Kulturní advent online: užijte si koncerty, divadlo i předvánoční atmosféru

Kulturní advent online: užijte si koncerty, divadlo i předvánoční atmosféru 

Adventní období je tu a s ním i tradiční koncerty, pohádky pro děti, divadelní představení, tvořivé dílny či předvánoční povídání. Převážná většina akcí se letos přesunula do online prostoru a to často velmi originálně – v podobě adventních kalendářů, ze kterých si každý den vyloupnete jeden kulturní zážitek.

Hradec Králové

Hradec Králové připravil originální online Hradecký kulturní adventní kalendář. Stejně jako v tom klasickém si v něm můžete každý den otevřít jedno okénko – neukrývají se v něm ale kostičky čokolády, ale kulturní zážitky v podobě hudebních okének, virtuálních prohlídek, kreativních návodů na tvoření či adventního povídání. Těšte se na program hradeckého Klicperova divadla a divadla Drak, Galerie moderního umění, Filharmonie Hradec Králové, Muzea Východních Čech, Knihovny města Hradce Králové a Českého rozhlasu Hradec Králové.

Jablonec nad Nisou

Také Jablonec nad Nisou připravil pro předvánoční čas speciální pásmo koncertů a pohádek pro děti s názvem Advent online. Těšit se můžete na vystoupení zpěváka a muzikálového herce Jana Kříže (pátek 4. 12), dopolední loutkové pohádky Naivního divadla Liberec, Rychnovské trio (11. 12.) či lidové Vánoce s folklorním souborem Nisanka (18. 12.). Koncerty začínají vždy v 17 hodin, podrobný program naleznete zde.

Příbram

O adventních nedělích připravila online program i Příbram. Pustit si můžete adventní koncert kapely Wohnout ze strojovny dolu Anna v Hornickém muzeu (6. 12. od 18 hodin) či koncert Ivy Bittové z kostela sv. Jakuba (13. 12. od 18 hodin). O Zlaté adventní neděli 20. 12. si od 10 do 12 a od 14 do 16 hodin užijete koncert Lovesong orchestry, která bude i živě procházet městem a hrát pod jednotlivými okny. Ve stejném duchu se ponese i adventní koncert Pokáče, který proběhne opět živě i online ve stejný den od 16 do 18 hodin.

Lovesong orchestra. Foto: archiv Facebook Městského kulturního centra Příbram

Znojmo

Znojmo na letošní rok připravilo sérii online přenosů pod heslem Vánoce doma. V pořadu Ježíšek ze Znojma vysílaného na YouTube kanálu Koncerty Českého rozhlasu a na stanici Český rozhlas Brno přinese každý týden koncerty známých interpretů jako je Michal Šindelář (4. 12.), Bára Basiková (11. 12.) či Cimbálová muzika Antonína Stehlíka. Část programu bude patřit i dětem, které se v rámci Jájiných dílniček naučí vyrábět různé vánoční dekorace či péct cukroví.

Také Jihomoravské muzeum ve Znojmě si pro své příznivce připravilo online adventní kalendář, v němž můžete každý den po otevření okénka poznat zajímavé perličky z místních vánočních zvyků, tradic a kuchyně, ale i netradiční vánoční předměty, které se v muzeu nacházejí. Při procházce městem si každý středeční podvečer od 18 hodin poslechněte známé koledy v podání trubačů z radniční věže.

Rožnov pod Radhoštěm

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm chystá na neděli 6. prosince slavnostní předvánoční koncert z Janíkovy stodoly s názvem Večer při svíčkách, při kterém vám zahrají Tomáš Kočko & orchestr. Těšte se na moravskou lidovou hudbu, kterou ale kapela svým jedinečným přístupem posouvá dál do neotřelých rovin.

Tomáš Kočko & orchestr. Foto: archiv Valašského muzea v přírodě

Nelahozeves, Roudnice nad Labem, Střekov a Lobkowiczký palác

Virtuální oslavy adventní doby a Vánoc jsou připraveny i z lobkowiczkých zámků v Roudnici nad Labem a Nelahozevsi, hradu Střekov a Lobkowiczkého paláce na Pražském hradě. 

O třetí adventní neděli 13. prosince budete moci od 18 hodin sledovat online stream, ve kterém zazní vánoční koledy pěveckého souboru Bohemian Voice, přednáška o historii zdobení vánočních stromků, osobní pozdrav rodiny Lobkowiczů či vánoční pohádka. Chybět nebudou ani online kreativní dílničky pro děti nebo prohlídka zámeckého vinařství v Roudnici nad Labem.

České Budějovice

Také České Budějovice sdílí na svém YouTube kanálu každou adventní neděli a každou středu v 18 hodin nový videodárek. Těšit se můžete na koncerty, koledování, divadlo nebo představování tradičních řemesel. O čtvrté adventní neděli program vyvrcholí online přenášeným recitálem Pavla Šporcla z katedrály svatého Mikuláše.

Úvodní foto: Lovesong Orchestra, Facebook Městského kulturního centra Příbram

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!