Výlety do přírody: Za skalními vyhlídkami Besedických skal a zříceninou hradu Zbirohy

Výlety do přírody: Za skalními vyhlídkami Besedických skal a zříceninou hradu Zbirohy 

Startujeme nový seriál výletů do přírody, při kterých si dosyta užijete čerstvého vzduchu i rozmanitých barev podzimu. Dnes vás zveme do skalního města Besedické skály nedaleko Turnova. Čekají na vás nádherné vyhlídky, romantické průchody i tajemná skalní bludiště. Vřele doporučujeme vystoupat i k nedaleké majestátní zřícenině hradu Zbirohy. Celý okruh měří zhruba 6 kilometrů a nastoupáte na něm 230 výškových metrů.

Svůj výlet můžete začít v Besedicích, kde bez problémů zaparkujete u občerstvení U parkoviště. Odtud se vydejte po červené turistické značce k rozcestí U Kalicha, v jehož sousedství na vás čeká letní amfiteátr. Pokračujte vpravo po žluté, ke které se napojila naučná stezka Besedickými skalami. Ta vás bude provázet po většinu cesty a pomocí informačních tabulí vám přiblíží zdejší přírodu a zajímavosti. 

Vyhlídka Sokol

Procházkou lesem zhruba po 20 minutách dorazíte na skalní vyhlídku Sokol, ze které se vám otevře výhled na rozeklané vrcholky nedalekých Suchých skal a jejich okolí.

Vyhlídka Sokol. Foto: Andrea Morkusová

Vřele ale doporučujeme sestoupit pěšinkou i na vyhlídkové místo nacházející se o něco níže, odkud je výhled na skály ještě impozantnější.

Suché skály. Foto: Andrea Morkusová

Tyršova skála

Vrátíme se k Sokolu a pokračujeme dále po žluté k nedaleké Tyršově skále, která je kromě svého tvaru zajímavá i bronzovou deskou s portrétem dr. Miroslava Tyrše, zakladatele Sokola. Zajímavým útvarem je i vedlejší skalní věž Sokolík sloužící jako lezecký terén pro horolezce. Od Tyršovy skály sestupujeme stále po žluté lesní pěšinou až k rozcestí Pánovo pole s odpočinkovým posezením.

Kinského vyhlídka

Přes skalní masiv Podzimní stěna vstoupíme do nejzajímavější části celého okruhu – skalního bludiště Chléviště se sérií skalních vyhlídek s úchvatnými výhledy na krajinu Českého ráje, Malou skálu, Vranov–Pantheon či zříceninu hradu Frýdštejn. První z nich je Kinského vyhlídka, pojmenovaná po Františku Kinském, tvůrci této stezky. Procházíme romantickým skalním městem, kde nás čekají úzké průchody mezi skalami, skalní věže a vytesané kamenné či kovové schody šplhající do výšin.

Kinského vyhlídka. Foto: Andrea Morkusová

Vyhlídka Kde domov můj

Z následující vyhlídky uvidíte údolí Jizery a protější hřbet s dalším skalním městem – Drábovnou. Název vyhlídky prý pochází od členů České filharmonie, kteří se shodli, že místo odpovídá slovům české hymny. Tentokrát nemusíte lézt nikam vysoko, rozhledová plošina se nachází téměř na úrovni okolního terénu. Cestou dál mineme jeskyni luteránského kazatele Matěje Krocínovského.

Skála s vyhlídkou Kde domov můj. Foto: Andrea Morkusová

Husníkova vyhlídka

Nejkrásnější a nejromantičtější vyhlídka tohoto výletu (alespoň podle našeho názoru) se vám otevře jen o kousek dál. Pojmenována byla po řediteli továrny Aero v pražských Vysočanech Antonínu Husníkovi, který daroval železo pro zajištění zdejších vyhlídek. Spatříte z ní široké okolí s údolím řeky Jizery, zříceninu hradu Frýdštejn, Bezděz a možná dohlédnete až na Ještěd. Vše umocněno krásnou borovicí rostoucí na jejím vrcholu. Vystoupat můžete i na vedlejší Hořákovu vyhlídku.

Husníkova vyhlídka. Foto: Andrea Morkusová

Vyhlídka Českých bratří

Ještě chvíli pokračujeme po žluté značce skalními průchody, cesta nás ale zanedlouho vyvede do otevřenějšího lesa. Míjíme sluj Václava Sadovského, až po zhruba půl kilometru dojdeme na rozcestí Kalich – Na Rovně, odkud můžeme pohodlně dojít po červené zpět k autu. Byla by to ale trochu škoda. Vydáte-li se z rozcestí po žluté, narazíte na vyhlídku Českých bratří, jejíž výhled je ale v současnosti dosti omezený. 

Sluj českých bratří

O kousek dál objevíte skrytou modlitebnu Jednoty bratrské, jejíž stoupenci se zde skrývali po roce 1627, kdy Ferdinand II. vyhlásil násilnou rekatolizaci. Ve skalách uvidíte vytesaný kalich a několik veršů J. A. Komenského a mnicha Erazima Vitáska. Po modré odsud můžete přes Skalní bludiště Kalich a Besedickou vyhlídku opět dojít k autu. My se ale vydáme po modré na opačnou stranu z kopce dolů až k rozcestí U tůňky, odkud pokračujeme rovně zeleně značenou lesní cestou ke zřícenině hradu Zbirohy.

Sluj českých bratří. Foto: Andrea Morkusová

Zřícenina hradu Zbirohy

Za výstup a trochu klouzání po mokrých spadaných listech budete odměněni pohledem na zříceninu bývalého hradu Zbirohy, která vás překvapí rozlehlostí zachovalých částí. Dodnes se dochovaly zbytky mohutných obvodových zdí či sklepení vytesané do skály. Nejjednodušší cesta zpět k parkovišti vede dále po zelené, jež se po asi 150 metrech napojí na menší silničku, po které přes Mnichovku pohodlně dojdete zpět do Besedic.

Zřícenina hradu Zbirohy. Foto: Andrea Morkusová

Úvodní foto: Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!