31 let svobody. Sametová revoluce se letos bude slavit online

31 let svobody. Sametová revoluce se letos bude slavit online 

Připomínek a doprovodných akcí k Sametové revoluci bylo minulý rok k jubilejnímu 30 výročí nesčetně. Ovšem ani letos nebude o kulturní akce nouze, pouze se aktivity přesouvají do online světa. Podívejte se, jak můžete Den boje za svobodu a demokracii také oslavit, koronaviru navzdory.

Korzo Národní i u vás doma

Organizátoři největších oslav 17. listopadu Korzo Národní umožní i letos důstojnou, ale hlavně bezpečnou připomínku svátku. Z pohodlí domova můžete sledovat bohatý program po celý den.

Symbolicky v 17:11 zazní ikonická Modlitba pro Martu v podání Anety Langerové z balkonu Národního divadla. V ten samý moment se radiovým éterem rozline originální Modlitba od Marty Kubišové. 

Demokracie je zejména o zodpovědnosti každého z nás. Proto také diváky čekají reflexe dění současné společnosti. Těšit se můžete na streamované debaty o dezinformacích s Respektem, o ekologii s A2larm, s Deníkem N o tom, jak se vyznat v záplavě informací, a také debatu o tom, proč potřebujeme veřejnoprávní média.

Diskuzi nabídne i Knihovna Václava Havla. Pořad s názvem Obývák Václava Havla se bude tematicky věnovat svobodám - svobodě tvořit, pomáhat, informavat a svobodě volby. Od 12:00 až do večera sledujte různé hosty, počínaje umělci Katarzií a Vladimírem 518. Katarzia vystoupí také v 18:00 na Radiu Wave, vystřídá zde písničkáře Člověk krve.

Ti, kterým v těchto dnech nejvíce chybí divadlo, nezoufejte. Rock Café přinese v tento den oblíbenou Audienci na svém facebooku.

Díky, že můžem!

Koncert pro budoucnost

Nejsme v tom #samialespolu. Letošní Koncert pro budoucnost se také přesouvá do online světa.

Z Václavského náměstí se až k vám domů prozpívají The Plastic People of the Universe, Ondřej Gregor Brzobohatý, Jiří Schmitzer, Tomáš Klus, Ewa Farna a mnozí další.

Chybět nebudou ani debaty s hosty jako je Jiří Pehe, ekonomka Danuše Nerudová, epidemiolog Petr Smejkal, romská novinářka a aktivistka Jarmila Balážová, či Marie Salomonová, spoluzakladatelka projektu Nevypusť duši. 

Celým koncertem vás pak provede moderátorská dvojice Linda Bartošová a Jindřich Šídlo.

Česká filharmonie: Koncert pro svobodu a demokracii

Česká filharmonie ve spolupráci s Pražským jarem pořádá 17. listopadu Koncert pro svobodu a demokracii. Český orchestr pod taktovkou šéfdirigenta Semjona Byčkova přednese Smetanovu Mou vlast. Přímý přenos nabízí ČT art, živý stream poběží také na facebookovém profilu České filharmonie.

Koncert proti totalitě

Hudební a taneční fakulta Akademie múzických umění v Praze si Koncertem proti totalitě online připomene sametovou revoluci i Mezinárodní den studentstva. Sedmý ročník přivítá diváky v sále Martinů online, kde se setkají současní studenti se svými profesory a úspěšnými absolventy.

Tradičně zazní skladby autorů, jejichž životy a tvorbu poznamenaly totalitní režimy či byli přímo vystaveni různým formám bezpráví. Dramaturgie představí Sonátu pro klavír maďarského autora Bély Bartóka v podání studenta HAMU Tomáše Vrány, nebo třeba písňový cyklus Písničky na dvě stránky, který zkomponoval Bohuslav Martinů v exilu ve Spojených státech. Diváci se mohou těšit na sopranistku Kristýnu Kůstkovou, studentku AMU a současně newyorské Mannes, a jednoho z nejlepších českých klavíristů Martina Kasíka. 

Národní muzeum - online výstavy

Do budovy Národního muzea se momentálně nemůžete vydat, ovšem tematická výstava k Sametové revoluci je zpřístupněna online.

Komentovaná prohlídka Říká se jí sametová představuje události druhé poloviny 80. let minulého století, samotnou sametovou revoluci a období do voleb v červnu 1990.

Podívat se můžete i na plakátovou sbírku Národního muzea z let 1989–1990 prostřednictvím online výstavy Znovu svobodně.

Sametové posvícení

Tradiční satirický průvod v maskách proběhne i letos - v minimalistické formě performance pro dvacet mutantů a jednu discovidovou kouli. Performanci mohou lidé sledovat z domova, ovšem masku na průvod si mohou vyrobit také - organizátoři vybízejí fanoušky akce, aby se s po domácku vyrobenou maskou vyfotili a dále sdíleli.

Mutace v tomto ohledu nemusí být strašidelná. Mutovat se totiž dá k větší solidaritě, lepšímu propojení lidí mezi sebou i mezi lidmi a planetou. A oslavy Sametové revoluce jsou příležitostí k takové reflexi.

Světelná trikolóra

Proti tmě se bojuje světlem. A tak i když se nevydáte na tradiční pietní místa osobně, zapálit svíčku můžete i v teple domova. A online můžete sledovat i rozsícení měst - například Národní divadlo v Praze se rozsvítí v barvách trikolóry. Světelnou trikolóru na budově Nové scény budete moci sledovat živě prostřednictvím streamu Facebooku divadla od 19 hodin.

Foto: Lukas Neasi

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!