Malířka Michaela Petrů ohledává architektonickou i sociální transformaci pražského Karlína

Malířka Michaela Petrů ohledává architektonickou i sociální transformaci pražského Karlína 

Galerie v Uhelném mlýně ve středočeských Libčicích nad Vltavou představuje novou sérii pláten malířky Michaely Petrů, jež tematizuje své poznatky o proměnách někdejší pražské dělnické čtvrti. Výstava potrvá do konce března.

Michaela Petrů ve své nejnovější tvorbě vychází z vlastních zkušeností coby obyvatelka Karlína, která může sledovat přerod z továrenské lokality na lukrativní adresu.

Na svých obrazech zachycuje mimo jiné tamní architektonickou rozmanitost, ať už na příkladu nového využití bývalých kasáren, rekonstrukce Invalidovny, proslulého tunelu ústícího z druhé strany na Žižkov nebo kavárny Divoké matky. Všímá si industriálních objektů, neznámých zákoutí, historických budov i megalomanských developerských projektů.

Malířka reflektuje také proměnu karlínské sociální skladby, a to s notnou dávkou imaginace a umělecké stylizace. Zajímá ji prolínání komerční a alternativní sféry, třeba v podobě předních manažerů obědvajících v drahých bistrech a hipsterů oděných do pruhovaných a károvaných kostýmů, jak tamní ulice brázdí na kolech.

Ve svých pracích spojuje klasické pojetí malby s technikou prořezávání a přelepování barevných samolepících folií, jejichž kombinací vytváří koláže figur, městských motivů nebo reklam v duchu pop-artového hnutí. Využívá i street-artovou techniku zvanou Stickers Art, kterou dává na odiv živelnost a nespoutanost metropole.

Z libčické galerie zamíří přehlídka autorčiných děl během podzimu příštího roku do kutnohorské GASK, kde ji doplní nejnovější příspěvky do série.

Michaela Petrů: Kdo je tady nejvíc cool? Foto: arto.to

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!