Mank, bondovky na HBO GO a novinka Anety Langerové. Přinášíme kulturní tipy na týden od 30. listopadu do 6. prosince

Mank, bondovky na HBO GO a novinka Anety Langerové. Přinášíme kulturní tipy na týden od 30. listopadu do 6. prosince 

Také první prosincový týden si můžete užít s našimi kulturními tipy. Netflix uvede film o sporech skrývající se za vznikem snímku Občan Kane s hvězdným obsazením, na HBO GO najdete všech šestadvacet "bondovek" a pokud upřednostňujete klid s knihou, doporučujeme memoáry hudebníka Michala Prokopa. Další tipy na týden od 30. listopadu do 6. prosince najdete v našem výběru.

Mank

Od pátku na Netflixu najdete očekávaný snímek Mank. Odehrává se ve třicátých letech v Hollywoodu a sleduje slavný příběh kolem vzniku filmu Občan Kane. Zachycuje spor o autorství mezi režisérem Orsonem Wellesem a sarkastickým scenáristou Hermanem J. Mankiewiczem, zvaným Mank. Tomu tvář propůjčí cenami ověnčený herec Gary Oldman a jeho soupeře si zahraje Tom Burke. Dále se můžete těšit také například na Amandu Seyfried, Lily Collins a další hvězdná jména. Původní film o mediálním magnátovi Kaneovi, jehož předlohou byl William Randolph Hearst, se tedy neobešel bez napjatých vztahů tvůrců v pozadí, a právě ty si můžete vychutnat v černobílé s režií Davida Finchera od 4. prosince na Netflixu.

James Bond na HBO GO

Agent s povolením zabíjet. Všech šestadvacet filmů nabídne divákům od prvního prosince HBO GO. S legendárním Jamesem Bondem tak můžete strávit více než padesát hodin. Pro dlouhé zimní večery zábava jako dělaná! A k tomu třeba martini – protřepat, nemíchat. Nebude samozřejmě chybět první „nula nula sedmička“ Sean Connery, ani současná tvář Daniel Craig. Rozhodnete se tedy jen pro vaše nejoblíbenější, nebo si dáte snímky pěkně popořadě, abyste byli řádně připraveni na nejnovější bondovku Není čas zemřít, která přijde do kin příští rok?

Na HBO GO od prvního prosince najdete také seriál Normální lidi a už nyní novinku Letuška s Kaley Cuoco v hlavní roli. Další tipy na VOD omrkněte v našem výběru.

Přehlídka animovaného filmu online

Ve čtvrtek začíná čtyřdenní festival PAF a tento rok jej organizátoři kvůli nepředvídatelným časům přesunuli do online prostoru. Přes Facebook a Twitch budou streamovat program až k divákům domů. Zastřešujícím tématem letošního ročníku je Domino, které odkazuje také k netradiční formě konání festivalu, protože letos si sledovatelé skládají svůj výsledný program v podstatě sami.

Diskuze a snímky doplní také tištěná publikace PAF Reader a venkovní výstavy PAF City přímo v centru Olomouce. Kromě projekcí výtvorů deseti finalistů soutěže českého pohyblivého obrazu Jiné vize CZ 2020, jejímiž kurátory jsou Lumír Nykl a Tina Poliačková, přijali pozvání také hudebníci, mezi něž patří třeba dvorní skladatel německé umělkyně Anne Imhof, Bill John Bultheel. Do Olomouce dorazí také americká umělkyně Marisa Olsona a představí se i americký tvůrce a filmař Andrew Norman Wilson.

Aneta Langerová vydává Dvě slunce

Už před šestnácti lety se zpěvačka Aneta Langerová stala vítězkou soutěže Česko hledá SuperStar. Minulý týden si ke svým narozeninám nadělila páté studiové album nazvané Dvě slunce. Nejdříve do světa vyslala vlaštovku v podobě písně Bílý den, aby fanoušky na novinku naladila a všech třináct skladeb vyšlo minulý čtvrtek.

Dvě slunce vznikala v našich hlavách, srdcích, myšlenkách a představách. Ve společném prostoru, jejž jsme postupně naplňovali dalšími příběhy, které se chtěly narodit. Každý z nich má svou atmosféru. Ta vás třeba zavede blíž k tišině vlastní duše. Tak jako mne. Věřím, že vám nové písně budou dobrými společníky,“ řekla k nové desce zpěvačka.

Memoáry Michala Prokopa

Michal Bystrov sepsal vzpomínky rockového zpěváka Michala Prokopa, známého nejen jako frontmana skupiny Framus Five. Kniha Ztráty a návraty, která vyšla pod nakladatelstvím Galén, mapuje umělcovu více než padesátiletou kariéru a vznikala setkáváním v průběhu dvou let. Nevěnuje se samozřejmě jen hudbě, ale také politické etapě Prokopova života a též moderování pořadu Krásný ztráty. Kniha obsahuje také komentáře kolegů, diskografii, řadu fotografií, a to vše uvozuje předmluva hudebního kritika Jiřího Černého.

Výstavy Lichožroutů i Rembrandta

S rozvolněním opatření se pomalu vrací do našich životů klasické výstavy. Jednou z prvních bude Muzeum Lichožroutů umělkyně Galiny Miklínové v Galerii Villa Pellé. Vernisáž se odehraje ještě virtuálně, a to v úterý prvního prosince na Facebooku. Prostor pak kromě Lichožroutů dostanou také další díla autorky, například Cílovníci nebo ilustrace ke knize Strašidýlko Stráša spisovatelky Aleny Mornštajnové.

Nezahálí ani Národní galerie. Ta pro návštěvníky chystá v případě výstavy Rembrandtových děl, o které je velký zájem, delší otevírací dobu, a to od devíti hodin dopoledne do devíti večer. Neupouští ale ani od svých online aktivit, jako jsou videa k výstavě Mikuláše Medka a další komentované prohlídky.

Mezinárodní festival krátkých filmů Brno16

Ve středu začíná jednašedesátý ročník Mezinárodního festivalu krátkých filmů Brno16 a tentokrát se odehraje skrze platformu Aerovod. Součástí bude už tradičně jak mezinárodní soutěž, tak soutěž pro autory z České a Slovenské republiky a nebude chybět ani Československá 16. Festival Brno16, nazvaný podle šestnáctimilimetrového filmového formátu, se pyšní jednou z nejdelších tradic na světě a přináší široké spektrum filmů - hrané, animované, experimentální, studentské, profesionální i neprofesionální.

Český žurnál a Válka Ztohoven

Na televizní obrazovky přichází pátá série autorských dokumentárních filmů Český žurnál. Těšit se můžete na pětici snímků, které se vrací k důležitým událostem uplynulého roku a mapuje kauzy hýbající tuzemskou společností. Každé úterý před devátou večer odvysílá Česká televize na druhém programu jeden z pěti dílů a začíná hned prvního prosince s časosběrným dokumentem Petry Nesvačilové Vojna Ztohoven pojednávající o české umělecké skupině Ztohoven a ruské Vojně v průběhu dvou let po iniciační akci vyvěšení obřích červených trenýrek na Pražském hradě.

Foto: indiewire.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!