Procházky Prahou: miniaturní výlet vilovou kolonií Baba s impozantním výhledem na město

Procházky Prahou: miniaturní výlet vilovou kolonií Baba s impozantním výhledem na město 

Sychravé podzimní dny jsou kvůli brzkému západu slunce ideální pro krátké procházky. Vyrazte na hodinový průzkum moderní architektury, nevšedních rozhledů a přírody v osadě Baba.

U Matěje

Vycházku zahajte u autobusové zastávky U Matěje, na kterou dojedete od stanice metra Bořislavka, nebo Hradčanská. Před procházkou se ještě můžete občerstvit kávou nebo koláči u výdejního okénka Mom’s Bakehouse u parkoviště vedle supermarketu. Vydejte se po červené trase po schodech dolů ve směru do ulice Nad Paťankou.

Janákova vlastní vila ve funkcionalistickém slohu. Foto: Kristýna Čtvrtlíková

Janákova vila a jiné

Ulice Nad Paťankou, ale i souběžné ulice Na Babě či na Ostrohu jsou nabité prvorepublikovými vilami. Mezi významnými funkcionalistickými stavbami ze třicátých let minulého století tu najdete třeba Sutnarovu vilu (čp. 28), Kytlicovu vilu (čp. 22) nebo vlastní vilu architekta Pavla Janáka (čp. 16). Nechybí tu realizace od dalších proslulých architektů jako Josefa Gočára, Ladislava Machoně nebo Josefa Fuchse. Domy jsou v soukromých rukou a obdivovat lze pouze jejich exteriéry.

V ulici Nad Paťankou zajímavé vily občas nenápadně vykukují mezi keři. Foto: Kristýna Čtvrtlíková

Zřícenina na Babě

Stále pokračujte dále po červené ulicí Nad Paťankou. Kdo má za to, že nejlepší výhled na metropoli je z Petřína, Hradčanského náměstí nebo od Hanavského pavilonu na Letné, do sbírky skvostných pohlednic mu mimo jiných chybí ještě ta ze zříceniny na Babě.

Zřícenina na Babě. Foto: Kristýna Čtvrtlíková

Z někdejšího viničního lisu zbylo už jen torzo pomalované graffiti, vyhlídku na pražské dominanty jako Hrad, dejvický hotel International nebo třeba na areál zoologické zahrady v Troji ale skýtá jedinečnou.

Vyhlídka na Babě je oblíbeným selfie místem. Foto: Kristýna Čtvrtlíková

Pohled na trojskou zoo, usedlost Sklenářka a sídliště Bohnice (vlevo). Foto: Kristýna Čtvrtlíková

Přírodní park Šárka-Lysolaje

Severozápadní stranu sídliště na Babě obklopuje les. Od zříceniny se stále držte červené, která vás zavede podél roklin plných pestrobarevného spadaného listí. U odbočky doprava směrem do Dolní Šárky opusťte značenou stezku a běžte stále rovně.

Malebné rokliny v lese poblíž sídliště Baba. Foto: Kristýna Čtvrtlíková

Hřbitov Šárka

Tříkilometrovou vycházku zakončíte v ulici U Matěje na šáreckém hřbitově, kde je pochována řada významných osobností. Zapálit svíčku můžete například u hrobu slavného herce Josefa Kemra, válečného odbojáře a prvního československého ministra financí Aloise Rašína nebo autora knihy Hlídač č. 47 Josefa Kopty. Projděte kolem Hendlova Dvoru zpátky na výchozí zastávku U Matěje.

Celou trasu si prohlédněte zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!