Čerstvě vydaný singl Thoma Artwaye spojuje moderní pop s písničkářstvím

Čerstvě vydaný singl Thoma Artwaye spojuje moderní pop s písničkářstvím 

V pátek 6. listopadu vypustil český písničkář Thom Artway do světa svůj nový kousek. V singlu Dream Your Life Away se díky spolupráci s britským producentem Eddiem Stevensem vydal novou hudební cestou.

Nový singl Thoma Artwaye Dream Your Life Away se vymyká jeho dosavadní tvorbě tím, že se nebál experimentů. Může za to zejména práce britského producenta Eddieho Stevense, který se v minulosti podílel třeba na nahrávkách elektronické kapely Moloko. Thom Artway s kapelou dal producentovi volnou ruku, singl proto přináší různé aranžérské inovace.

„Chtěli jsme zkusit něco nového, ať se nezacyklíme v zajetých kolejích,“ řekl sám písničkář. „Cílem bylo spojit jeho progresivní přístup, muzikálnost a mé písničkářství. Vyzkoušet to prostě jinak," popsal Thom Artway spolupráci se Stevensem. A to se podařilo. Při nahrávání nové skladby třeba potřebovali vytvořit specifický zvuk, který nakonec získali šustěním sáčku od housek. Inovativní zvuky posluchač uslyší už na začátku písně.

Ve snaze odpoutat se od zažitých nahrávacích zvyků nechal Thom Artway Eddiemu Stevensovi v aranžování velkou volnost. „Měl jasnou vizi. V nahrávce tak uslyšíte postupy, zvuky, které by nás nikdy nenapadly použít,“ uvedl Thom. Nahrávání v novém slovenském studiu Birdland i v Stevensově domovině, v Londýně, tak bylo pro českého muzikanta a jeho tvorbu obohacující. „Je možné, že mě moji posluchači v takovém kabátu vůbec nepoznají. Nebo naopak!" směje se Thom.

Thom Artway svým novým singlem potvrzuje to, že odmítá následovat jeden jediný styl a nebojí se v hudbě zkoušet věci nové. Od svého posledního alba All I Know vydal už tři velmi rozličné skladby. Po poctě Karlu Krylovi, cover verzi písně Anděl, vydal letos v létě romantickou baladu Caroline a teď je to Dream Your Life Away s moderním anglickým zvukem.

Text písně se dotýká povrchnosti současného života a měl by posluchače přivést k zamyšlení. Hravý rytmus a veselá melodie ho ale nutí spíš k tanci. Nápad napsat píseň na toto téma přišel při Artwayově setkání s britským textařem Alasdairem Bouchem. „Píseň je o neustálém spěchu, honění se za úspěchy, prací, jistotami,“ vysvětlil mladý muzikant. „Je také o aktuální době, o různých povrchnostech a věcech, které nám přijdou stupidní. Ve výsledku má ale nejen nálada hudby lidem na tváři vykouzlit úsměv a ukázat nadsázku textu."

Foto: archiv Thoma Artwaye

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!