Koruna, Vypsaná fixa a sametové oslavy ve vašem obýváku. Přinášíme kulturní tipy na týden od 16. do 22. listopadu

Koruna, Vypsaná fixa a sametové oslavy ve vašem obýváku. Přinášíme kulturní tipy na týden od 16. do 22. listopadu 

I tento týden si můžete zajistit rozmanitý kulturní program i z domova. Čeká na vás čtvrtá řada seriálu Koruna, jazzový festival nebo koncerty vašich oblíbených kapel po síti. Ve sváteční úterý si můžete udělat pohodu s Korzem národním, které připravilo přednášky i Sametový brunch. A ani tento týden nezklame program ČT Art. Více najdete v našich tipech na tento týden.

Čtvrtá série The Crown

Margaret Thatcherová a princezna Diana konečně na scéně! Po roce přichází nová, tentokrát čtvrtá řada seriálu Koruna mapující život královny Alžběty II. a její rodiny. V deseti epizodách, které jsou k vidění od neděle 15. listopadu na Netflixu, se fanoušci pravděpodobně nejvíce těší na to, jak ztvární Železnou lady herečka Gillian Anderson, divákům známá především jako Scullyová z Akt X a v poslední době také jako matka Otise v netflixovské Sexuální výchově. Princezna Diana se v této sérii objeví s tváří Emmy Corrin. Tu jsme mohli vidět na jaře ve filmu Problémissky.  

Princezna z cukrárny: Zase vyměněná 

Viděli jste Vanessu Hudgens i v něčem jiném, než je Muzikál ze střední? Teď máte možnost to napravit. Netflix přináší nový film s touto herečkou, a objevuje se zde hned ve dvojroli. Představuje jak chicagskou cukrářku Stacy, tak princeznu Margarett. Kdy se tyhle dvě setkají, hodně rychle zjistí, že jsou si podobná jako vejce vejci. To vše je ale jasné už z prvního dílu Princezna z cukrárny z roku 2018. V novém díle musí Stacy přispěchat své dvojnici na pomoc v den její korunovace kvůli trablům s láskou. Jejich plány ale může překazit princeznina sestřenice Fiona, kterou hraje… ano, Vanessa Hudgens. Jejich výměnu můžete sledovat od čtvrtka 19. listopadu na Netflixu.

Korzo národní proběhne online

Organizace Díky, že můžem to nevzdala a ani tento netradiční rok vás nepřipraví o řádné oslavy sedmnáctého listopadu. Online nabízí celou řadu akcí, od koncertů, přes besedy až po Sametový playlist. Na Národní třídě za vás zapálí svíčku dobrovolníci a můžete poslat i virtuální vzkaz. Hrát vám k tomu bude skrze Radio Wave Katarzia a Člověk krve. Z Rock Café proběhnou dva divadelní streamy, a to dětské představení Tanky na plovárně a oblíbená Audience.

Součástí bývá tradičně i Obývák Václava Havla a ani o něj letos nepřijdete. Hosty tentokrát budou novináři, hudebníci, lékaři, anebo blízcí spolupracovníci prvního polistopadového prezidenta. Hlavním tématem debat bude samozřejmě svoboda, a to ve všech zmiňovaných oborech.

Na klasickém Koncertu pro budoucnost zahraje celá řada osobností, od Tomáše Kluse, přes Michala Prokopa až po legendární Plastic People of the Universe. Moderovat bude Linda Bartošová a Jindřich Šídlo. A nebude chybět ani něco k zakousnutí. Sametový brunch vám letos doručí až domů.

Na festivalu Jazz On5 vystoupí Ondřej Ruml i Vertigo

Na živé streamy přešel také festival Jazz On5 a vše nabízí za dobrovolné vstupné i se špičkovým zvukem a přenosem z několika kamer. Šestici koncertů budete moct sledovat mezi dvacátým a pětadvacátým listopadem. Festival zahájí v prvním dni trio Davida Dorůžky, který představí především své album Autumn Tales oceněné celkem čtyřmi Anděly.

Dalším dnem provede funkový projekt Vikollejen a následovat jej bude Ondřej Pivec a Organic Quartet. Pondělí bude patřit smyčcovému triu S. V. A.. Ti se pro tento večer zaměří především na svou autorskou tvorbu. Předposlední den ovládne Jazz Dock všestranně nadaný hudebník a zpěvák Ondřej Ruml, s nímž vystoupí Matej Benko Quintet. Festival uzavře jedna z neoriginálnějších česko-slovenských kapel Vertigo. Všechny koncerty začínají v osm hodin večer.

