Hill Mill v Sussexu fotografovala dcera Mary. V prosinci vyjdou také další hudební novinky. Co si pustit tento měsíc jsme pro vás sepsali do článku.

Kniha o Lennonově zdi

A u Brouků ještě chvíli zůstaneme, alespoň částečně. V pondělí vychází kniha Lennonova zeď v Praze: studie, rozhovory, dokumenty, kterou dali dohromady Petr Blažek, Filip Pospíšil a Roman Laube. Autoři se pokoušejí zmapovat historii tohoto místa a popsat nejen symbolický význam Lennonovy zdi. Toto místo vždy přitahovalo fanoušky legendárního hudebníka a stalo se také dějištěm několika důležitých dějinných událostí. Další knižní tipy pro dlouhé prosincové večery najdete v našem výběru.

Seminář ruských filmů 

V úterý začíná sedmadvacátý ročník Semináře ruských filmů. Letos proběhne ve velmi zredukované podobě a přesune se do online prostředí. Na svých stránkách organizátoři nabídnou diváku trojici snímků, jež v tomto roce pojí téma Hrdinství. Každý z nich má reprezentovat jednu etapu dějin Ruska, a to dobu takzvaného tání, přestavbu a realitu nového milénia.

Prostor dostane film Oblačný ráj režiséra Nikolaje Dostala narážející na infantilitu sovětské společnosti, dále pak Papírový voják, v němž s tvůrcem Alexejem Germanem mladším nahlížíme do šedesátých let a sledujeme úsilí vynaložené při dobývání kosmu. Třetím vybraným snímkem je a Znám takového chlapíka Vasilije Šukšina ze šedesátých let. Jak si dál užít adventní čas skrze online prostor radíme v našem výběru.

Ostrůvky živého umění

Hudebníci, divadelníci a artisté ovládnou od pondělí do pátku pražské ulice. Na křižovatkách, zastávkách i náměstích budou kolemjdoucí rozveselovat svým umem. „Jedna básnička, než vám přijede tramvaj. Jedno taneční číslo, než nastoupíte do autobusu. Jeden monolog při přestupu na metro. Když nemohou lidé za kulturou, přijde kultura za nimi,“ říká k projektu Karel Kratochvíl, jeden z organizátorů.

Spatřit budete moci například žonglérské duo Bratři v tricku na běžkách, divadelní soubory Spitfire Company, G.N.A.T. a další, zatančí také konzervatoř Duncan centre. Kromě toho vyroste v prostorách Pražské tržnice také divadelní galerie. Přístupná bude od čtvrtka do neděle a její součástí bude mimo jiné i oživlá divadelní instalace plnou osvětlených obřích loutek, akrobatických strojů, kyvadel a konstrukcí.

Sluneční králové i bitva na Bílé hoře

S rozvolněním opatření mohou vaše kroky směřovat zpět do galerií. Také Národní muzeum opět otvírá expozici Sluneční králové sdružující největší archeologické objevy českých egyptologů v lokalitě Abúsír. Dozvědět se něco nového můžete i o skladatelích Bedřichu Smetanovi, Antonínu Dvořákovi, Leoši Janáčkovi a Bohuslavu Martinů v rámci výstavy Slavní čeští skladatelé. Ke čtyrstému výročí bitvy na Bílé hoře vytvořilo Národní muzeum výstavu 1620. Cesta na Horu.

V DOXu se pak můžete těšit na výtvarná díla Siegfrieda Herze nazvaná O lásce nebo sérii šperků Epidemie vytvořenou Pavlem Opočenským. Za výtvory malířky Michaely Petrů se můžete vydat do Galerie v Uhelném mlýně v Libčicích nad Vltavou. Tématem jejích obrazů je Karlín a jeho přerod z továrenské lokality na lukrativní adresu.

Trosečník, Pink Floyd i Tom Hanks

Pestrý program si užijete, i když v týdnu naladíte třeba ČT Art. Hudební fanoušky ve středu večer potěší dokument Above Us Only Sky o vztahu Johna Lennona a Yoko Ono, na který bude navazovat záznam koncertu z roku 1972 a také další dokument Slavná alba.

Ke stopadesátému výročí narození architekta Adolfa Loose odvysílá stejná stanice ve čtvrtek po desáté dokument Vizionář a provokatér o jeho pohnutém životě. Páteční večer můžete věnovat koncertu skupiny Pink Floyd v Pompejích na ČT Art, ale určitě neurazí ani Jára Cimrman ležící, spící na Primě.

V sobotu ČT 2 nabízí klasiku – Trosečníka s Tomem Hanksem. Toho uvidíte i při přepnutí na Primu Cool ve filmu Zachraňte vojína Ryana. Fanoušky tuzemských snímků potěší Hodinový manžel na Primě a v neděli Můj příběh o nelehkém osudu baletky Ely Horské v podání Vlastiny Svátkové.

Foto: www.movienewsnet.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!