Letuška, novinka J. K. Rowling i Smashing Pumpkins. Přinášíme kulturní tipy na týden od 23. do 29. listopadu

Letuška, novinka J. K. Rowling i Smashing Pumpkins. Přinášíme kulturní tipy na týden od 23. do 29. listopadu 

Ani v posledním listopadovém týdnu vás nepřipravíme o pravidelné kulturní tipy. Tentokrát si můžete užít let s novým seriálem s Kaley Cuoco v hlavní roli nebo být u zrodu Davida Bowieho. Máme pro vás přichystané ale i knihy, třeba pohádku od J. K. Rowling. A vychází také dvojalbum The Smashing Pumpkins. Více najdete v našem výběru.

Letuška s Kaley Cuoco

Diváci si ji oblíbili především jako Penny v seriálu Teorie velkého třesku. Nyní se Kaley Cuoco objevuje v novince HBO Max v roli letušky. Stejnojmenná dramatická série vypráví příběh Cassandry Bowden, která se jednoho dnes probouzí v hotelovém pokoji nejen s kocovinou, ale také mrtvým mužem vedle sebe. Zpanikaří a z místa se vypaří, což se ale mine účinkem. Po návratu do New Yorku ji vyhledají agenti FBI a Cassandra si kvůli notné dávce alkoholu není schopna vzpomenout, co se v onu osudnou noc vlastně dělo a po čase začne pochybovat i o vlastní nevinně. Série začíná 26. listopadu. Tipy na další novinky najdete v našem článku.

Americká elegie na Netflixu

Tři generace ve víru událostí. Film natočený podle bestselleru J. D. Vance mapující jeho vlastní život vychází toto úterý pod značkou Netflixu. J. D. (Gabriel Basso) se vrací do svého rodného města, aby se pokusil vyřešit rodinnou krizi. On sám se z Ohia vydal studovat práva na Yale a touží se stát někým, dokonce teď může získat práci svých snů. Jenže nyní musí čelit problémům, na které toužil zapomenout. Jeho matka (Amy Adams) bojuje se závislostí a v minulosti se v jeho rodině odehrála spousta dramatických událostí, z nichž si odnáší traumata i on sám. Velkou roli v jeho životě hraje babička (Glenn Close), moudrá žena, která jej v podstatě vychovala a dala mu směr. Film Rona Howarda sledujte od 24. listopadu na Netflixu.

David Bowie ožívá ve filmu Stardust

V lednu to bude pět let, co zpěvák David Bowie opustil tento svět, v němž ale zanechal nesmazatelný odkaz. Po velmi úspěšných snímcích jako Bohemian Rhapsody či Rocketman se tedy dočkáme dalšího snímku o velké hudební hvězdě. Režie Stardust se ujal Gabriel Range a do role Bowieho obsadil Johnnyho Flynna. Film se točí hlavně kolem zrodu Ziggyho Stardusta, jak už název napovídá. Sleduje první hudebníkovo turné po Spojených státech v roce 1971. Zajímavostí je, že muzikantova rodina nedala tvůrcům povolení užívat Bowieho písně. Stardust by se měl později dostat do vybraných kin a od 25. listopadu bude ke zhlednutí také na VOD.

Novinka J. K. Rowling Ikabog

Již před dekádou napsala autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová pro své děti pohádku, kterou nazvala Ikabog. Ta tento týden vychází v českém překladu v nakladatelství Albatros. Odehrává se v království Přehršlánie, které kdysi bývalo nejšťastnější na světě. Jenže v mlžném Mokřadu žil podle legend strašlivý Ikabog a všechnu krásu překazil, když odtud unesl dvě děti. České vydání ilustrovaly samotné děti, které přispěly celkem třiceti obrázky. O tento titul si také můžete zahrát v naší soutěži.

Smashing Pumpkins vydávají dvojalbum

Altrocková formace kolem Billyho Corgana vypouští tento týden do světa nové dvojalbum. Dvacítka skladeb vyjde 27. listopadu pod názvem Cyr. Práci na jedenácté desce skupina potvrdila už koncem srpna tohoto roku, kdy zveřejnila první dvě skladby, k nimž se postupně přidávaly další. Novinku produkoval sám frontman a přislíbil, že po reunionu jde nyní o první skutečně klasickou nahrávku ve stylu Pumpkins, na níž ve finále pracovali více než rok.

Proč zahynul John Lennon?

Lásky, hudba, zážitky, odkaz. Sugestivně napsaný životopis jednoho z legendárních Brouků Johna Lennona rozplétá po kouscích trochu záhadný život velké hudební postavy. Autorka Lesley-Ann Jonesová popisuje Lennonovu komplikovanou osobnost skrze nejdůležitější i zdánlivě malé momenty v jeho životě a předkládá tak komplexní portrét. Kdo nebo co zabilo Lennona a nedokonaly čtyři kulky atentátníka Chapmana pouze dílo zkázy? O tom novinka vycházející 26. listopadu polemizuje skrze rozhovory s lidmi, kteří znali zpěváka nejlépe a přináší také řadu nově objevených informací.

V televizi potěší Bluesman i Tesla

Co spojuje Jeffa Becka a Erica Claptona? Třeba původ jejich kytar, které vznikly v Jílovém u Prahy pod rukama Petera Jurkoviče. Film Bluesman o životě hudebníka a uznávaného parazitologa, který se rozhodl si splnit naivní sen a vytvořit dokonalou kytaru odvysílá ČT Art ve středu od osmi patnácti večer.

Pokud v podvečer první adventní neděle oceníte méně tradičního, doporučujeme v osm hodin večer zapnout Primu Max. Na tomto kanále poběží Tesla, nový snímek tohoto roku. Hlavní roli si zahraje Ethan Hawke, kterého známe třeba z filmů Před úsvitem nebo Born to Be Blue, kde si střihl roli trumpetisty Cheta Bakera. Vedle něj bude jakožto jeho sok Edison vystupovat Kyle MacLachlan, nejznámější pravděpodobně jako agent Cooper z Městečka Twin Peaks.

John Cage v podání České filharmonie

Na Facebooku a YouTube si v neděli od šesti hodin můžete užít hudbu Johna Cage v podání České filharmonie. Tento koncert bude také rozloučením s výstavou Unplugged pořádanou Galerií Rudolfinum. Jejím tématem je především environmentální uvažování a podle organizátorů byl právě Cage v tomto směru vzorem. Součástí výstavy jsou i jeho kresby z cyklu Ryoanji.

Foto: Deadline.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!