Nové rozhledny na severovýchodě Čech: kde je najdete a jak vypadají?

Nové rozhledny na severovýchodě Čech: kde je najdete a jak vypadají? 

V letošním a loňském roce se na kopcích severovýchodu Čech objevila řada nových a často unikátních rozhleden. Některé z nich jsou teprve těsně před dokončením, nebo čekají na své slavnostní otevření. Najít zde můžete závodnický bob, vodojem připomínající fotbalovou trofej nebo třeba ptačí hnízdo.

Ohrazenice u Turnova

Věžový vodojem Ohrazenice, sloužící zároveň jako příležitostná rozhledna, je unikátní 30 metrovou stavbou dokončenou v srpnu 2019. Jako rozhledna je zpřístupňován v rámci občasných dnů otevřených dveří, jinak slouží svému účelu – zásobuje vodou velkou část Turnova a jeho okolí. Z ochozu stavby připomínající více než co jiného fotbalovou trofej můžete vidět Český ráj, Ještěd či Jizerské hory.

Špička na Malém Špičáku v Jizerských horách

Horkou novinkou je neobvyklá rozhledna Špička nedaleko Tanvaldu. Stojí v místech, kde dříve začínala tanvaldská bobová dráha a trochu futuristický vzhled stavby má právě sáňkařský bob připomínat. Zvláštností je také její povrch, který deformovaně zrcadlí okolní krajinu. Rozhledna byla dokončena v říjnu letošního roku, na své oficiální otevření ale ještě čeká. Stavba bude celoročně volně přístupná, přístup na ni vede po dvou žebřících.

Výhled z nové rozhledny Špička. Foto: Matyáš Gál, archiv FB regionu Liberec

Světlý vrch v Albrechticích v Jizerských horách

V sousedních Albrechticích, jen kousek od Špičky, je těsně před dokončením nová rozhledna na Světlém vrchu, kterou si obec nadělila ke svému 350. výročí. Její dřevěná podoba je klasičtější, originální vrchol připomíná ptačí hnízdo. Na vyhlídkovou plošinu ve výšce 21 metrů vede točité ocelové schodiště. Těšit se můžete na výhled na Krkonoše, Kumburk, Bradlec, Lomnici nad Popelkou či Smržovku.

Dokončovací práce na rozhledně Světlý vrch. Foto: archiv projektu Rozhledny, vyhlídky a turistické trasy v příhraničních horách

Žaltman v Jestřebích horách

Na nejvyšším vrcholu Jestřebích hor, nacházejícím se asi deset kilometrů od Trutnova, se v září letošního roku otevřela zbrusu nová rozhledna se čtyřmi vyhlídkovými plošinami. Na jejím místě ale stála již od roku 1967 rozhledna původní, která byla pro špatný technický stav v roce 2019 rozebrána. Dnes si z její následovnice, otevřené na den přesně po 53 letech od chvíle, kdy byla otevřena původní rozhledna, můžete užít výhled na Broumovskou vrchovinu, Adršpašsko-teplické skály či Trosky. Rozhledna je celoročně volně přístupná.  

Rozhledna Žaltman. Foto: archiv obce Malé Svatoňovice

Vysoká Srbská na Větrné Horce u Hronova

V květnu letošního roku byla dokončena rozhledna Vysoká Srbská v Hronově u Náchoda. Celokovová rozhledna opláštěná dřevem má vyhlídkovou plošinu ve výšce 16 metrů, ze které se otevírá krásný výhled na Javoří hory, Ostaš, Orlické hory či Krkonoše. Rozhledna je celoročně volně přístupná.

Rozhledna Vysoká Srbská. Foto: archiv Euroregionu Glacensis

Feistův kopec v Orlických horách

Na samých hranicích České republiky s Polskem v Olešnici v Orlických horách byla v červenci letošního roku otevřena ocelovo-dřevěná rozhledna Feistův kopec. Najdete ji u horní stanice vleků skiareálu Hartman. Ze sedmi vyhlídkových plošin se můžete kochat pohledem na okolní krajinu obou států. Rozhledna je volně přístupná.

Velká Deštná v Orlických horách

Rozhledna Velká Deštná v Orlických horách byla otevřena na stejnojmenném nejvyšším vrcholu Orlických hor na podzim 2019. Dříve zde stávala dřevěná rozhledna ve tvaru pyramidy, která však byla v roce 2010 stržena. Nynější ocelová rozhledna ve tvaru nepravidelného pětiúhelníku je obložena modřínovým dřevem, jehož hranoly mají symbolizovat déšť ve větru. Rozhledna tak svým tvarem odkazuje k názvu místa. Za výstup na vrchol budete odměněni nádhernými výhledy na Rychnovsko, Krkonoše či Ještěd.

Podívat se můžete i na naše články o nových rozhlednách na severu a západě Čech či na Moravě.

Úvodní foto: rozhledna Špička, archiv Mikroregionu Tanvaldsko

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!