Zakázaný čínský román, křehké básně i povídky o pandemii. Přinášíme prosincové knižní novinky

Zakázaný čínský román, křehké básně i povídky o pandemii. Přinášíme prosincové knižní novinky 

Během předvánočního výběru literatury nepřehlédněte kontroverzní erotickou novelu ze současné Číny, subtilní básnickou sbírku nebo povídky domácích autorů na téma covid-19. Podívejte se na náš přehled měsíčních knižních novinek.

Padlá metropol – Ťia Pching-wa

Poprvé v českém překladu vychází kontroverzní román současného čínského spisovatele v necenzurované verzi. Kniha plných složitých milostných avantýr, která zahrnuje i bezmála padesátistránkovou erotickou přílohu, čtenáře zavádí do asijské velmoci během společenské a ekonomické transformace.

Hudebníček – Petr Nikl a Miroslav Černý

Pojďte si zamuzicírovat s výtvarníkem a tvůrcem dětských knížek Petrem Niklem a zpěvákem a textařem Miroslavem Černým. V nové knize s přiloženým CD dvojice rozehrává písmena a hudební nástroje, které jim zrovna přišly pod ruku. Ke spolupráci na tomto nevázaném počinu, jak je umělcovým dobrým zvykem, přizvali řadu muzikantů.

Objekty v zrcadle jsou blíž, než se zdají být – kolektiv

Sedmnáct renomovaných domácích literátů se sdružilo v povídkovém souboru, do něhož přispěli svými texty tematizujícími letošní krizový rok. Reflektují v nich rozmanité aspekty pandemie covidu-19, projevy jejích důsledků a všední dny v průběhu karantény. Antologii zastupují třeba Bianca Bellová, Jaroslav Rudiš, Kateřina Tučková, David Zábranský, Iva Pekárková a další.

Tíha vlny – Tereza Šustková

Ani ne třicetiletá básnířka přichází po uznávaném debutu Skrýše s novou básnickou sbírkou, v níž se na známé každodennosti dívá otevřenýma očima a jejich tíhu popisuje v silných verších. V útlém osmdesátistránkovém souboru přemýšlí o svém vztahu k Bohu, ke svým nejbližším, přírodě a životu jako takovém.

Město pro každého: Manuál urbanisty začátečníka – Osamu Okamura

Česko-japonský architekt, jenž vstoupil do povědomí i jako mladší bratr známého politika Tomia Okamury, přináší výpravnou publikaci pro starší školáky, v níž se snaží přiblížit principy fungování města. Odpoví například i na otázku, jaké město poskytuje příležitosti či s jakými potížemi se dnes metropole potýkají. Do knihy přispěli stovkou fotografií papírového modelu města a ilustracemi David Böhm a Jiří Franta.

Foto: archiv nakladatelství

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!