Festival otrlého diváka, Nothing But Thieves i Láska a anarchie. Přinášíme kulturní tipy na první listopadový týden

Festival otrlého diváka, Nothing But Thieves i Láska a anarchie. Přinášíme kulturní tipy na první listopadový týden 

Tento týden se můžete s Netxflixem ponořit do netradiční romance Láska a anarchie, přečíst si soubor fejetonů Miroslava Michálka či si poslechnout nové album skupiny Nothing But Thieves. Další tipy na kulturní vyžití v prvním listopadovém týdnu přinášíme v našem tradičním výběru.

Láskou a anarchií proti šedi na Netflixu

Nečekaně dynamické duo utvoří ve švédské komediální romanci Sofie a Max. Ona pracuje na své nadějné a solidně rozjeté kariéře, je vdaná a má dvě děti. On je mlaďoučký ajťák, co se chce trochu rozveselit. Tihle dva postupně začnou hrát koketní hru, která boří všechny společenské normy a vedou jeden druhého za hranice možností. To je donutí zpochybnit své dosavadní životy a obrátit naruby všechno, na čem doposud stavěli. Netflix dobude Láska a anarchie od 4. listopadu.

Nindža zombák ve vašem obýváku

Moje kino LIVE a Festival otrlého diváka spojili síly a ve středu od půl deváté večer odvysílají film Ninja Zombie. Hlavní postavou tohoto bizáru z roku 1992 je Jack, zombie s upraveným mulletem zběhlý v bojových umění i životě a neživotě, samozřejmě se snoubenkou Maggie po boku. Jack se musí postavit svému protivníkovi Sekáčovi, aby z jeho spárů vyrval Urnu Prométheovu. Nebudou chybět spoře odění nindžové, voodoo šamani holdující tenisu ani archeologové s brokovnicemi. Program na středu jak má být! Moje kino LIVE tento týden uvede také za malý poplatek Corpus Christi, Léto 85 a zahájí festival Mezipatra.

Filmové novinky i staré klasiky na Aerovodu

Videopůjčovny nejsou mrtvé! Tedy přinejmenším na jejich konceptu stojí Aerovod, který přináší divákům katalog současných filmů, a to online cestou až domů, což se za daných okolností hodí. Za sto padesát korun měsíčně dostanete přístup k přehrání různorodých snímků. A jestli jste odkládali zhlédnutí filmů, o kterých všichni mluví, ale vás zatím minuly, je právě teď ten nejlepší čas to napravit. Mezi nejpůjčovanější aktuálně na Aerovodu patří V síti Víta Klusáka. Za nás doporučujeme dokument o světoznámém (nejen) módním fotografovi Helmutu Newtonovi Nestoudná krása a určitě vás nadchne i Oscarem ověnčená Zelená kniha nebo Palm Springs. Jestli byste si dali spíše klasiku, mají v nabídce i Ostře sledované vlaky.

Koncert U2 i dokument o Michalu Prokopovi na ČT Art

Také program ČT Art vám může tento týden zpříjemnit. Ve čtvrtek večer si na své přijdou přiznivci sester Brontëových, stanice totiž odvysílá film Očím skryté režisérky Sally Wainwrightové, který mapuje trnitou cestu odvážných spisovatelek do čela literárního světa. Následovat jej bude dokument o tuzemské kapele Dunaj a jejím znovuzrození. Na hudební vlně se můžete vést i páteční večer, ten bude totiž patřit U2 a jejich živému vystoupení v Londýně odehraném se smyčcovým orchestrem. V sobotu od osmi hodin ČT Art odvysílá v televizní premiéře dokument o životním příběhu hudebníka Michala Prokopa z letošního roku nazvaný Až si pro mě přijdou. A pokud se nenecháte urazit nadčasovostí génia, můžete si připomenout Lynchovu Dunu, která dostane prostor po desáté hodině večer.

Morální panika v podání Nothing But Thieves

Pro hudební fanoušky přichází malé otočení zpět. Koncem října vyšla britské alternativně-rockové formaci Nothing But Thieves třetí studiová deska nazvaná Moral Panic. Dohromady kapela nahrála jedenáct nových tracků, přičemž jako první z nich poslali do světa Is Everybody Going Crazy?. Tvorbu videoklipu dostal na starost režisér Remi Laudat. Jestli se toto bristké uskupení konečně dočká nějaké ceny se dozvíme časem. 

Hrdinové doby v bílých pláštích

Příběh třinácti předních českých lékařů a lékařek se rozhodli odvyprávět tři tuzemští režiséři, konkrétně Viktor Polesný, Oskar Reif a Kamila Vondrová. Tyto hrdiny doby tvůrci zobrazují nejen jako mistry svého oboru, ale představují i jejich lidskou stránku, protože jsou to podle slov Viktora Polesného „šarmantní a zábavní lidé, se svými zvláštnostmi a koníčky, kterým nechybí smysl pro humor“. Jedním ze zpovídaných je například neurochirurg Vladimír Beneš, primářka Hana Roháčková a nechybí ani uznávaný kardiochirurg Jan Pirk. První díl cyklu Mistři medicíny odvysílá druhý program České televize ve středu 4. listopadu od deváté hodiny večer.  

Festival středoevropského filmu tentokrát online

Od čtvrtého do patnáctého listopadu se do online prostoru přesouvá také sedmý ročník 3KinoFestu. Diváci se mohou těšit na novinky z Polska, Slovenska, Maďarska a v neposlední řadě také tuzemska. Českou republiku bude reprezentovat Havel Slávka Horáka, Nabarvené ptáče Václava Marhoula a další. Dojde také na polské novinky, které mohli vidět návštěvníci Letní filmové školy už v srpnu. Jednou z nich je drama o krevní mstě Eastern, ale také Supernova či legenda o jazzovém géniovi Mietku Koszovi Ikarus.

Pátrání po vrahovi Marie Marty

Třídílná dokumentární minisérie přitáhne nadšence do záhad. Mapuje totiž příběh jednoho z nejkontroverznějších kriminálních případů v Argentině, totiž smrt Maríe Marty Garcíe Belsunce. Ta zemřela za nevyjasněných okolností – manžel ji našel v kaluži krve ve vaně mrtvou a tvrdí, že šlo o nehodu. Stopy ale naznačují, že se vše odehrálo úplně jinak. Podivné osud můžete začít rozplétat od pátého listopadu na Netflixu ve třech šedesátiminutových epizodách.

Humorbidní glosy na odlehčenou

Novou sbírku fejetonů a glos Mirka Michálka najdete na stránkách knihkupectví už od pondělí. Ve svých textech se autor zabývá základními problémy moderní společnosti a nesnaží se tomuto pojmu dávat jakékoli mantinely. Probírá nespavost, Moravské národní obrození, tajemství černých děr i veřejných záchodků. Třináct útvarů absurdních i filozofujících doplňují ilustrace Ivana Komárka.

Neviditelná výstava nabízí za pomoc netradiční zážitky

Neviditelná výstava v Praze se v současné době potýká s existenčními problémy. Proto prosí své příznivce skrze kampaň na Hithitu o finanční příspěvky, za něž nabízí celou řadu neobvyklých zážitků. Mezi ně patří nejen prohlídka expozice, ale také ochutnávka vína potmě či "neviditelná večere". Sbírka bude trvat do poloviny prosince a vybraná částka poslouží provozovatelům na pokrytí mezd nevidomých i slabozrakých zaměstnanců a pronájem prostor, v nichž se netradiční kavárna nachází. Právě zde se mohou návštěvníci vcítit do každodenního života nevidomých. 

Foto: popsugar.co.uk

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!