Noc divadel bude online: virtuální telemost propojí divadla po celé republice

Noc divadel bude online: virtuální telemost propojí divadla po celé republice 

Každoroční mezinárodní divadelní svátek Noc divadel se uskuteční i v letošních nepříznivých podmínkách. Osmý ročník s podtitulem Divadlo a udr-život-elnost se přesouvá na online platformy, kde diváci v sobotu 21. listopadu budou moci sledovat živé vstupy i předtočené záznamy a další doprovodný program. Do akce se zapojí 64 divadel ze 17 měst a obcí České republiky.

S ohledem na sílící globální zájem o ekologii se téma letošního ročníku Noci divadel mělo zaměřit právě na téma udržitelnosti. Podtitul akce Divadlo a udr-život-elnost ovšem v současné pandemické situaci nabývá ještě další konotace - totiž existenční krize, která postihla řadu (nejen) kulturních institucí. O to je letošní Noc divadel naléhavější. Na programu divadel, která musejí být v současné době pro veřejnost uzavřena, budou nejen virtuální prohlídky či živé přenosy, rozhovory, debaty, ale například také interaktivní edukativní hry pro děti i dospělé.

Součástí letošního ročníku bude také virtuální telemost s názvem Divadlo tu bylo, bude a je (dnes celý den), který se bude vysílat ze studia v sídle Institutu umění – Divadelního ústavu. Komponované pásmo složené z živých vstupů i předtočených záznamů propojí 28 divadel z 9 měst. Moderování pásma si vzala na starost trojice Ondřej Cihlář, Kateřina Císařová a Sára Affašová. Živý virtuální telemost bude probíhat 21. listopadu od 13 do 21 hodin

Do virtuálního telemostu se zapojí celá řada divadel, mezi nimi například Divadlo Na zábradlí, RockOpera Praha, Divadlo Ponec, Divadlo Bolka Polívky, Divadlo Alfa, Národní divadlo v Praze, Divadlo Kámen, Městské divadlo Zlín, Divadlo Tramtárie, MeetFactory a další. Zajímavý program si připravila i další divadla - například Naivní divadlo Liberec má na programu speciální noční virtuální procházku zákulisím divadla. Divadlo Kladno odvysílá záznam inscenace Stín kapradiny na motivy baladické novely Josefa Čapka. Divadlo Orfeus uvede záznam situační komedie Lháři z pera skotského dramatika A. Neilsona.

Foto: archiv Noc divadel

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Noc divadel bude online: virtuální telemost propojí divadla po celé republice
 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!