Czech Press Photo ovládl snímek muže v dezinfekční bráně

Czech Press Photo ovládl snímek muže v dezinfekční bráně 

Fotografií roku se v rámci letošního ročníku soutěže Czech Press Photo stal snímek Romana Vondrouše, jenž zachytil muže ztrácejícího se v oparu dezinfekční brány.

„Fotografii jsem pořídil devátého září v Betlémské kapli v Praze, kdy účastníci Národního průmyslového summitu museli projít dezinfekční bránou v souvislosti s epidemií koronaviru. Už při příchodu ke vstupu do Betlémské kaple mě tato scéna zaujala,“ popsal její vznik vítězný autor.

Začal jsem rychle fotografovat příchozí, protože do začátku konference zbývalo pouze pár minut a většina účastníků již byla v sále. Dvě dezinfekční brány stály těsně za dveřmi a zrovna v tu chvíli do nich pronikal i sluneční svit, který v kombinaci s proudící dezinfekcí dotvořil zajímavou světelnou atmosféru. Měl jsem štěstí, že muž zachycený na snímku, jako jeden z mála příchozích, neměl nasazenu roušku a v jeho tváři se značily jakési odevzdané emoce a únava z této nelehké doby, kterou všichni procházíme,“ dodal Vondrouš.

Odborná porota, v níž zasedli Joe Klamar z Agence France-Presse, reportážní fotografka z USA Nicole Tung, australský fotograf Chris McGrath z Getty Images, český fotograf Herbert Slavík a šéf fotobanky ČTK Petr Mlch, vybírala z pěti tisíců snímků od bezmála tří set přihlášených fotografů.

Výstava vítězných a nominovaných fotografií se namísto tradiční lokace na Staroměstské radnici uskuteční v prostorách Národního muzea v Praze, a to pravděpodobně v březnu až říjnu příštího roku.

Foto © Roman Vondrouš, ČTK

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!