Podpora hudby v neklidných časech

Koncerty chybí asi většině z nás. I tak si ale můžete nechat zahrát některé kapely i u vás doma a podpořit je kromě koupě merche také příspěvkem na jiné jejich aktivity. Každý k tomu zvolil trochu jiný přístup.

Například na webu Vypsané Fixy si můžete stáhnout celou poslední desku i s texty zdarma a přispět libovolnou částkou v rozpětí 39 až 1982 korun. Navíc můžete v pondělí skupinu zastihnout také na online koncertě. Ten bude probíhat pravděpodobně na Facebooku od půl šesté.

Kapela Houpací koně zase vypouští do světa záznam svého koncertu v Soulkostele na Broumovsku. Proběhl 8. listopadu minulého roku a film 56:16 z něj vytvořil režisér Michal Hogenauer. Za 190 Kč si jej můžete pustit i vy, klidně pětkrát.

Zrní vám zase s radostí pošle nejrůznější virtuální dopisy. Protože Zrní je hra a tahle vzkazová bude trvat deset večerů. Stačí přispět 200 Kč přes tuto stránku, poslat kapele email (do tohoto pátku) a pak se už jen můžete těšit z deseti dárků, které pro vás její členové připraví. První vám ve schránce může přistát 22. listopadu.

Ve stejný den se přes sítě odehraje také Pop Messe, jehož se zúčastní například Amelie Siba, Post-hudba nebo Katarzia. Vysílat se bude z brněnského hotelu Cosmopolitan s výhledem na podzimní město.

Kapela The War on Drugs vydává živáky

Desítku živých verzí písní vydává kapela War On Drugs. Novou desku pojmenovali jednoduše Live Drugs a vybírali z nahrávek svých show, které absolvovali v posledních šesti letech. „Jako band leader chci vždycky vědět, kam až daná píseň může dospět,“ osvětlil Adam Granduciel přístup skupiny k živému hraní. „I když jsme danou skladbu natočili a pak ji hráli na šňůře neznamená to, že ji musíme takhle podávat už navždycky, můžeme jí dát vždycky novou interpretaci. Je to jako reset.“ V setlistu nebudou chybět hity jako Pain nebo Holding On.

Festival francouzského filmu

Skrze platformu Dafilms.cz se letos odehraje třiadvacátý ročník Festivalu francouzského filmu. Od čtvrtka 19. listopadu vám bude zpříjemňovat každý večer od půl deváté jeden vybraný snímek, a to sedm dní za sebou.

 Vstupné bude činit 99 Kč za tento poplatek si můžete užít třeba Léto 85. Idylické pobřeží v Normandii je kulisou příběhu o přátelství Alexise a Davida, kteří si chtějí užít prázdniny co to jde, takže podnikají plavby po moří, výlety na motorce, nespí a srkají svobodu plnými doušky. Alexis se ale stane hlavním podezřelým v policejním vyšetřování a idylka pomalu mizí.

Dále se pak můžete těšit třeba na dokument o filmaři Charlesovi Aznavourovi i provazochodkyni Tatianě Mosio-Bongongě, která se prošla nad Vltavou. Zdarma ke zhlédnutí bude také pásmo krátkých filmů.

Televizní program s hudbou, videem i Trojanem

Začátek týdne můžete zvládnout s ČT Art. V pondělí večer stanice odvysílá dokument Viva video, video viva: videoart jako nástroj svobody. Vydává se po stopách tuzemského videoartu před rokem 1989 a snaží se vést dialog se současností. Prostřednictvím archivů, dochovaných deníků i osobních výpovědí se představují osobnosti, které od poloviny osmdesátých let začaly používat video jako nástroj ke svobodnému uměleckému vyjádření v době totalitního režimu.

Ve sváteční úterý od čtvrt na devět rozehraje na ČT Art Česká filharmonie koncert pro svobodu a demokracii. Pokud se raději povezete na filmové vlně, Jednička bude patřit černé komedii Osmy s Ivanem Trojanem v roli úředníka, který v opilosti podepsal Chartu 77 a za svůj čin musí platit.

Dále se v týdnu najde i něco pro umělecky založené diváky. Ve středu večer dojde na Artu na Van Goghovo ucho, dokument pátrající po příčinách tohoto tragického činu. Páteční večer bude na tomto programu patřit hudbě. Zahrají Rolling Stones ze záznamu koncertu Sticky Fingers a po nich vystoupí Sting z Paříže. V neděli pak můžete završit týden s Johnnym Cashem v Praze, a to od čtvrt na jedenáct večer, opět na Artu.

Foto: Netflix

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!