Mělas to vědět, se nevyřčené šeptá Nicole Kidman v napínavém a funkčním osobním dramatu

Mělas to vědět, se nevyřčené šeptá Nicole Kidman v napínavém a funkčním osobním dramatu90%

Práce, která má poslání, uznávaný a láskyplný manžel, syn na prestižní škole a bydlení na lukrativním Manhattanu. Život Nicole Kidman alias Grace v minisérii Mělas to vědět snad už nemůže být lepší. Náhlá událost ale zamává motýlími křídly a rozmete její perfektní svět newyorské smetánky.

Dvě výrazné osobnosti kinematografie, režisérka Susanne Bier, jež zaujala thrillerem Lepší svět nebo postapokalyptickým dramatem V pasti, a tvůrce veleúspěšného seriálu Sedmilhářky David E. Kelley, se sdružili k šestidílnému televizního projektu Mělas to vědět pod hlavičkou HBO. Ke scénáři jim posloužil stejnojmenný bestseller z pera Jean Hanff Korelitz, který se v tuzemsku nedávno dočkal druhého vydání.

Seriálová adaptace diváky zavádí k okruhu rodičů dětí na soukromé škole, kam chodí i adolescentní syn hlavní hrdinky Grace, jež je etablovanou psychoterapeutkou specializovanou na partnerské vztahy. Na rozdíl od svých privilegovaných známých je nezkaženou a vlídnou osobou a stejně působí i její sympatický a chvílemi sarkastický manžel (Hugh Grant), který platí za respektovaného dětského onkologa.

K zasedání školního výboru, jehož je Grace členkou, se přidá také Elena (Matilda De Angelis), která je očividně z jiných poměrů. Od začátku se chová na místní zvyklosti nepatřičně, postavení jí rozhodně nedodává ani fakt, že její syn má stipendium.

Z podstaty dobrosrdečná protagonistka chce na pohled vyzývavé, ale v nitru sklíčené ženě pomoci se v novém prostředí cítit jistěji. Po aukci, na níž se objeví v podivném rozpoložení a s Grace zavede krátký, ale zneklidňující rozhovor, je Elena nalezena mrtvá. Vyjde najevo, že případ její smrti má s hrdinčiným životem společného více, než by kdy tušila.

Hutná atmosféra, v níž hektické ulice metropole ostře kontrastují s tragédií jednotlivce, chytře napsaný scénář a skvělé obsazení, to jsou stavební kameny, na nichž seriál výborně funguje a dále je rozvíjí. Není to poškozená selanka o „horních deseti tisících“, ani kriminální příběh se zavedeným vzorcem. Mělas to vědět nabízí víc a klišé nedává prostor.

Připoutává už pilotní epizoda a její finále naprosto zaháčkuje k dalším částem. Autoři nerozbalují zásadní zvraty urychleně, postupují naopak rozvážně a systematicky, aby vše bylo na svém místě. Napětí budují konstantně a diváka nenechají téměř ani na chvíli zahálet v přemýšlení, kdo ústřední zločin spáchal.

Postava Nicole Kidman v lecčem připomene její úlohu v Kelleyho Sedmilhářkách – obdobně jako Celeste se i Grace nachází ve zdánlivě dokonalém svazku a tato pozice jí zkrátka sedí. Hugh Grant nadobro odrostl lamačům srdcí, v novém seriálu se představuje coby prošedivělý usedlý čtyřicátník (ačkoli takový věk už oba překročili), jenž si stále udržuje šibalství ve tváři i hereckém projevu.

První tři díly, z nichž poslední měl na HBO premiéru v pondělí 9. listopadu našeho času, naznačují, že zbylá polovina se rovněž ponese v dobře nastaveném módu.

Foto: HBO

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Mělas to vědět (TV seriál)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!